EU-landene er blevet enige om at støtte Ukraine med 373 milliarder kroner.
Det skriver EU's rådsformand, Charles Michel, på det sociale medie X.
- Alle lederne er enige om en ekstra støttepakke på 50 milliarder euro til Ukraine inden for EU-budgettet, skriver rådsformanden.
- Det sikrer en fast, langsigtet og forudsigelig finansiering til Ukraine, tilføjer han og understreger, at EU-landene med beslutningen "tager lederskab og viser ansvar for at støtte Ukraine".
- Vi ved, hvad der er på spil, skriver Charles Michel.
Det møder ikke overraskende glæde i Ukraine, hvor statskassen er faretruende tæt på at være tom.
- Fortsat finansiel støtte fra EU til Ukraine vil styrke den langsigtede økonomiske og finansielle stabilitet, hvilket ikke er mindre vigtigt end militær bistand og sanktionspres mod Rusland, skriver præsident Volodymyr Zelenskyj på X.
Beslutningen blev taget blot kort tid efter, at EU-landenes stats- og regeringschefer havde taget hul på dagens ekstraordinære topmøde om netop den nye hjælpepakke til Ukraine. Og det kommer som en overraskelse, for den ungarske premierminister, Viktor Orbán, var ellers lodret imod pakken, som er en blanding af lån og tilskud.
Stor frustration
I december nedlagde han veto nemlig mod pakken, og han havde fastholdt sin modstand siden da. Men alligevel besluttede han altså at nikke ja til pakken, som de resterende stats- og regeringschefer længe har bakket op om.
De ser nemlig krigen mellem Ukraine og Rusland som en eksistentiel kamp, der kan afgøre hele Europas fremtid. Derfor var tonen også hård, da de her til formiddag ankom til topmødet.
- Jeg kan hverken forstå eller acceptere dette meget mærkelige og meget egoistiske spil, som Viktor Orbán spiller, lød det blandt andet fra den polske premierminister, Donald Tusk.
Og den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), var ligeledes kritisk.
- Det er ét land, som giver os udfordringer. Jeg oplever, at de 26 lande rykker sig stadigt tættere på hinanden. Der er ikke nogen, der derudover rokker båden, sagde hun.
Årlig debat om pengene
Statsministeren understregede inden mødet, at det så "ret svært ud", når det kom til at få overbevist Viktor Orbán. For blandt diplomaterne og embedsmændene i Bruxelles, som i ugevis havde forsøgt at finde en løsning, var stemningen særdeles pessimistisk.
De havde svært ved at regne ud, hvad den ungarske premierminister rent faktisk ønskede at opnå med sin modstand. Han havde blandt andet krævet, at alle lederne hvert eneste år skulle godkende, at der bliver sendt penge afsted til Ukraine, før han ville gå med til pakken.
Men det ville i praksis have givet ham en årlig vetoret mod yderligere støtte, og det var der ingen opbakning til blandt de andre ledere.
Nu er medlemslandene blevet enige om, at de hvert år skal holde en debat om, hvordan pengene bliver implementeret. Men der er ingen af stats- og regeringscheferne, der har mulighed for at spænde ben for det. Derved er ukrainerne, hvis statskasse er faretruende tæt på at være tom, nu sikret en stabil finansiering til og med 2027.
Derudover er de også blevet enige om, at de om to år kan "opfordre Kommissionen til at fremsætte et forslag til revision" i forbindelse med det kommende fællesbudget. Det vil dog kræve enstemmighed blandt lederne, så det er ikke noget, Viktor Orbán i givet fald vil kunne kræve på egen hånd.
'En god dag for Europa'
Viktor Orbán havde også foreslået, at de andre lande kunne vælge at finde pengene uden for deres fællesbudget. Men det forslag blev heller ikke til noget.
Den ungarske premierminister har endnu ikke selv forklaret, hvorfor han har valgt at ændre kurs. Men kommissionsformand Ursula von der Leyen, der sammen med blandt andet den franske præsident, Emmanuel Macron, og den tyske kansler, Olaf Scholz, havde et formøde med Viktor Orbán inden selve topmødet, er glad for dagens beslutning.
For pengene til Ukraine er en del af en større midtvejsevaluering af fællesbudgettet, hvor landene også er blevet enige om at afsætte ekstra penge til blandt andet at styrke migrationsindsatsen og til at hjælpe de områder, der bliver ramt af naturkatastrofer.
- En god dag for Europa, skriver Ursula von der Leyen på X.
Også den belgiske premierminister, Alexander De Croo, er tilfreds med dagens opsigtsvækkende udvikling.
- Endnu engang har vi bekræftet enigheden blandt de 27 medlemslande, skriver han på X.