FAKTA Derfor går hollænderne til valg i dag

EU's associeringsaftale med Ukraine skal onsdag til folkeafstemning i Holland. Se her, hvad den handler om.

Den højreorienterede politiker Geert Wilders håber, at hollænderne stemmer nej. (Foto: © Robin van Lonkhuijsen, Scanpix)

De hollandske vælgere skal i dag ved en vejledende folkeafstemning sige ja eller nej til EU's associeringsaftale med Ukraine.

* Folkeafstemningen er udløst af en ny lov i Holland, der giver mulighed for en vejledende folkeafstemning, hvis man indsamler 300.000 underskrifter til støtte for kravet.

* En samfundskritisk satireblog Geenstijl - det betyder "Ingen stil" - har sammen med EU-kritiske bevægelser ført an på nettet i en kampagne, der har indsamlet 451.666 underskrifter.

* Folkeafstemningen er kun gyldig, hvis mindst 30 procent af vælgerne deltager.

* EU's associeringsaftale med Ukraine handler både om politisk og økonomisk samarbejde.

Regering støtter aftaler

* Politisk knytter aftalen Ukraine tættere til EU, blandt andet i energipolitik, og den indeholder tidsplaner for en stribe demokratiske reformer i det konfliktramte land.

* Desuden danner aftalen rammen for en omfattende frihandelsaftale mellem EU og Ukraine og stiller ukrainerne visumfri adgang til EU i udsigt.

* Det udløste et blodigt oprør i Ukraine, da den daværende prorussiske præsident, Viktor Janukovitj, i november 2013 droppede den planlagte associeringsaftale med EU og bagefter indgik en aftale med Rusland.

* Oprøret fik i februar 2014 Janukovitj til at flygte til Rusland, der siden har ligget i konflikt med Ukraine.

* 16. september 2014 vedtog Europaparlamentet og parlamentet i Ukraine simultant associeringsaftalen.

* Hollands regering og parlament støtter aftalen med Ukraine, som de 27 andre EU-lande allerede har ratificeret. Nu mangler kun Holland.

* EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har opfordret de hollandske vælgere til at stemme ja for at undgå en stor europæisk krise i tilfælde af et nej.

Nej i flere lande

* De seneste folkeafstemninger i EU er allerede endt med et nej.

* I juli sidste år stemte de græske vælgere nej ved en folkeafstemning om de internationale kreditorers krav om reformer og besparelser i Grækenlands gældskrise.

* I december sidste år stemte de danske vælgere nej til at skifte Danmarks EU-retsforbehold ud med en tilvalgsordning.

* Mange i EU-systemet frygter, at endnu et nej i en EU-afstemning kan få flere britiske vælgere til også at stemme nej ved den langt vigtigere folkeafstemning 23. juni om ja eller nej til, at Storbritannien skal forblive i EU.

/ritzau/