De kommer i både fra Tyrkiet til Grækenland. Derfra drager de igennem Makedonien og Serbien og når så til den ungarske grænse.
Indtil videre har Ungarn taget imod flygtningene, som de er forpligtet til, når de er medlem af EU. Men det vil nu ændre sig, hvis det står til premierministeren Viktor Orbán.
I går gjorde han det nemlig klart for samtlige EU-lande, at Ungarn ikke længere vil følge Dublin-forordningen. En talsmand for regeringen forklarer hvorfor.
- Ungarns asylsystem er overbelastet. Det er det mest overbelastede blandt de EU-medlemsstater, der berøres af ulovlig indvandring.
Ifølge regeringen er over 60.000 flygtninge indtil videre rejst ulovligt ind i Ungarn.
Traktatbrud
Men det er ikke nemt bare sådan lige at træde ud af en forordning, som premierministeren har sagt, at han vil gøre. Det forklarer forsker i EU- og udlændingeret på Syddansk Universitet, Bassah Khalaf.
- Den gælder i alle lande, ligesom danske love gælder i alle danske kommuner. Odense kommune kan heller ikke bare melde sig ud af straffeloven.
Hvis Viktor Orbán alligevel vælger at gøre alvor af sin udmelding, så kan det få alvorlige konsekvenser for landet.
- Så vil EU-Kommissionen højst sandsynligt anlægge en sag ved EU-domstolen om traktatbrud. Og når det er så tydeligt traktatbrud som det her, så vil de nok blive idømt dagbøder, indtil forholdene er i orden igen, siger Bassah Khalaf.
Håbløs idé
Udmelding om at bryde Dublin-forordningen kommer oven på sidste uges besked om, at de vil bygge et hegn på den 175 kilometer lange grænse mellem Ungarn og Serbien, for at holde flygtninge ude.
Det skabte også mange kritiske røster fra andre EU-lande. Men om en langt hegn langs grænsen overhovedet vil kunne holde flygtninge ude af landet, er tvivlsomt. Det forklarer DR’s udsendte journalist i Beograd, Thomas Ubbesen.
- Det er håbløst. Flygtningene vil enten bare gå udenom eller trænge igennem hegnet.
Men hvis det skulle virke at sætte et hegn op, så vil det skabe store problemer for serberne. Og det er de forståeligt nok meget bekymrede for, forklarer Thomas Ubbesen.
Deudover vil også nabolandet Østrig blive påvirket, hvis Ungarn lykkedes med at holde flygtninge ude af deres land, eller sender dem videre. De er nemlig det næste EU-land på rejsen. Men her er de allerede stoppet med at behandle asylansøgninger for at lægge pres på andre EU-lande i håb om, at de vil bidrage mere til at afhjælpe problemet.
Europas problembarn
Udover at Ungarn vil bryde Dublin-forordningen, så kan det også diskuteres, om de i samme omgang bryder menneskerettighedskonventionen, såfremt de samtidig afviser at behandle verserende asylsager, forklarer Bassah Khalaf.
Og det er bestemt ikke første gang, at Europas problembarn kommer i karambolage med EU-lovgivning eller menneskerettighederne.
I 2013 blev det ulovliggjort at være hjemløse, og de blev forvist fra gaderne. I samme omgang blev det indført, at valgkampagner fremover kun måtte føres gennem de offentlige medier, som er styret af hans partis sympatisører og medlemmer
Og i slutningen af april sagde Viktor Orbán, at ’ spørgsmålet om dødsstraf må på dagsordenen i Ungarn’. Endnu en kontroversiel udmelding, da det vil være i strid med EU-lovgivning, hvis det blev indført.