EU oplever stigning i antallet af aggressive hackerangreb

I Europa vokser bekymringen for ondsindede hackerangreb forud for parlamentsvalg i Frankrig og Tyskland.

EU-Kommission har oplevet flere og mere sofistikerede hackerangreb i løbet af det seneste år. I forgrunden præsident for Kommissionen, Jean-Claude Juncker. (Foto: © Francois Lenoir, Scanpix)

EU er blevet udsat for flere og farligere angreb på unionens servere i de seneste år.

I alt blev EU-Kommissions servere udsat for 110 angreb - en stigning på 20 procent. Det skriver Financial Times.

- Det er tydeligt, at mange institutioner på tværs af Europa, herunder EU-Kommissionen er under et fortsat øget antal cyberangreb fra forskellige kilder.

- Disse angreb er vedholdende, de er aggressive, og de bliver mere og mere farlige og potentielt ødelæggende, siger EU's sikkerhedskommissær, Julian King, til Financial Times, og tilføjer, at de mest skadelige angreb har til formål at "underminere tilliden til vores demokrati".

80 procent af angrebene kunne ifølge mediet have været skadelige, men blev alle afværget af Kommissionens sikkerhedssystemer.

De udsatte europæiske valgkampe

Det øgede antal angreb kommer samtidig med, at der i USA er stærk fokus på efterretningsrapporter om, at Rusland stod bag cyberangreb, der havde til formål at forstyrre præsidentvalget i november.

Samtidig er der i EU's medlemsstater en frygt for, at lignende hackerangreb også vil komme til at påvirke de kommende valgkampe i Frankrig og Tyskland.

- Truslen mod demokratiet og medierne er reel, lyder det fra Frankrigs forsvarsminister, Jean-Yves le Drian, der tilføjer, at franske institutioner blokerede 24.000 cyberangreb sidste år.

Den franske avis Libération skriver samtidig om "intens russisk aktivitet" på franske netværk.

En del af hverdagen

Også i Tyskland advarede chefen for landets efterretningtjeneste, Bruno Kahl, allerede i november om, at de havde kendskab til angreb, der havde det ene formål at skabe politisk usikkerhed.

Den tyske kansler, Angela Merkel, adresserede emnet, da hackere i efteråret slukkede for wifi-signalet til knap en million Deutsche Telecom-kunder - igen pegede pilen mod Rusland.

- Sådanne angreb eller hybridkonflikter, som de bliver kaldt i den russiske doktrin, er nu en del af hverdagen, og vi må lære, hvordan vi skal håndtere dem, sagde kansleren ifølge BBC.

I januar 2015 nedlagde en prorussisk hackergruppe en række af det tyske parlaments hjemmesider, heriblandt Merkels, under et statsbesøg fra den daværende ukrainske premierminister, Arsenij Yatsenjuk, som protest mod Tysklands støtte til landet.

Mistænkelige aktiviteter

I Sverige har man oplevet et stort antal hackerangreb og "mistænkelig aktiviteter" i løbet af det seneste år. Sidste år blev der registreret over 100.000 hackerangreb fra fremmede statslige magter.

FRA, det svenske forsvars radioanstalt, oplyser til SVT, at der på en almindelig måned spores omkring 10.000 aktiviteter fra "statslige udenlandske angribere" mod svenske mål.

I EU har man ifølge Financial Times taget en række skridt for at beskytte fortrolige oplysninger om de 28 medlemslande, blandt andet ved at indgå i et digitalt sikkerhedssamarbejde med Nato, som også har oplevet mere sofistikerede angreb i den seneste tid.