(Foto: © OLIVIER HOSLET, Scanpix)

65.000 i protest mod klimaforandringer: 'Der er ingen jobs på en død planet'

Tusindvis deltog i Belgiens største klimamarch på dagen, hvor knap 200 lande mødes til klimatopmøde.

Der var isbjørne, træer og pingviner iblandt de mange tusinder, som i eftermiddag indtog gaderne i den belgiske hovedstad Bruxelles.

Under opfordringen "Claim the Climate" (Gør krav på klimaet, red.) deltog op mod 65.000 i den store klimamarch for at gøre opmærksom på global opvarmning.

- Det er overvældende og historisk, siger Charlotte Scheerens, der er talsmand for arrangørerne bag klimamarchen.

- Vi er meget glade, fordi det her giver os håb for fremtiden, og det viser, at der er en stor opbakning til den ambitiøse klimapolitik i Belgien. Det er et meget stærkt signal om, at politikerne ikke kan ignorere det længere, siger hun til belgiske VRT.

Klimamarchen finder sted på dagen, hvor repræsentanter for 195 lande mødes i den polske by Katowice til FN's klimatopmøde COP24. Her skal lederne fra alverdens lande nå til enighed om et regelsæt i forlængelse af Parisaftalen fra 2015.

Målet med Paris-aftalen, som 195 ledere blev enige om ved klimatopmødet i 2015, er, at den globale temperaturstigning skal holdes under to grader - og helst ikke mere end halvanden grad ved udgangen af dette århundrede.

Men ifølge FN's Klimapanel, IPCC, er målet i Paris-aftalen om en maksimal stigning på to grader slet ikke vidtrækkende nok. For at holde et mål om at holde temperaturstigning på halvanden grad, skal landene nedbringe udledningen af drivhusgasser med 45 procent i 2030.

  • "Der er ingen 'jobs, jobs, jobs' på en død planet" står der på et protestskiltene, der kan henvise til et udtrykt ofte brugt af USA's præsident. Donald Trump besluttede sidste sommer at trække USA ud af klimaaftalen indgået i 2015 og har for nylig afvist en rapport, der påviser, at mere hyppige ekstreme vejrfænomener er nogle af konsekvenserne af klimaforandringer. (Foto: © FRANCOIS WALSCHAERTS, Scanpix)
    1 / 11
  • De lande, der udleder flest drivhusgasser, er Kina og USA. Tilsammen står de for mere end 40 procent af den totale udledning, viser data fra EU-Kommissionen. (Foto: © OLIVIER HOSLET, Scanpix)
    2 / 11
  • "Jeg har brug for mit køleskab" står der på et skilt hos en af de mange demonstranter, som var iklædt et kostume ved dagens klimamarch. (Foto: © FRANCOIS WALSCHAERTS)
    3 / 11
  • Selv hvis alle lande lever op til de begrænsninger, der er sat i Paris-aftalen i 2015, vil planeten stadig være omkring tre grader varmere ved slutningen af dette århundrede ifølge beregninger fra Climateactiontracker. (Foto: © OLIVIER HOSLET, Scanpix)
    4 / 11
  • Den internationale meteorologiske organisation, WMO, offentliggjorde tidligere på ugen en rapport, der viser, at 2018 er det fjerdevarmeste år målt - kun overgået af 2015, 2016 og 2017. (Foto: © FRANCOIS WALSCHAERTS, Scanpix)
    5 / 11
  • Ifølge WMO er op mod to millioner mennesker blevet såkaldte "klimaflygtninge", som er blevet tvunget på flugt på grund af naturkatastrofer, der hænger sammen med klimaforandringer. (Foto: © OLIVIER HOSLET, Scanpix)
    6 / 11
  • De radikale vejrskift forbundet med klimaforandringer mistænkes blandt andet for at stå bag en reduktion i bestanden af flere biarter. (Foto: © OLIVIER HOSLET, Scanpix)
    7 / 11
  • Kravene fra demonstranterne er blandt andet, at der fastsættes skrappere krav for udledning af klimagasser som CO2 og metan. (Foto: © FRANCOIS WALSCHAERTS, Scanpix)
    8 / 11
  • Samtidig med at tusindvis strømmede ud i de belgiske gader, blev klimakonferencen i Polen indledt med en opfordring til handling for at bremse de "akutte" trusler, som klimaforandringerne udgør. En række ledere af tidligere FN-klimakonferencer skriver i en fælles udtalelse, at landene i COP24 må "tage beslutsomme skridt for at håndtere disse akutte trusler". - Effekten af klimaforandringer er i stigende grad svær at ignorere, lød det i udtalelsen. (Foto: © OLIVIER HOSLET, Scanpix)
    9 / 11
  • Ifølge WMO er de tyve varmeste år på Jorden målt inden for de seneste 22 år. (Foto: © FRANCOIS WALSCHAERTS, Scanpix)
    10 / 11
  • Klimaforskere afviser, at målet i Paris-aftalen om at holde den globale temperaturstigning på under to grader ved udgangen af dette århundrede er vidtrækkende nok. (Foto: © FRANCOIS WALSCHAERTS, Scanpix)
    11 / 11