Fængselsdomme på op til syv år: Regeringskritiske journalister i Tyrkiet straffet

14 ansatte på den tyrkiske avis Cumhuriyet er idømt fængsel for at have forbindelse til terrororganisationer.

Chefredaktør, Murat Sabuncu, blev i sidste måned løsladt fra fængsel i Silivri nær Istanbul. Nu er han idømt syv års fængsel. (Foto: © HUSEYIN ALDEMIR, Scanpix)

Mellem to og syv og et halvt års fængsel.

Sådan lyder dommen til de 14 ansatte på en af Tyrkiets ældste nationale aviser Cumhuriyet.

Blandt dem er chefredaktør Murat Sabuncu, der hører til blandt en af landets mest prominente kommentatorer.

Sammen med blandt andet den undersøgende reporter Ahmet Sik modtog han den hårdeste fængselsstraf på syv og et halvt år, dømt for at 'hjælpe og bistå terrororganisationer uden at være medlem'.

Sabuncu vil dog være på fri fod, mens man afventer beslutningen om en appelsag.

Dommene afholder dog ikke de ansatte på Cumhuriyet fra fortsat at bedrive den type journalistik, de ønsker, slog chefredaktøren fast.

- Det er et angreb mod os og hele journalistikken, mod vores kolleger, så vi ikke kan bedrive journalistik i Tyrkiet. Så vi skal være bange, mens vi gør det, lød det fra Sabuncu, der tilføjede:

- Vi lader os fængsle igen, hvis det er nødvendigt.

Fastholdt en kritisk linje

Retssagen begyndte i juli og bliver betragtet som en test af pressefriheden i Tyrkiet.

De ansatte på Cumhuriyet, en af landets ældste oppositionsaviser, kom i myndighedernes fokus, da regeringen slog ned på modstandere efter kupforsøget i sommeren 2016.

Flere tusinder, heriblandt soldater, undervisere og journalister, blev efterfølgende anholdt.

Cumhuriyet har dog holdt fast i sin kritiske linje af præsident Recep Tayyip Erdogan, ligesom avisen også fortsat har forholdt sig kritisk til det tyrkiske regeringsparti, Retfærdighed- og Udviklingspartiet.

De ansatte på avisen er dømt for at bistå oppositionsbevægelsen, som regeringen beskylder den tidligere imam Fethullah Gülen for at stå bag fra sit eksil i USA, ligesom Cumhuriyet også anklages for at have forbindelse til kurdiske separatistparti PKK, samt det stærkt venstreorienterede Den Revolutionære Befrielsesfronts DHKP-C.

Begge grupper står opført på EU's liste over terrororganisationer.

Angreb på pressefriheden

Sagen mod Cumhuriyet er blevet betragtet som et angreb på pressefriheden og er udelukkende endt i retten, fordi avisen har skrevet kritisk om Tyrkiets regeringsparti, lyder det fra det Det Internationale Presseinstitut.

- Anklagerne har ikke fremlagt nogen konkret beviser for, at de har forbindelse til terrororganisationer. Alt andet end komplet frifindelse og kompensation til de tiltalte vil være være en klar overtrædelse af deres rettigheder, siger Caroline Stockford, instituttets pressekoordinator i Tyrkiet.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International kalder dommen politisk med det formål at skabe frygt hos enhver, der er er regeringskritisk.

- Det er en chokerende krænkelse af pressefriheden og retfærdigheden i Tyrkiet, og den skaber en uhyggelig præcedens for flere andre journalister, der lige nu afventer retssager med lignende opdigtede terror-tiltaler, lyder det fra Milena Buyum, der er Amnesty International’s talsmand i Tyrkiet.