Europarådet: Danmark med i europæisk kapløb mod bunden

Trods smykkeloven er Danmark stadig et mønsterland, siger menneskerettighedernes vogter før officielt besøg.

Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, er på et to dages officielt besøg i Danmark, hvor han blandt andre møder dronningen, statsministeren og Folketingets formand. (Foto: © 20520 Aleksander Andersen, Scanpix)

Danmark har sammen med andre lande kastet sig ud i et europæisk kapløb mod bunden, når det gælder stramninger over for de flygtninge og migranter, der har søgt tilflugt i Europa.

Det siger Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, der mandag kommer på to dages officielt besøg i Danmark, hvor han blandt andre møder dronningen, statsministeren og Folketingets formand.

- Landene i Skandinavien har deltaget i kapløbet mod bunden, især når det gælder behandlingen af flygtninge og migranter, siger Thorbjørn Jagland i et interview med Ritzau.

Han er bekymret over flere stramninger i den danske flygtninge- og integrationspolitik, især den danske smykkelov, der gør det muligt at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande. Det er en lov, som Europarådet tidligere har kaldt "ondsindet".

- Jeg har lagt mærke til, at loven ikke rigtig er blevet praktiseret, siger Jagland.

- Men den sender et meget negativt signal, og jeg er bekymret over brug af talemåder, som meget hurtigt kan give argumenter til mange om at indtage mere radikale synspunkter, siger han.

Europarådets generalsekretær, der vogter over demokratiets og retsstatens tilstand og menneskerettighedernes vilkår i de 47 medlemslande, ser dystert på udviklingen lige nu rundt omkring i Europa.

- Hadforbrydelser, antisemitisme og islamofobi er på vej op. Tillid til staten og de europæiske institutioner er på vej ned, skriver Jagland i sin nye årsrapport, der blev offentliggjort i sidste uge.

Når man søger ned igennem rapporten, så vrimler det med hits på lande som Rusland, Tyrkiet og Ukraine, mens Danmark slet ikke er nævnt i den 104 sider lange bekymrede tekst.

- Nej, det er jo, fordi Danmark fortsat er et idyllisk land, og jeg kan ikke se, at Danmark på nogen fundamental måde bryder med den europæiske menneskerettighedskonvention, siger generalsekretæren.

- Tværtimod. Danmark har altid været et mønsterland på det område, siger han.

Europarådet

  • Europarådet, der har hovedsæde i Strasbourg og ikke må forveksles med EU, har til opgave at overvåge demokratiets og retsstatens tilstand og menneskerettighedernes vilkår i sine medlemslande.

  • 47 europæiske lande er medlemmer af Europarådet, heriblandt Tyrkiet. Danmark har været med i Europarådet fra oprettelsen i 1949.

  • I 1950 vedtog de daværende medlemslande Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, der skal sikre alle borgere i medlemslandene mod, at deres menneskerettigheder bliver krænket.

  • Menneskerettighedsdomstolen behandler sager, som vedrører overtrædelser af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Én dansk dommer arbejder ved Menneskerettighedsdomstolen.

  • Norges tidligere socialdemokratiske statsminister Thorbjørn Jagland har været generalsekretær for Europarådet siden 2009.

  • Kilder: Europarådet og Udenrigsministeriet

/ritzau/