Korrespondent: Hamas og Israel mener det seriøst denne gang

Det bliver langstrakt, men FN-resolutionen kan være et skridt mod fred.

En palæstinensisk kvinde ser røg fra israelske angreb, der fortsatte efter FN-resolutionen blev vedtaget. (Foto: © EYAD BABA, Ritzau Scanpix)

Det er ikke helt ved siden af at sige, at både Israel og Hamas læser resolutionen fra FNs Sikkerhedsråd, som Fanden læser Bibelen. Forstået på den måde, at begge parter forstår resolutionen, der skal føre til våbenhvile, forskelligt og helst vil tolke den på den måde, der stiller dem bedst.

- Det er som om de lægger det i resolutionen, som de (Hamas og Israel red.) gerne vil, pointerer Allan Sørensen, der Mellemøstkorrespondent for Kristeligt Dagblad til Orientering på P1.

Hvordan forstår Israel resolutionen?

Planen skal i sidste ende sætte en stopper for krigshandlingerne i Gaza, føre til frigivelse af alle gidsler, som er i Hamas' varetægt, og resultere i en genopbygning af Gaza uden Hamas ved magten. Til gengæld for frigivelse af gidsler, skal der løslades palæstinensiske fanger fra israelske fængsler.

Reut Shapir Ben Naftaly, der er FN-udsendt for Israel, understregede at Israels krav er uændrede. (Foto: © Timothy A. Clary, Scanpix Denmark)

Men Israel har bestemt ikke droppet deres krav om, at Hamas skal tilintetgøres, hvilket deres FN-udsendte Reut Shapir Ben Naftaly understregede.

- Israel håber, at resolutionen betyder, at det bringer en gidselaftale tættere på, og at de kan få lov at videreføre krigen mod Hamas omend på et andet niveau, siger Allan Sørensen

Hvordan forstår Hamas resolutionen?

Den militante palæstinensiske bevægelse Hamas har for så vidt accepteret en resolution fra FN's Sikkerhedsråd om en våbenhvileplan for Gaza, og bevægelsen er klar til at forhandle om de nærmere detaljer i planen. Det oplyser den højtstående Hamas-repræsentant Sami Abu Zuhri til nyhedsbureauet Reuters.

Men ifølge Allan Sørensen vælger Hamas at forstå resolutionen sådan, at bevægelsen fortsat skal spille en rolle i Gaza efter krigen:

- Hamas vælger at forstå det omvendt. De ser det her som en garanti for, at de ikke vil blive væltet af magten i Gaza.

Er der fred forude?

Der er ikke så meget at misforstå i resolutionens tre faser for fred, men det vælger de to krigende parter alligevel at gøre. Men Mellemøst-korrespondent Allan Sørensen ser alligevel en mulighed for, at både Israel og Hamas er nødt til at give sig.

- De er nødt til at mødes på midten. Og måske er amerikanerne smarte her og skridt efter skridt får bakset begge parter op i et hjørne, som de ikke kan sno sig ud af. For det ligger et øget pres både på Hamas og på Israel.

Og Allan Sørensen vurderer, at chancerne for en våbenhvile ser bedre ud, end det har gjort siden krigens start.

- De er nødt til at være lydhøre her - både Israel og Hamas. Begge parter har reageret meget hurtigt, og det tyder på, at de mener det seriøst den her gang, siger han.

Lyt til hele interviewet med Allan Sørensen her:

Blinken i Israel

USAs udenrigsminister, Antony Blinken, er i disse dage i Mellemøsten. I går mødtes han med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu.

- Jeg mødtes med premierminister Netanyahu i aftes, og han genbekræftede sin opbakning til forslaget, sagde Blinken på et pressemøde tirsdag formiddag.

Blinken møder Netanyahu i Israel 10. juni for at tale om våbenhvile. (Foto: © CHUCK KENNEDY, Ritzau Scanpix)

Forslaget om våbenhvile er ifølge USAs udenrigsminister, Antony Blinken, fremsat af USA på baggrund af et israelsk initiativ. Det blev 31. maj præsenteret af USA's præsident, Joe Biden.