Tirsdag aften begyndte telefonen hjemme hos DR's internationale korrespondent Stéphanie Surrugue pludselig at "danse på bordet", som hun beskriver det.
- Det haglede ind med telegrammer fra franske medier og fra familie og bekendte i Frankrig, der ville orientere mig om, at der lige var blevet skrevet politisk historie.
Det var lederen af det konservative franske parti Les Républicains, Eric Ciotti, der var manden bag den politiske historieskrivning.
I et interview med den franske tv-station TF1 tirsdag aften lagde han op til, at hans parti skulle gå i alliance med Marine Le Pen og hendes yderligtgående højrefløjsparti Rassemblement National frem mod det kommende valg til Nationalforsamlingen, som er den ene del af landets parlament.
- En alliance med Rassemblement National og dets kandidater. Vores land har aldrig været så højreorienteret. Det forventer, at højrefløjen vinder og vil implementere konservative tiltag.
Og den udmelding skabte omgående furore i Frankrig, fortæller Stephanie Surrugue.
Hård kritik fra partifæller
Hvis man skulle være i tvivl om, hvor kontroversielt det egentlig er at ville arbejde sammen med Le Pen og hendes parti, kan man bare kigge på Eric Ciottis eget bagland i det republikanske parti, som allerede har været hård i kritikken.
Gérard Larcher, der er leder af det franske senat, skriver på X, at han mener, Eric Ciotti bør trække sig som formand for partiet. En holdning der deles af Olivier Marleix, der er formand for Les Républicains' gruppe i parlamentet.
- Eric Ciotti taler kun for ham selv. Han må forlade formandsposten i Les Républicains, skriver han på X.
Det har Ciotti dog ikke tænkt sig at gøre. Ifølge Le Monde afviste han senere tirsdag aften i klare vendinger at træde tilbage.
- Jeg er LR (Les Républicains, red.), jeg forbliver LR, jeg er formanden for LR, sagde han til tv-stationen BFM-TV.
Uden fortilfælde
Udmeldingen har allerede nu fået flotte reaktioner fra deres nye allierede.
- Jeg kan bekræfte, at der vil være en aftale mellem Rassemblement National og Les Républicains, sagde premierministerkandidaten for Rassemblement National, Jordan Bardella, tirsdag aften til tv-stationen France 2. Det skriver Le Monde.
Les Républicains er et af landets traditionelle partier. De har traditionelt set været det største borgerlige parti i det franske parlament og tidligere siddet på præsidentposten af flere omgange. Og det er første gang, at et af de "gamle" partier i landet lægger op til at samarbejde med Le Pen.
- Det er bestemt ikke, hvad Emmanuel Macron havde regnet med, da han udskrev valg som konsekvens af EU-valget i søndags. At et stort velanset midterparti som republikanerne kigger ud på Marine Le Pens parti og siger "det er her, fremtiden er", og vælger at støtte hende, siger Stéphanie Surruge.
Kan gøre livet surt for Macron
Emmanuel Macron udskrev valg til Frankrigs Nationalforsamling, efter Rassemblement National fik 31,5 procent af stemmerne ved det netop overståede EU-valg, mens Macrons parti ikke en gang fik halvt så mange stemmer.
Macron ikke selv på valg, og han kan heller ikke genopstille til præsidentposten i 2027, da han har siddet to perioder. Men det betyder ikke, at han kan tage nyheden om den nye alliance alt for afslappet, vurderer Stephanie Surrugue.
- Han har rigtig meget på spil, for han vil gerne sørge for, at der til præsidentvalget om 2,5 år ikke skal skrives overskrifter i hele verden om, at Frankrig får sin første kvindelige præsident ved navn Marine Le Pen.
Og de næste 2,5 år til præsidentvalget kan også gå hen og blive rigtigt besværlige, hvis tendensen fra EU-valget fortsætter, og den nye højrefløjsalliance får et stærkt valg til Nationalforsamlingen og måske endda vinder premierministerposten.
- Det kan jo sådan set betyde, at der bliver sammensat et fransk parlament, som gør, at det bliver vældig svært for Macron at regere Frankrig de næste to og et halvt år frem til næste præsidentvalg.
Og så er vi igen tilbage ved det politiske landskab i Frankrig og hvor meget det kan blive flyttet af Ciottis nye alliance.
- Vi taler altså potentielt om et Frankrig, hvor præsidenten hedder Emmanuel Macron, og så skal han samarbejde med en premierminister valgt af den yderste højrefløj. Et parti som han i syv år indtil videre ikke har bestilt andet end at lægge voldsom stor afstand til.
Valget til Nationalforsamlingen i Frankrig finder sted over to runder den 30. juni og 7. juli.