Fanget på bånd: Hongkongs leder vil trække sig - hvis hun kunne

Lækkede optagelser vil være benzin på bålet for Hongkongs demonstranter, vurderer korrespondent.

Hongkongs statsminister, Carrie Lam, siger blandt andet på de lækkede optagelser, at hun har forårsaget "utilgiveligt kaos" ved at antænde den politiske krise, der lige nu dominerer byen. (Foto: © ANN WANG, Scanpix)

Hongkongs leder, Carrie Lam, ville forlade sin post - hvis hun havde et valg.

Det afslører lydoptagelser fra sidste uge under et møde mellem den politiske leder og en gruppe forretningsfolk. Det skriver blandt andre Reuters.

- Hvis jeg havde et valg, var det første, jeg ville gøre, være at sige op. Komme med en dybfølt undskyldning og træde tilbage, lyder det blandt andet på båndet.

Optagelserne af regeringslederen kommer få uger efter, at flere medier kunne skrive, at Carrie Lam havde tilbudt Beijing at gå af - og havde fået et nej. Det fortæller DR's korrespondent i Asien, Philip Khokhar.

- Beijing tror simpelthen ikke på, at der er nogen andre, der ønsker at lede landet lige i øjeblikket, fordi det er en fuldstændig umulig opgave. Og så forsøger hun overfor den her gruppe forretningsfolk at pakke det lidt pænere ind. Hun har simpelthen ikke fået lov til at gå af, fortæller han fra Beijing.

Fra protest mod lovforslag til fem krav

Hongkong har de seneste måneder været præget af uroligheder, som startede som fredelige demonstrationer mod et nyt lovforslag, der ville gøre det muligt at udlevere borgere fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina.

Siden juni har demonstrationerne udviklet sig til en mere generel protest mod det kinesiske styres stigende indflydelse i Hongkong.

Demonstranterne har fremsat fem krav til den lokale regering, nemlig at udleveringsloven skal droppes, Carrie Lam skal træde af, de anholdte demonstranter skal løslades, der skal laves en uafhængig undersøgelse af den påståede politivold, og der skal være et mere direkte demokrati.

  • Carrie Lam er fanget i en skruestik mellem demonstranters krav om demokrati og Kinas benhårde krav om kontrol med uroen i Hongkong. (Foto: © Lillian Suwanrumpha, Scanpix)
  • Den foregående weekend var den 13. i træk, hvor demonstranter gik på gaden i protest mod Hongkongs regering og Kinas indflydelse. (Foto: © TYRONE SIU, Scanpix)
  • I går boykottede tusindvis af studerende undervisningen for at demonstrere, her ved Edinburgh Place i Hongkong. (Foto: © Kai Pfaffenbach, Scanpix)
  • Efterfølgende kom det endnu engang til sammenstød mellem demonstranter og politi. (Foto: © TYRONE SIU, Scanpix)
1 / 4

Vil kun øge frustrationer

Selvom man regeringen i Hongkong håber, at demonstrationerne vil aftage i løbet af efteråret, når byens studerende vender tilbage til universiteterne, vil Carrie Lams udtalelser næppe vække glæde blandt demonstranterne, vurderer Philip Khokhar.

- Jeg tror kun, at det her vil øge stemningen af kaos og forvirring i Hongkong. Hun indrømmer på båndet, at det er ikke regeringen i Hongkong, der bestemmer mere. Det er kommunistpartiet i Beijing, der styrer Hongkong, også selvom byen på papiret har selvstyre, siger korrespondenten.

- Det vil kun øge demonstranternes frustrationer her i de kommende uger og måneder, at selv Hongkongs leder tilsyneladende har kastet håndklædet i ringen, siger han og tilføjer, at Carrie Lam ifølge medier tæt på kommunistpartiet har fået strenge anvisninger om, ikke at give nogle indrømmelser til demonstranterne.

Carrie Lam har efterfølgende vedkendt sig udtalelserne på båndet, men afviser fortsat, at hun har anmodet Beijing om at træde tilbage fra sin post.

Et ømtåleligt emne

I Beijing har man endnu ikke reageret på nyheden om de lækkede optagelser, fortæller Philip Khokhar.

- Det er et ømtåleligt emne, og jeg tror, at de vil gøre alt, hvad de kan for at tale udenom. Beijing bliver ved med at opretholde en facade af, at Hongkong har deres eget selvstyre, og at Beijing ikke blander sig i, hvad der foregår i Hongkong, siger han.

- Man vil forsøge at blive ved med at opretholde det billede, selvom der ikke nogen, der tror på det længere.

Urolighederne forklaret

  • Siden marts har demonstranter stimlet sammen i Hongkongs gader.

  • Demonstrationerne kom som reaktion på et forslag om en ny kontroversiel udleveringsaftale med Kina. Her foreslog regeringen i Hong Kong tilføjelser til landets udleveringslovgivning, der vil gøre det muligt for regeringen i Kina samt Taiwan og Macau at få mistænkte kriminelle udleveret til retsforfølgelse.

  • Siden har demonstrationerne udviklet sig til en mere generel protest mod det kinesiske styres stigende indflydelse i Hongkong.

  • Regeringen koblede forslaget sammen med en et-år gammel mordsag, hvor en 19-årig Hongkong-beboer dræbte sin gravide kæreste under en ferie i Taiwan. Han vendte efterfølgende tilbage til Hongkong og slap for straf, fordi Hongkong ikke har en udleveringsaftale med Taiwan.

  • Kritikere af den foreslåede udleveringsaftale kalder den en trojansk hest, der skal bane vejen for, at Kina kan retsforfølge kritikere i Hongkong.

  • Regeringen i Hongkong har udskudt det upopulære lovforslag. Det har dog ikke stoppet protesterne. Demonstranterne kræver blandt andet, at udleveringsaftalen helt droppes, at regeringslederen, Carrie Lam, træder tilbage, at der skal laves en uafhængig undersøgelse af påstået politivold, og at der skal være mere direkte demokrati i Hongkong.

  • Hongkong har semiselvstændig status under parolen: ”Et land, to systemer”. Det betyder, at man har et relativt vestligt retssystem med blandt ytrings- og forsamlingsfrihed, mens Kinas retssystem jævnligt kritiseres for at være brutalt og omfatte tortur og unfair rettergang. Ordningen er sat til at udløbe i 2047, hvorefter Hongkong står til at komme under kinesisk styre.