Klimatruslen har aldrig været større. Det siger FN's klimachef, som søndag var med til at åbne den store klimakonference COP24 i den polske by Katowice.
- Virkeligheden fortæller os, at vi må gøre meget mere, advarer Patricia Espinosa, som søndag bød delegerede fra næsten 200 af verdens lande velkommen til to ugers forhandlinger om opfølgning på Paris-aftalen.
– Dette år ser ud til at blive det fjerde varmeste år, der er registreret. Følgerne af klimaforandringerne har aldrig været værre, tilføjer FN's klimachef.
I en fælles udtalelse fra de næsten 200 lande hedder det, at det internationale samfund må "tage beslutsomme skridt for at håndtere disse akutte trusler".
- Vi har brug for dybtgående omlægninger af vores økonomier og samfund, hedder det.
Forsøge at nå til enighed
I løbet af COP24 skal landene forsøge at nå til enighed om, hvordan de kan gøre de løfter, de afgav ved klimakonferencen i Paris i 2015, til virkelighed.
Dengang mundede klimamødet ud i Parisaftalen, hvor målet er at bremse den globale opvarmning, så klodens temperatur ikke stiger mere end mellem 1,5 og 2 grader mere.
Men for deltagerne ved klimamødet er der kraftige politiske modvinde.
USA's præsident, Donald Trump, har trukket sit land ud af klimaaftalen fra Paris. Og han sagde for nylig, at han "ikke tror på" konklusionerne i en klimarapport fra hans egen regering.
Ikke nok til at begrænse stigningerne
Selv om der sker solide fremskridt i retning af at opfylde målene i Parisaftalen ved klimamødet i Katowice, er det formentlig ikke nok til at begrænse temperaturstigningerne.
Med de nuværende tiltag er der udsigt til en temperaturstigning på godt tre grader, når vi rammer år 2100. Det vil føre til blandt andet havstigninger og mere ekstremt vejr, lyder prognosen i en række rapporter.
Verden har allerede set flere nylige eksempler på, hvad temperaturstigningerne ifølge klimaforskerne kommer til at betyde. Både i form af skovbrande som den i Californien, der kostede 88 mennesker livet og ødelagde 18.000 bygninger, og i form af tørke, orkaner og oversvømmelser.
/ritzau/AFP