Israel og Hamas har begge begået krigsforbrydelser, siden krigen mellem dem brød ud.
Det vurderer en FN-kommission, der har foretaget en undersøgelse af hændelserne i tiden fra Hamas' terrorangreb den 7. oktober og frem til slutningen af 2023.
Både Israel og Hamas har begået seksuel vold, tortur og bevidst angrebet civile, ifølge FN's rapport, der strækker sig over mere end 200 sider, skriver CNN.
Hamas er stemplet som en terrorbevægelse af EU og USA, og det bemærkelsesværdige er derfor, at Israel her sidestilles med Hamas. Det siger Steffen Kretz, DR's internationale korrespondent.
- Israel har altså ifølge FN-rapporten begået, hvad man kunne kalde stats-terrorisme, ved målrettet at angribe civile mål og ved at bremse nødhjælp og dermed bruge sult som et våben, fortæller Steffen Kretz.
Undersøgelsen er foretaget af en kommission fra FN's Menneskerettighedsråd, et organ under FN, som har til formål at udbrede og styrke menneskerettighederne på globalt plan.
Israel har kritiseret rapporten og kalder den for "systematisk anti-israelsk diskrimination", skriver CNN.
Og landets diplomater i FN har kaldt rapporten for "et politisk motiveret angreb på Israel", fortæller Steffen Kretz.
- Men det er et faktum, at den israelske hær opererer med en doktrin, som tillader den at angribe civile områder, hvis fjenden - her Hamas - gemmer sig blandt civile, siger Steffen Kretz.
Israels premierminister Benjamin Netanyahu har før beskyldt Den Internationale Straffedomstol (ICC) for antisemitisme, grundet chefanklagerens plan om at indlede en undersøgelse af krigsforbrydelser i de palæstinensiske områder.
Hamas har endnu ikke kommenteret på FN-undersøgelsen.
Rapport: Begge parter angreb bevidst civile
FN-kommissionens undersøgelse blev offentliggjort onsdag og beskriver, hvordan man mener, at begge parter i krigen gentagne gange har tilsidesat international lov.
Undersøgelsen vurderer, at Hamas begik krigsforbrydelser den 7. oktober, den dag, hvor Hamas angreb flere steder i det sydlige Israel, og dræbte mindst 1.200 mennesker og tog omkring 250 som gidsler.
Forbrydelserne omfattede, ifølge rapporten, bevidst rettede angreb mod civile, mord eller forsætlig drab, tortur, umenneskelig eller grusom behandling, krænkelse af personlig værdighed og gidseltagning, herunder børn. Det skriver CNN.
I en af rapportens afsnit fremgår det også, at "alvorlige menneskerettighedskrænkelser blev begået mod kvinder og piger."
Kommissionen siger også, at Israel begik krigsforbrydelser samt forbrydelser mod menneskeheden i de første 2,5 måneder af konflikten i Gaza.
Det fremgår blandt andet af rapporten, at israelske myndigheder er ansvarlige for krigsforbrydelser som at "bruge sult som et våben, sult som krigsmetode, mord eller forsætlig drab, bevidst rettede angreb mod civile og civile objekter, tvangsoverførsel, seksuel vold, tortur og umenneskelig eller grusom behandling, vilkårlig tilbageholdelse og krænkelse af personlig værdighed."
En forbrydelse mod menneskeheden defineres som et udbredt, systematisk angreb rettet mod en civilbefolkning.
Begge parter vurderes at have begået seksuel vold og tortur og bevidste angreb på civile.
Kan øge presset på Israel for at standse krigen
Selvsamme dag som FN-kommissionen offentliggjorde undersøgelsen, fløj USA's udenrigsminister Antony Blinken til Qatar for at fremme fredsforhandlingerne mellem Israel og Hamas.
Og selvom rapporten fra undersøgelsen umiddelbart ikke får nogen juridiske konsekvenser for parterne, kan den forstærke presset på Israel for at standse krigen, forklarer Steffen Kretz.
- FN-rapporten vil forstærke opfattelsen af, at begge sider i krigen har påført modparten ekstreme tab og lidelser, og det vil igen forstærke presset fra det internationale samfund på Israel for at standse krigen og acceptere en våbenhvile.
Steffen Kretz tilføjer, at for hver måned krigen varer ved, står Israel mere og mere isoleret internationalt.
- Og det forstærker det politiske pres på Netanyahus regering.
Blinken sagde i dag, ifølge CNN, at han ikke havde set den nye FN-undersøgelse, af de første måneder af krigen, "men selvfølgelig vil vi se på det."
Ifølge FN er konklusionerne af rapporten baseret på interviews med ofre og vidner, tusindvis af åbne kilder verificeret gennem retsmedicinsk analyse, hundredvis af indsendelser, satellitbilleder, retsmedicinske rapporter og mediedækning.
Den vil blive diskuteret i FN's Menneskerettighedsråd i næste uge, skriver Reuters.