Hvordan kan det være, at Italien, der er et af EU's største lande, ikke fortjener at få en magtfuld næstformandspost i den nye Europa-Kommission?
Det er spørgsmålet, som den italienske premierminister, Giorgia Meloni, nu kræver svar på, efter at hendes kommissærkandidat, Raffalle Fitto, i går var til eksamen i Europa-Parlamentet.
Før man kan blive EU-kommissær, skal man nemlig først udfrittes og dernæst godkendes af europaparlamentarikerne. Og Raffalle Fitto, der står til at blive ledende næstformand med ansvaret for medlemslandenes samhørighedspolitik og reformer, blev i går udspurgt i mere end tre timer om sit - måske - nye arbejdsområde.
Men den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet er lodret imod, at han skal få den tunge post som ledende næstformand. Derfor ville de heller ikke godkende ham med det samme, og derfor svæver hans skæbne fortsat i det uvisse.
Det fik her til eftermiddag den italienske premierminister til at rette en bredside mod netop socialdemokraterne, som udgør den næststørste gruppe i Europa-Parlamentet.
- Ifølge dem fortjener Italien ikke at have en næstformand i Kommissionen, skrev Giorgia Meloni harmdirrende på det sociale medie X.
- Det er jeres repræsentanter på venstrefløjen, tilføjede hun.
Nægter at samarbejde
Det er dog ikke nyt, at forholdet mellem Giorgia Meloni og de europæiske socialdemokrater er tilspidset. Og hun kender nok godt selv svaret på sit spørgsmål.
Hun er nemlig leder af det nationalkonservative højrefløjsparti Italiens Brødre, som mange socialdemokrater af princip nægter at arbejde sammen med.
Partiet bygger på resterne af et nyfascistisk parti, som tilhængere af den fascistiske diktator Benito Mussolini stiftede i årene efter Anden Verdenskrig.
Og i forbindelse med europaparlamentsvalget tidligere på året gav markante socialdemokrater som Spaniens premierminister, Pedro Sanchez, og Tysklands kansler, Olaf Scholz, hinanden håndslag på, at de "aldrig vil samarbejde eller danne koalition med det yderste højre."
Det gælder også ECR-gruppen, som Giorgia Meloni og hendes parti er en del af.
Det er socialdemokraterne ikke alene om.
Hos De Grønne, som SF er medlem af, er der ligeledes mange, der heller ikke have, at en politiker fra den yderste højrefløj får en så markant post i den næste Europa-Kommission.
- Raffaele Fitto har tydeligt vist, at han ikke bakker op om EU’s værdier, og i sin høring har han udvist en total mangel på kompetence og interesse for emnerne i sin portefølje, lød det tidligere på dagen fra Bas Eickhout, der er medformand for De Grønne.
Hård medfart til spanier
De Grønne langede samtidig ud efter den store kristenkonservative EPP-gruppe, som de mener, har indgået "en skruppelløs alliance med det yderste højre".
For blandt de kristenkonservative har man intet problem med at gøre Raffalle Fitto til næstformand. Det var også en af grundene til, at gårsdagens kommisærhøringer endte i et noget kaotisk efterspil med en masse ubesvarede spørgsmål. Og det blev også mere dramatisk end i sidste uge, hvor Dan Jørgensen (S) og de andre "menige" kommissærkandiater blev hørt.
Der er i alt seks politikere, der står til at blive næstformænd, og de var alle sammen til eksamen i går. Men ingen af dem fik svar på, om de var bestået eller ej.
Hos socialdemokraterne er der også vrede over de kristenkonservative, som de mener, har "brudt den politiske aftale mellem de pro-europæiske, demokratiske kræfter i Europa-Parlamentet." De er især kritiske over den hårde medfart, som den spanske socialdemokrat Teresa Ribera fik, da hun blev udspurgt.
Hun står til at få ansvaret for EU’s grønne omstilling og konkurrenceevne. Men de spanske konservative brugte blandt andet høringen til direkte at beskylde Teresa Ribera, som førhen har siddet på posten som Spaniens minister for grøn omstilling, for de dødelige oversvømmelser i Valencia-regionen i sidste uge.
Brug for EPP's støtte
Teresa Ribera har dog brug for EPP’s støtte for at blive godkendt. Men flere medier har skrevet, at de kristenkonservative tidligst vil tage stilling til hende, når hun i næste uge har været til høring i Spanien om oversvømmelserne. Og deres støtte til hende afhænger altså af, hvordan hun klarer sig.
- Der skal være orden i huset derhjemme, før man stiller op her. Det, tror jeg, bliver vanskeligt, siger Niels Flemming Hansen, som er De Konservatives europaparlamentariker.
Spørgsmålet er nu, om Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har tænkt sig at blande sig for alvor, som flere har efterspurgt, og eksempelvis fratage Raffaele Fitto sin næstformandstitel. Det vil utvivlsomt være et nederlag til Giorgia Meloni, og der er intet, som tyder på, at hun vil gøre det.
Derudover er der også fortsat spørgsmålet om den ungarske kommissærkandidat, Olivér Várhelyi. Han kommer også fra den yderste højrefløj og er derved heller ikke synderligt populær blandt især de liberale og på venstrefløjen.
Han står til at blive kommissær for sundhed og dyrevelfærd, men der er pres på for, at han skal have frataget nogle af sine ansvarsområder, før han kan blive godkendt.
Schaldemose: "Ærgerlig og dum situation"
Det er uvist, hvor den kaotiske strid mellem de politiske grupper i Europa-Parlamentet ender. Meldingen er, at der tidligst vil blive taget stilling til de seks næstformænd i næste uge. Og der er en del kameler, der skal sluges, før det i givet fald kan ske.
Spørgsmålet er også, om det kommer til at forsinke hele den nye Europa-Kommission. For de skal nemlig have Europa-Parlamentets samlede godkendelse, før de kan gå i gang med arbejdet.
Christel Schaldemose, der har siddet i Europa-Parlamentet i 18 år, mener, det er en både "ærgerlig og dum situation", som europaparlamentarikerne er endt i.
- Det er en utrolig kompleks tid, vi befinder os i, så vi har brug for, at kommissærerne kan komme i arbejdstøjet hurtigst muligt. Jeg tror og håber, at alle, der er involveret i denne konflikt, nu vil trække vejret dybt og finde en hensigtsmæssig løsning, siger hun.
Christel Schaldemose mener i modsætning til sine socialdemokratiske kollegaer, at alle de nominerede næstformænd, herunder også Raffalle Fitto, er kvalificerede til at varetage deres poster.
- Derfor er det også fuldstændigt tåbeligt, at man er endt i dette politiske slagsmål, siger hun.