EU’s stats- og regeringschefer har givet deres opbakning til den nye brexit-aftale, som tidligere på dagen blev indgået mellem EU og Storbritannien.
Opbakningen til skilsmisseaftalen, der er en revideret udgave af den gamle, var enstemmig.
- Jeg synes, at det er en god dag for Europa. Nu er der en aftale, og nu skal den så godkendes i Storbritannien. Men "so far, so good", siger den danske statsminister, Mette Frederiksen (S).
- Jeg tror måske bare, at det her har vist, hvad politisk magi kan være. Når noget ser helt håbløst ud, kan politikere engang imellem finde hinanden og gøre det umulige muligt, tilføjer hun.
Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, er med egne ord ked af dagens beslutning.
- For i mit hjerte vil jeg altid være en remainer (en, der vil blive i EU, red.), og jeg håber, at vores britiske venner en dag beslutter sig for at vende tilbage. Vores dør vil altid være åben, lyder det fra Donald Tusk på pressemødet, hvor også kommissionsformand Jean-Claude Juncker, EU's brexit-chefforhandler, Michel Barnier, og den irske premierminister, Leo Varadkar, deltager.
Ifølge Donald Tusk var det netop opbakningen fra Irland, der grænser op til Nordirland, som var afgørende for opbakningen til aftalen.
Det store stridspunkt har nemlig været, hvordan man kunne sikre, at grænsen mellem Irland og Nordirland, som er med i Det Forenede Kongerige sammen med Storbritannien, forbliver åben efter brexit.
Det er der nu fundet en løsning på, som blandt andet indebærer, at hele den irske ø skal overholde et begrænset sæt EU-regler. Det betyder, at de varer, der kommer til den irske ø, skal tjekkes ved ankomst til øen, fremfor ved grænsen mellem Nordirland. På den måde sikrer man, at der ikke kommer grænsekontrol.
Til gengæld er det omstridte 'backstop' blevet droppet.
- Det, vi er blevet enige om i dag, er mere end blot en aftale. Det er en juridisk tekst, der sikrer freden og stabiliteten på den irske ø. Den sikrer også rettighederne for 4,5 millioner mennesker, siger Jean-Claude Juncker.
- Det er lidt, som når en gammel ven beslutter sig for at tage på et eventyr eller en rejse uden en, og at man håber, at det går godt for dem, siger Leo Varadkar.
Den britiske premierminister, Boris Johnson, er også glad for dagens afstemning.
- Det er en god aftale for Det Forenede Kongerige og for vores venner i EU. Det betyder, at hele Det Forenede Kongerige kan forlade EU samlet, og at vi i fælleskab kan beslutte vores fremtid, siger han på et pressemøde.
Ikke godkendt endnu
Dagens beslutning betyder dog ikke, at aftalen nu er endeligt godkendt, og at Storbritannien kan forlade EU under ordnede forhold.
Aftalen, som er en revideret udgave af den gamle skilmisseaftale, skal også godkendes af både det britiske parlament og af Europa-Parlamentet.
Den gamle aftale, som forhenværende premierminister Theresa May indgik med EU sidste år, er tre gange blevet nedstemt i det britiske parlament.
Og der har allerede været hård kritik af den nye, heriblandt fra det nordirske parti DUP, som er den konservative regerings støtteparti, og fra oppositionspartiet Labour.
Boris Johnson understreger dog her til aften, at han er "meget sikker på", at aftalen vil blive godkendt.
Storbritannien skal efter planen forlade EU 31. oktober. Hvis den reviderede aftale bliver endeligt godkendt, vil der dog være en overgangsperiode indtil udgangen af 2020, hvor briterne i forhold til pligter og rettigheder bliver behandlet som EU-medlem. Forskellen er dog, at de ikke længere sidder med ved forhandlingsbordet i EU.