Flygtninge ankommer stadig fra Tyrkiet til de græske øer. Men for de flygtninge, som er ankommet siden midnat mellem lørdag og søndag, er den videre transport til fastlandet lukket.
Grækenland har lovet de øvrige EU-lande, at Grækenland ikke sejler flygtningene videre. I stedet må de nu vente på øerne, hvor de skal registreres. Hvis de søger asyl, skal deres asylansøgning behandles, og derefter vil flygtningene blive sendt tilbage til Tyrkiet.
I den aftale, som EU og Tyrkiet indgik fredag, fremgår det klart, at EU ikke vil gennemføre masse-tilbagesendelser. Hver eneste flygtning, som ankommer til de græske øer, har krav på en individuel sagsbehandling. Men den slags tager tid, og Grækenland er endnu ikke parat til at begynde at behandle sagerne for de mange flygtninge, som ankommer.
Lørdag var der i Bruxelles et møde, hvor myndighedsrepræsentanter for alle EU-landene gik i gang med at koordinere, hvordan EU-landene kan hjælpe Grækenland med at løse den store opgave, som venter.
Tusinder af politifolk og soldater
En foreløbig opgørelse viser, at der i løbet af de kommende dage skal sendes op imod 4.000 myndighedspersoner til de græske øer.
Vurderingen er, at der er behov for 1.000 soldater og 1.500 politifolk. Soldaterne er græske, og de skal håndtere sikkerheden på øerne. Politifolkene kan også komme fra andre EU-lande, og deres job er frem for alt at håndtere tilbagesendelsen af flygtninge. Blandt andet vil der være udstationeret tyrkiske politifolk, som skal være med til at overvåge processen med tilbagesendelser af flygtninge til Tyrkiet.
Da EU-landene har lovet, at hver eneste flygtning har ret til en individuel sagsbehandling, skal der udstationeres asyl-sagsbehandlere, dommere og tolke på øerne. Foreløbig er det vurderingen, at der skal udsendes 200 græske sagsbehandlere og 400 sagsbehandlere fra andre EU-lande samt 400 tolke.
Der skal også etableres 10 appel-udvalg, hvor asylansøgere kan få håndteret en anke, hvis de ønsker, at en tilbagesendelse til Tyrkiet skal efterprøves af en dommer. Her er vurderingen, at der er brug for 30 dommere og yderligere 30 tolke.
For at håndtere den praktiske tilbagesendelse regner myndighederne med, at der er brug for otte færger og 28 busser, som skal bruges til den logistiske opgave med at sende flygtningene tilbage til Tyrkiet.
Gælder fra starten af april
EU-lederne og den tyrkiske premierminister var fuldt bevidste om, at det ikke er muligt at starte processen med at sende flygtninge tilbage til Tyrkiet øjeblikkeligt. I den aftale, som blev indgået, er der ikke nogen præcis dato. Der står blot, at tilbagesendelserne begynder i starten af april.
Men EU og Tyrkiet har sat den 4. april som en måldato for, hvornår de første flygtninge kan sendes tilbage fra de græske øer til Tyrkiet.
Aftalen mellem EU og Tyrkiet betyder, at for hver flygtning, som sendes tilbage fra de græske øer til Tyrkiet, så skal EU-landene være parat til at tage en syrisk flygtning fra flygtningelejrene i Tyrkiet.
Tyrkiet har insisteret på, at samme dag som den første båd med flygtninge fra de græske øer ankommer til Tyrkiet, skal der samtidig afgå fly med flygtninge fra Tyrkiet til EU-landene. Symbolsk er det af stor betydning, at det sker samme dag. Det betyder, at det ikke kun er sagsbehandlingen på de græske øer, som afgør, hvor hurtigt flygtninge kan sendes tilbage til Tyrkiet.
UNHCR skal samtidig arbejde på højtryk i de tyrkiske flygtningelejre med at sagsbehandle flygtninge, der er parate til at rejse til et EU-land.
Foreløbig er EU-landene enige om, at fordelingen af de flygtninge, som kommer fra Tyrkiet til EU, skal ske på frivillig basis. Forventningen er, at der ikke i første omgang vil være problemer med at få de første syriske flygtninge fra Tyrkiet fordelt på forskellige EU-lande.