Flere børn er dræbt i Gaza på tre uger end i alle verdens konfliktzoner i løbet af hele sidste år

Krigen mellem Israel og Hamas har kostet mere end 3.200 børn livet i Gaza. Det kan ikke forklares som utilsigtede følgeskader, mener Unicef.

Palæstinensiske børn i ruinerne i flygtningelejren Nuseirat i det centrale Gaza. (Foto: © Mohammed Abed, Ritzau Scanpix)

Rettelse: Det har tidligere fremgået af artiklen, at Unicefs administrerende direktør, Catherine Russell, under mødet i FN's Sikkerhedsråd skulle have sagt, at de dræbte børn og kvinder i Gaza ikke kan forklares som "utilsigtede følgeskader". Dette er dog ikke rigtigt, og det er nu rettet i artiklen. Det var i virkeligheden Phillippe Lazzarini fra UNWRA, der stod bag udtalelsen.

Mens bombardementerne af Gazastriben er fortsat natten igennem har FN's Sikkerhedsråd været samlet til et ekstraordinært møde om de vidtrækkende konsekvenser af krigen mellem Israel og Hamas.

Omfanget af ødelæggelser i Gaza er "uden fortilfælde, og den menneskelige tragedie, der udfolder sig på vores vagt, er ubærlig".

Sådan lød det fra Philippe Lazzarini, chefen for FN's organisation for palæstinensiske flygtninge, UNWRA, da han og en række andre FN-organisationer aflagde deres gruopvækkende rapporter for sikkerhedsrådets 15 medlemmer.

I løbet af krigens første tre uger er mere end 3.200 palæstinensiske børn blevet dræbt i Gazastriben, og dermed overgår børnedødstallet i Gaza nu antallet af dræbte børn i verdens konfliktzoner årligt siden 2019.

Dødstallet stammer fra en rapport fra Internationale Red Barnet, hvori det også fremgår, at yderligere 33 børn har mistet livet på Vestbredden og 29 børn er blevet dræbt i Israel, siden Hamas' angreb på Israel 7. oktober.

Rapporten baserer sig på tal fra de palæstinensiske sundhedsmyndigheder, der er kontrolleret af Hamas, og de israelske sundhedsmyndigheder.

- På vegne af samtlige børn fanget i dette mareridt opfordrer vi verden til at forbedre sig, lød det fra Unicefs administrerende direktør, Catherine Russell, under mødet i sikkerhedsrådet.

- Hvad end der er tale om unge mennesker, der deltager i en musikfestival, eller om børn, som forsøger at have en hverdag i Gaza, så fortjener de fred. Børn starter ikke konflikter, og de er magtesløse i forhold til at stoppe dem.

Ifølge Unicef udgør kvinder og børn mere end 60 procent af de omtrent 8.300 mennesker, der menes at være blevet dræbt i Gaza de seneste uger.

- Dette kan ikke forklares som utilsigtede følgeskader, lød det i den sammenhæng fra Philippe Lazzarini fra UNRWA.

"Et uhyrligt højt antal"

Når krigen mellem Israel og Hamas har kostet så mange børn livet, skyldes det ifølge Unicef blandt andet, at den udspiller sig på en kampplads med så mange civile fordelt på så lidt plads, som det er tilfældet med Gazastriben.

- Det er et uhyrligt højt antal dræbte børn, og det er fuldkomment uacceptabelt. En krig som det her rammer ikke kun militære mål, den rammer alt, siger generalsekretær i Unicef Danmark Susanne Dahl.

Dertil kommer ifølge hende, at befolkningssammensætningen i Gaza er så ung.

- Det er en enormt ung befolkning. Omkring 40 procent af beboerne er under 14 år gamle. Hvis du sammenligner med Danmark, hedder det tal 16 procent, siger hun.

- Så der vil unægteligt være mange børn blandt de dræbte, når der foregår så voldsomme eksplosioner og bombardementer.

Sidst men ikke mindst adskiller krigen sig fra andre konflikter, ved at indbyggerne i Gaza ikke har mulighed for at flygte over grænserne og undslippe kamphandlingerne.

Det israelske militær meddelte tidligere, at man "slår til i alle dele af Gazastriben". I løbet af tirsdag har der blandt andet været meldinger om angreb i byen Rafah i det sydlige Gaza, i Al-Zawaida midt i Gazastriben samt flere steder i det nordlige Gaza.

- Der er ingen steder at slippe ud af Gaza. Børnene og deres familier lever reelt lukket inde med risiko for at blive ramt af et missil hvert eneste øjeblik, siger Susanne Dahl.

Umuligt at evakuere hospitaler

Der har løbende været meldinger om, at hospitalerne i Gaza mangler både elektricitet, rent vand, basalt medicinsk udstyr og personale.

På nattens ekstraordinære møde i sikkerhedsrådet gjorde direktøren for FN's humanitære agentur, OCHA, Lisa Doughten, endnu engang opmærksom på situationen i sundhedssystemet i Gaza, som ifølge hende er brudt sammen.

- Patienterne ligger på gulvene og i gangene. Kirurger opererer uden bedøvelse. For de 1.000 patienter, der er afhængige af dialyse, og de 130 for tidligt fødte børn i kuvøse, hænger livet i en tynd tråd, siger hun.

De Hamas-kontrollerede palæstinensiske sundhedsmyndigheder meddeler ifølge Al Jazeera, at mere end 21.000 personer i Gazastriben er blevet såret siden 7. oktober.

Ifølge rapporten fra Internationale Red Barnet er mindst 6.360 af de sårede i Gaza børn.

Israel har af flere omgange opfordret civile palæstinensere til at forlade det nordlige Gaza - inklusive patienter og sundhedspersonale fra hospitalerne, som ifølge israelerne bruges af Hamas.

Men de opfordringer er dybt bekymrende, for der er ingen steder at tage hen, lyder det fra FN's humanitære agentur.

  • En palæstinensisk mand bærer sin sårede datter på Najjar-Hospitalet i byen Rafah i det sydlige Gaza. (Foto: © SAID KHATIB, Ritzau Scanpix)
  • En palæstinensisk familie venter på at blive tilset af hospitalets personale på Najjar-Hospitalet i byen Rafah. (Foto: © Said Khatib, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Den udlægning deles af Røde Kors, der er blandt de nødhjælpsorganisationer, som opererer i Gazastriben.

- Mine kollegaer fortæller, at der er 400 patienter, som risikerer at dø, hvis vi flytter dem. Derfor er det ikke en mulighed, fortæller katastrofechef i Dansk Røde Kors Bjarke Skaaning.

- Der findes ikke lige 400 ambulancer, som man kan køre ind i en konvoj og så køre sydpå. Det er ikke en mulighed at evakuere et hospital af en sådan størrelse, og der er ikke noget sted at tage hen, siger han.