Kampen om den vestlige del af Iraks næststørste by, Mosul, er indledt her til morgen.
Irakiske styrker skal forsøge at drive terrororganisationen Islamisk Stat helt ud af byen. Den østlige del af Mosul blev indtaget af irakiske styrker i sidste måned efter over 100 dages kampe.
Den vestlige del af Mosul er Islamisk Stats sidste store holdepunkt i Irak, og her har IS haft kontrollen i over to år. Og det bliver en svær og benhård krig, lyder det fra DR's mellemøstkorrepondent Puk Damsgård, som var i Mosul i begyndelsen af måneden.
- Det bliver en bykrig blandt mange civile, som vi også så det i den østlige del af byen. Men i vest er der smalle gader, og der er 6-700.000 civile, formoder man, herunder også IS-krigere og støtter. Så det vil en blive en svær krig, og man vil trænge langsomt ind i byen for netop at skåne de civile, siger Puk Damsgård.
Blandt de mange civile, der nu er fanget i bydelen befinder sig cirka 350.000 børn, oplyser den internationale afdeling af Red Barnet, Save the Children.
- Irakiske styrker og deres allierede - deriblandt USA og Storbritannien - må gøre alt, hvad der overhovedet er muligt, for at beskytte børnene og deres familier mod volden, hedder det ifølge Ritzau i en erklæring fra Save the Childrens hovedkvarter i London.
FN skal ind med "livgivende mad"
Opgaven med at befri den vestlige del af Mosul er ikke kun stor for de mange militære styrker, også FN står over for et stort arbejde med at sørge for nødhjælp, fortæller kommunikationschef for FN’s fødevareprogram i Irak, danske Inger Marie Vennize, der befinder sig i byen Erbil, cirka 80 kilometer øst for Mosul.
- FN's Fødevareprogram skal ind med den livgivende mad, der skal sørge for, at folk kan komme igennem den allerførste krisesituation, hvis de bliver nødt til at flygte fra kamphandlingerne. Så vi har positioneret nogle fødevarer, så vi kan nå folk meget, meget hurtigt. Det, de skal have i første omgang, er sådan noget "ready to eat"-mad, altså dåsemad, kiks og tørret frugt, så de kan klare sig, til de kommer til et sted med mere langvarig assistance, siger Inger Marie Vennize.
Og selv om angrebet på IS først er gået i gang til morgen, er der allerede mangel på fødevarer i bydelen, for mange butikker er allerede lukket. Det skyldes, at forsyningsvejene ind til byen har været lukket gennem længere tid under IS' besættelse.
Problemer i befriet Øst-Mosul
- Det betyder, at de få madvarer, der er til stede i byen, er meget dyrere. Og da folk ikke har haft nogle nævneværdige indtægter gennem de seneste to-tre år under Islamisk Stat, har de ikke haft råd til at købe mad og har dermed svært ved at brødføde deres familier, siger Inger Marie Vennize.
Hvor længe den nystartede offensiv vil vare, vides ikke.
Målet er at fjerne IS og genvinde kontrollen, så folk kan vende hjem. Og netop, hvad der sker, når IS er fordrevet, er meget usikkert.
Allerede nu er der flere udfordringer i den østlige del af Mosul, der blev indtaget i sidste måned, påpeger Puk Damsgård, der selv har dækket krigen inde fra selve Mosul.
- Også i dag, som mange andre dage, har der været endnu et selvmordsbombeangreb, hvor flere er blevet såret og dræbt - de civile kæmper også med andre problemer, for eksempel droner, som IS sender ind over områderne, og så er der også den udfordring, at en del civile ikke stoler på de irakiske sikkerhedsstyrker, der står for at holde kontrollen med det østlige Mosul, siger mellemøstkorrespondenten.
- •
Fakta om offensiven
- •
Irakiske militærstyrker indledte en stor offensiv for at overtage Mosul 17. oktober. Det er Islamisk Stats sidste store bastion i Irak.
- •
18. januar meddelte irakiske styrker, at de har generobret den østlige del af Mosul fra Islamisk Stat.
- •
Mosul ligger i den olierige Nineve-provins. Det er Iraks næststørste by. Byen har været under Islamisk Stats kontrol siden midten af 2014.
- •
Ved offensivens begyndelse i oktober anslog FN, at der var omkring en million indbyggere tilbage i byen.
- •
Omkring 100.000 mand fra Iraks hær, sikkerhedsstyrker, kurdiske styrker og shiamuslimske militser deltager i operationen.
- •
Hæren har tidligere anslået, at antallet af militante var på mellem 5000 og 6000, da operationen begyndte for tre måneder siden. Tusindvis af dem er blevet dræbt siden da.
- •
Kilde: Ritzau