FN's Sikkerhedsråd kræver øjeblikkelig handling i Myanmar

Hundredtusindvis af Myanmars rohingya-muslimer er flygtet fra militæret siden 25. august.

Forud for onsdagens møde opfordrede FN's generalsekretær, António Guterres, Myanmar til at indstille den militæroperation, der har varet siden 25. august.

FN's Sikkerhedsråd kræver "øjeblikkelig handling", der skal sætte en stopper for volden i Myanmar, hvorfra hundredtusindvis af landets muslimske rohingya-mindretal er flygtet de seneste uger.

Det oplyser et samstemmende Sikkerhedsråd i en udtalelse.

I udtalelsen udtrykker rådet dyb bekymring over situationen i landet og fordømmer volden.

Udtalelsen kommer, efter at Sikkerhedsrådet onsdag aften har afholdt et hastemøde om urolighederne i Myanmar.

Forud for onsdagens møde opfordrede FN's generalsekretær, António Guterres, Myanmar til at indstille den militæroperation, der har varet siden 25. august.

Rohingyaerne er et undertrykt mindretal i det overvejende buddhistiske land.

De betragtes trods flere generationer i Myanmar som illegale indvandrere, og de har ikke ret til at få statsborgerskab i landet. Siden 25. august er langt over 300.000 rohingyaer ifølge FN flygtet fra Rakhine-provinsen, der grænser op til Bangladesh. Og tallet ventes at stige.

Urolighederne brød ud, efter at rohingya-oprørsgruppen Arakan Rohingya Salvation Army (Arsa) angreb politi og militær. Det fik militæret til at lancere en modoffensiv, som det selv kalder "en rydningsoperation".

Men militærets indsats har mødt kritik fra flere sider.

Mandag udtalte FN's menneskerettighedschef, Zeid Ra'ad al-Hussein, at militærets aktion i Myanmar var "et skoleeksempel i etnisk udrensning".

Forud for hastemødet onsdag blev generalsekretær Guterres spurgt, hvorvidt han vil kalde den igangværende militæroperation det samme.

Han svarede, at "når en tredjedel af rohingya-befolkningen er nødt til at flygte ud af landet, kan du så finde et bedre ord for det?". FN's Sikkerhedsråd har til formål at sikre international fred og sikkerhed. Der er fem permanente medlemmer. De er Storbritannien, USA, Frankrig, Kina og Rusland.

Derudover er der ti midlertidige medlemmer. Det er blandt andet Sverige, Japan og Etiopien, som i øjeblikket har formandsposten.

Etiopiens FN-ambassadør, Tekeda Alemu, sagde til de fremmødte journalister efter mødet, at rådsmedlemmerne "udtrykte bekymring over meldingerne om overdreven vold i forbindelse med sikkerhedsoperationerne og kræver øjeblikkelig handling, der skal stoppe volden i Rakhine".

/ritzau/AFP