Den colombianske Farc-leder, Seuxis Hernandez, er blevet anholdt i sit hjem i Bogota, og sammen med tre andre er han mistænkt for at ville smugle ti ton kokain ind i USA.
Den anslåede værdi efter salg er 320 mio. dollar, svarende til knap to milliarder kroner, skriver nyhedsbureauet Reuters.
Anholdelsen har sendt chokbølger gennem den tidligere oprørsgruppe, der i 2016 indgik en fredsaftale med regeringen om at nedlægge sine våben og stille op til parlamentvalget som et politisk parti.
I protest mod sin anholdelse vil Seuxis Hernandez nu ifølge sin advokat indlede en sultestrejke, skriver Farc på Twitter.
Kan udleveres til USA
Landets præsident, Juan Manuel Santos, bekræftede i aftes anholdelsen i en tv-transmitteret tale.
Her understregede han, at han ikke vil tøve med at udlevere Seuxis Hernandez til de amerikanske myndigheder. Hernandez er sammen med tre andre tiltalt ved en domstol i delstaten New York.
- Justitsministeren har oplyst mig om, at som resultat af en grundig efterforskning har de fundet endegyldige og vandtætte beviser for, at Seuxis Hernandez, kendt som Jesus Santrich, har været involveret i narkosmugling, efter aftalen blev underskrevet, sagde han i aftes og henviste til til fredsaftalen fra 2016.
Aktiv fredsforhandler
Bedste kendt under sit alias, Jesus Santrich, er Seuxis Hernandez en af de Farc-ledere, der aktivt deltog i fredsforhandlingerne, og han var tiltænkt en af partiets pladser i parlamentet, skriver den colombianske avis El Tiempo.
Farc stillede for første gang op som politisk parti ved parlamentsvalget i sidste måned, hvor det vandt 0,3 procent af stemmerne. Som en del af fredsaftalen er partiet dog garanteret ti pladser i parlamentet.
Før præsidentvalget i maj fører præsidentkandidat Ivan Duque, som stemte imod fredsaftalen med Farc, i meningsmålingerne.
Hvem er Farc?
- •
Farc - Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (Colombias væbnede revolutionære styrker) blev grundlagt i 1964 som den væbnede del af Colombias kommunistparti.
- •
I 2012 indledte den colombianske regering forhandlinger med daværende Farc-leder Timoleon Jimenez.
- •
I oktober 2016 stemte et snævert flertal på 50.2 procent af befolkningen nej til en fredsaftale. Vælgertilslutningen var på 27 procent.
- •
I december samme år godkendte Colombias kongres efterfølgende en revideret fredsaftale, der blandt andet indebar, at gruppen skulle indlevere mere end 8.000 våben.
- •
Borgerkrigen har kostet flere end en kvart million mennesker livet, og det menes, at omkring syv millioner colombianere er fordrevet fra deres hjem som følge af konflikten.