EU-landene skal arbejde endnu tættere sammen i kampen mod coronavirusset. Det er status efter dagens ekstraordinære møde mellem EU’s sundhedsministre i Bruxelles.
Her var virusset, der alene i det seneste døgn har kostet 242 personer livet i Hubei-provinsen i Kina, det eneste punkt på programmet.
- Sådan et virus kender ingen grænser, og derfor er det afgørende, at vi arbejder endnu tættere sammen fremover, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) efter mødet.
Foruden Kina er coronavirusset blevet registreret i 27 lande, heriblandt Tyskland, Spanien, Italien og Sverige. Og ifølge sundhedsministeren kan man ikke afvise, at der vil komme nye tilfælde af smittede i Europa. Derfor er det vigtigt, at de europæiske agenturer, der har ansvaret for at inddæmme smitten, styrker samarbejdet.
- Det er helt afgørende, at alle lande har det udstyr, der skal til, og kan kommunikere med hinanden, så vi kan få inddæmmet smitten, siger han.
Ingen konsekvenser for Danmark
Flere end 60.000 personer er på verdensplan blevet smittet med coronavirusset, viser en ny opgørelse fra John Hopkins University i USA. Langt de fleste tilfælde er blevet registreret i Kina, og der er endnu ingen i Danmark, der har fået konstateret COVID-19, som sygdommen hedder.
De danske myndigheder følger i dag de anbefalinger, som både Verdenssundhedsorganisationen, WHO, og EU's eget center for kontrol med sygdomme er kommet med. Og ifølge sundhedsministeren kommer dagens henstillinger fra rådsmødet ikke til at ændre den nuværende danske indsats mod virusset, der officielt har fået navnet SARS-CoV-2.
- Men det udvikler sig time for time, og vi er altid klar til at skalere op, hvis der er den mindste risiko eller mistanke, siger Magnus Heunicke, som dog understreger, at man også skal huske proportionerne i kampen mod virusset.
Italien har som det eneste EU-land indført restriktioner i forhold til generelle flyvninger til og fra Kina, og den italienske sundhedsminister ønskede også under dagens møde, at landene skulle gå længere, end det var tilfældet. Men det kommer Danmark ikke til at gøre, siger ministeren.
- Det vil være meget, meget voldsomt, hvis hele EU lukkede for direkte flyvninger. Sundhedsmyndighederne fraråder det også. De mener, det kan få langt værre konsekvenser end det, vi gør nu, som har vist sig at have en god effekt, siger han.
- Ud fra et forsigtighedsprincip går vi ikke videre end det, som er nødvendigt. Vi skal gøre det, der er sundhedsmæssigt korrekt og rigtigt.
Vi må ikke blive for trygge
Søren Brostrøm, der er direktør for Sundhedsstyrelsen, deltog også i dagens møde.
Han er glad for de anbefalinger, sundhedsministrene er blevet enige om i dag, og han mener, det vil styrke samarbejdet mellem landene. Det drejer sig blandt andet om at koordinere på tværs af landene i forhold til beredskab og håndtering af patienter.
- Det gør vi allerede i dag, og det kan vi blive endnu bedre til, siger Søren Brostrøm og tilføjer, at han som fagperson føler sig tryg nu.
- Det er ikke særlig mange tilfælde, vi har set i Europa – det er under en promille af de tilfælde, vi har set på verdensplan – men vi skal også passe på, at vi ikke bliver for trygge i Europa. Derfor bliver det også understreget i dag, at vi hele tiden skal skrue op for vores beredskab, så vi kan være på forkant, understreger han.
Om coronavirusset
- •
Hvor farligt er det? Forskere kæmper fortsat med at fastslå dødeligheden. I begyndelsen lød det, at coronavirusset var mindre farligt end sars, men siden er der opstået tvivl om, hvor transparente de kinesiske myndigheder er. Ifølge internationale forskere kan smittetallene fra kinesiske myndigheder være helt op til ti gange højere. WHO har analyseret 17.000 smittetilfælde. Her fastslog de, at dødeligheden lå under to procent, men historisk set har tidlige "dødelighedsanalyser" af epidemier vist sig at være utroværdige. Til sammenligning havde sars-virusset en dødelighed på knap ti procent.
- •
Hvordan bliver man smittet? De fleste luftbårne virusser smitter gennem hoste og nysen. I starten afviste kinesiske myndigheder, at det kunne spredes mellem mennesker, men det har siden vist sig at være forkert. Nu advarer forskere om, at syge personer kan smitte andre, allerede inden de mærker symptomer.
- •
Hvor begyndte udbruddet? I begyndelsen af januar rapporterede flere internationale medier, at en mystisk sygdom havde ramt 59 personer i den kinesiske by Wuhan. Sygdommen blev kædet sammen med et marked, der solgte levende fisk, fugle og andre dyr. I dag vides det fortsat ikke, hvilket dyr der var kilden til sygdommen, og lukningen af 'kødmarkedet' i Wuhan har gjort det umuligt at undersøge.
- •
Er der en vaccine på vej? Ja, men det vil tage måneder - og måske år. Trods teknologiske fremskridt er det en dyr og risikabel proces at udvikle nye vacciner. Efter sars-udbruddet i 2003 gik der 20 måneder, inden en vaccine var klar. Den blev aldrig nødvendig, da udbruddet var under kontrol.
- •
Kilder: Sundhedsstyrelsen, New York Times.