Ursula von der Leyen har været "en meget, meget effektiv" formand for Europa-Kommissionen, og derfor er det kun glædeligt, at hun går efter at fortsætte på den magtfulde post.
Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), efter at det i dag er kommet frem, at den kristenkonservative tyske politiker ønsker at fortsætte yderligere fem år som kommissionsformand, når hendes nuværende mandat udløber til november.
- Hun har vist sig at være en meget, meget effektiv formand for Europa-Kommissionen, så jeg tror, det vil være noget, som umiddelbart vil vække positive følelser i Danmark, siger udenrigsministeren og tilføjer, at det dog "vil kræve en regeringsbeslutning at sige noget endegyldigt om", hvorvidt hele regeringen bakker op om hende.
Det er op til statsminister Mette Frederiksen (S) og de andre stats- og regeringschefer at indstille den næste kommissionsformand, som så efterfølgende skal godkendes af et flertal i Europa-Parlamentet.
Den beslutning skal tages efter europaparlamentsvalget til juni, og det skal ifølge Lissabontraktaten ske "under hensyntagen" til det samlede valgresultat.
- Det er positivt, at hun har mod på en periode mere, understreger Lars Løkke Rasmussen.
'Et trygt valg i en usikker tid'
Ursula von der Leyen er en del af den store kristenkonservative EPP-gruppe, som ifølge meningsmålingerne står til at fastholde sin position som den største gruppe i Europa-Parlamentet efter valget.
Det er hendes tyske parti, CDU, der mandag har nomineret hende til posten. Og Ursula von der Leyen vil gå efter at forsvare EU mod "splittelse både indefra og udefra".
- Det vigtigste er demokratiet, den retsstat, som vi forsvarer, og den fred vi har sammen. Det er vigtigt at gøre det klart, at for vores modstandere står demokratiet i Europa i vejen. Det er Putin og hans venner – og det er uanset, om de kommer fra AfD, om det er Marine Le Pen, eller om det er Gert Wilders og andre ekstreme kræfter, siger hun på et pressemøde.
- De vil ødelægge demokratiet, og de vil ødelægge Europa.
I denne periode har Ursula von der Leyen blandt andet stået i spidsen for EU's håndtering af coronakrisen og Ruslands krig i Ukraine. Derudover valgte hun at sætte både den grønne og den digitale omstilling øverst på det politiske program, da hun trådte til som formand.
Christel Schaldemose, der er den socialdemokratiske spidskandidat til europaparlamentsvalget, mener, at det er "meget naturligt", at Ursula von der Leyen vil fortsætte på posten efter sin første periode.
Og som hun ser det, er "det måske også det, EU har brug for" i en tid, hvor Rusland ikke har planer om at standse sin krig i Ukraine, og hvor den republikanske ekspræsident Donald Trump muligvis er på vej tilbage til Det Hvide Hus.
- Vi ved, hvad vi har, og vi ved, hvad hun kan. Også hvor hun er svag. Men der kommer ingen overraskelser. Det vil være et trygt valg i en usikker verden – vi ved eksempelvis ikke, hvad der kommer til at ske i USA – så på den måde giver det god mening, siger Christel Schaldemose.
- Stabilitet er noget, der vægter højt i min bog.
Må ikke svække den grønne omstilling
Christel Schaldemose understreger, at der ikke er tale om "en blankocheck" til Ursula von der Leyen.
Det kommer nemlig også til at afhænge af, hvordan magtbalancen i Europa-Parlamentet bliver efter valget – lige nu står den yderste højrefløj ifølge målingerne til at gå markant frem – og hvad Ursula von der Leyen selv ønsker at gøre i en eventuel anden periode.
- Jeg har nogle forventninger til, at hun eksempelvis ikke må svække den grønne omstilling, og at hun skal intensivere indsatsen i forhold til migration. Men jeg har nok færre problemer med hende, end så mange af mine socialdemokratiske kollegaer har, siger Christel Schaldemose.
For Venstres europaparlamentariker Morten Løkkegaard kommer det heller ikke som nogen overraskelse, at Ursula von der Leyen ønsker at fortsætte.
- Hun er en god og kvalificeret kandidat, som har gjort det godt under flere kriser, siger han.
Men V-politikeren, der er sit partis spidskandidat ved valget i juni, ønsker heller ikke at blåstemple hende på forhånd.
- Nu skal alle politiske grupper først have udvalgt deres kandidater, og så begynder forhandlingerne om EU’s topposter, siger han.
SF: En dygtig kommissionformand
Selvom der rent politisk er langt mellem SF og den kristenkonservative Ursula von der Leyen, så er europaparlamentariker Kira Marie Peter-Hansen enig i, at hun har været "en dygtig kommissionsformand".
- Fra SF's side er vi meget tilfredse med, at vi fik presset igennem, at hendes kommissærperiode i så høj grad skulle fokusere på den grønne omstilling, siger hun.
Men Kira Marie Peter-Hansen vil også afvente udfaldet af europaparlamentsvalget, før hun vil tage stilling til, om hun vil bakke op om Ursula von der Leyen som kommende kommissionsformand.
For hende er det vigtigt, at Ursula von der Leyen "står vagt om EU's Green Deal", og at hun "udvikler den frem for at afvikle den".
- Det bliver spændende, om Ursula von der Leyen kan stå imod presset fra EPP og CDU om at afvikle den. Kan hun det, er vi klar til at samarbejde og sikre et grønt flertal i næste mandat, siger hun.
Da Ursula von der Leyen i 2019 blev valgt for første gang, skete det med et snævert flertal på blot ni stemmer, og Dansk Folkeparti var blandt de partier, der ikke bakkede op om hende dengang. Og ifølge Anders Vistisen, der i dag sidder i Europa-Parlamentet for partiet, kommer de nok heller ikke til at stemme for hende anden gang.
- Vi synes ikke, hun har været en dundrende succes som kommissionsformand. Men hun har da trods alt været bedre end Juncker (forgængeren Jean-Claude Juncker, red.). Men der skulle heller ikke så meget til, siger Anders Vistisen, som er en del af højrefløjsgruppen ID.
Han mener blandt andet, at hun har fejlet, når det kommer til at håndtere migrationsudfordringerne, og når det kommer til at styrke Europas økonomiske politik.
Derudover er han stærkt kritisk over, at Ursula von der Leyen endnu ikke har offentliggjort en sms-korrespondance, som hun under coronakrisen havde med Albert Bourla, der er administrerende direktør for medicinalgiganten Pfizer.
- Det er et absurd forløb, og det lever ikke op til den åbenhed, vi mener, skal være i Europa-Kommissionen, når det kommer til at bruge skatteborgernes midler. Hvis hun ikke kan imødekomme den kritik, der har været, så kan vi alene på den baggrund ikke genudpege hende, siger han.