Rekordmange er døde af coronavirus i Hubei det seneste døgn

For første gang siden udbruddet af nyt coronavirus i Kina er der registreret over 200 dødsfald på et døgn.

En sikkerhedsvagt måler temperaturen på en passager ved en station i Xianning, der grænser på til Wuhan, hvor coronavirusset har sit epicenter. (Foto: © Martin Pollard, REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Det seneste døgn er 242 personer døde af coronavirus i Hubei-provinsen i Kina.

Det oplyser provinsens sundhedskommission i sin daglige opdatering natten til torsdag dansk tid ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det er første gang, at der er registreret over 200 dødsfald på et døgn, siden virusudbruddet begyndte i december.

Hidtil har det højeste antal dødsfald på et døgn været 103. Det skete søndag, mens antallet siden har ligget under 100 og omkring 90 tilfælde per døgn.

I alt har virusset under det officielle navn Covid-19 krævet 1.310 liv i den kinesiske provins, hvor virusset har sit epicenter.

Ny klinisk metode

Samtidig er der blevet registreret 14.840 nye smittetilfælde i Hubei, hvilket også er rekordhøjt.

Provinsens sundhedskommission oplyser natten til torsdag dansk tid, at den er begyndt at inkludere smittetilfælde, der er blevet diagnosticeret ved hjælp af en ny, klinisk metode.

En opgørelse fra John Hopkins University i Baltimore i USA viser natten til torsdag dansk tid, at 60.081 mennesker er smittet med coronavirus på verdensplan.

Langt de fleste af disse tilfælde er registreret i fastlands-Kina.

Coronavirusset er foruden Kina registreret i 27 andre lande, herunder Thailand, Japan, Australien, Tyskland, USA, Frankrig, Canada, Italien, Spanien og Sverige.

Senest er der blevet registreret endnu et tilfælde i USA, hvor en patient i San Diego, California, er blevet testet positiv, skriver CNBC.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har erklæret international sundhedskrise og arbejder på vacciner mod Covid-19.

Onsdag aften oplyste WHO, at test af vacciner kan ske om få måneder.

Om coronavirusset

  • Hvor farligt er det? Forskere kæmper fortsat med at fastslå dødeligheden. I begyndelsen lød det, at coronavirusset var mindre farligt end sars, men siden er der opstået tvivl om, hvor transparente de kinesiske myndigheder er. Ifølge internationale forskere kan smittetallene fra kinesiske myndigheder være helt op til ti gange højere. WHO har analyseret 17.000 smittetilfælde. Her fastslog de, at dødeligheden lå under to procent, men historisk set har tidlige "dødelighedsanalyser" af epidemier vist sig at være utroværdige. Til sammenligning havde sars-virusset en dødelighed på knap ti procent.

  • Hvordan bliver man smittet? De fleste luftbårne virusser smitter gennem hoste og nysen. I starten afviste kinesiske myndigheder, at det kunne spredes mellem mennesker, men det har siden vist sig at være forkert. Nu advarer forskere om, at syge personer kan smitte andre, allerede inden de mærker symptomer.

  • Hvor begyndte udbruddet? I begyndelsen af januar rapporterede flere internationale medier, at en mystisk sygdom havde ramt 59 personer i den kinesiske by Wuhan. Sygdommen blev kædet sammen med et marked, der solgte levende fisk, fugle og andre dyr. I dag vides det fortsat ikke, hvilket dyr der var kilden til sygdommen, og lukningen af 'kødmarkedet' i Wuhan har gjort det umuligt at undersøge.

  • Er der en vaccine på vej? Ja, men det vil tage måneder - og måske år. Trods teknologiske fremskridt er det en dyr og risikabel proces at udvikle nye vacciner. Efter sars-udbruddet i 2003 gik der 20 måneder, inden en vaccine var klar. Den blev aldrig nødvendig, da udbruddet var under kontrol.

  • Kilder: Sundhedsstyrelsen, New York Times.

/ritzau/