Flygtningestrøm til EU slår alle rekorder: Over 100.000 på en måned

Europa befinder sig i en nødsituation, advarer direktøren for EU's grænseagentur, Frontex.

En flygtning lander på stranden i Kos. Den græske ferieø er ved at drukne i flygtningestrømmen fra især Syrien og Afghanistan, som nu sætter rekord i EU. (Foto: © LOUISA GOULIAMAKI, Scanpix)

For første gang nogensinde er antallet af flygtninge, som strømmer over EU's grænser, nået højere end 100.000 personer på en måned.

Det viser nye tal fra EU's grænseagentur, Frontex. De viser, at flere end 107.500 mennesker forsøgte at komme ind i EU i løbet af juli måned i år, hvilket er det højeste antal, siden Frontex begyndte at registrere flygtningestrømmen i 2008.

Samtidig er det første gang, at antallet af flygtninge til EU kom over grænsen på 100.000 på en måned.

Tre gange så mange som sidste år

I det hele taget ser 2015 ud til at være rekordernes år, når det kommer til flygtninge, der søger mod Europa.

Indtil juli måned har Frontex registreret næsten 340.000 flygtninge ved Europas grænser i 2015. Det er næsten tre gange så mange flygtninge, som der kom til EU i samme periode sidste år - og 60.000 flere, end der kom i hele 2014.

Det er især flygtninge fra Syrien og Afghanistan, som flygter fra borgerkrig og ustabile tilstande i deres hjemland, der fylder i statistikken. Heraf er langt størstedelen kommet ind i EU via den tyrkisk-græske grænse.

- Dette er en nødssituation for Europa, som kræver, at alle EU-medlemslande træder til og hjælper med at støtte de lande, der tager imod massive antal flygtninge ved deres grænser, siger Frontex administrerende direktør, Fabrice Leggeri.

Græske ferieøer modtager flest flygtninge

Flygtningestrømmen til især Grækenland er nu så voldsom, at mange af de græske øer, der plejede at være yndede turistmål, i dag nærmere ligner de facto flygtningelejre.

Det var da også på de græske øer Lesbos, Chios, Samos og Kos, at der blev registreret flest flygtninge i juli måned med næsten 50.000 nye flygtninge på en måned.

Alene på Kos - der har en samlet befolkning på 30.000 mennesker - overstiger antallet af flygtninge nu 7.000 mennesker.

Det massive pres har også fået EU til at støtte grænselandene økonomisk for at sikre, at presset ikke knækker landenes i forvejen skrøbelige økonomi.

- Frontex har bedt EU-landene om at yde ekstra udstyr og personel, der kan støtte vores aktiviteter i Grækenland og Ungarn og Europa-Kommissionen har godkendt store økonomiske programmer til de medlemslande, der kæmper med disse udfordringer, siger hun.