EU kræver svar: Hvorfor bliver kvindeaktivister fængslet i Saudi-Arabien?

Sagen har allerede skabt en diplomatisk strid mellem Canada og Saudi-Arabien.

Saudiarabiske kvinder har fået flere rettigheder i den seneste tid. Derfor vækker det undren, at flere kvindesagsforkæmpere er blevet anholdt. (Foto: © HAMAD I MOHAMMED, Scanpix)

Hvordan kan det være, at en række kvindelige menneskerettighedsaktivister i de seneste måneder er blevet anholdt i Saudi-Arabien og smidt bag tremmer?

Det er et af de spørgsmål, som EU-Kommissionen meget gerne vil have svar på.

Ifølge en talskvinde har EU’s udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, allerede taget kontakt til de saudiarabiske myndigheder for at få afklaret, hvad der er sket, og hvad de mere specifikt er under anklage for.

- Vi har understreget, at menneskerettighedsforkæmpere og civilsamfundsgrupper spiller en vigtig rolle i den reformproces, som kongedømmet stræber efter. Vi har også understreget, hvor vigtigt det er, at man respekterer retssikkerhedsreglerne for alle de anholdte, lyder det ifølge nyhedsbureauet Reuters fra talskvinden.

Åben form for islam

Siden maj i år er et tocifret antal fremtrædende, saudiarabiske kvindesagsforkæmpere blevet fængslet.

Det er sket samtidig med, at det islamiske kongedømme, som ellers er kendt for sine skrappe love, der begrænser kvinders muligheder og udfoldelser, har valgt at give kvinderne flere rettigheder.

I juni fik kvinderne eksempelvis lov til at køre bil, hvilket ellers har været ulovligt i årtier.

Siden juni har kvinder måttet føre bil i Saudi-Arabien. (Foto: © Reem Baeshen, Scanpix)

Derudover har kvinderne også fået lov til at overvære sportsarrangementer på tre stadioner i landet.

Det er landets reformvenlige kronprins, Mohammed bin Salman, der har været bannerfører for udviklingen mod det, som han selv har betegnet som ”en mere åben og moderat form for Islam”.

- Vi vil ikke spilde 30 år af vores liv på ekstremistiske ideer. Vi vil aflive dem i dag, sagde kronprinsen sidste år under en konference.

Derfor har den seneste tids anholdelser vakt opsigt verden rundt, ikke mindst i Canada, som er endt i en diplomatiske krise med det saudiarabiske styre.

Ambassadør sendt hjem

Tidligere på måneden valgte den canadiske regering offentligt at udtrykke sin støtte til flere af de fængslede menneskerettighedsaktivister i Saudi-Arabien.

Det fik den saudiarabiske regering til at beskylde canadierne for at blande sig ”i landets interne anliggender”, og i begyndelsen af ugen valgte den at trække sin ambassadør i Canada hjem samt udvise den canadiske ambassadør fra Saudi-Arabien.

Saudiaraberne har derudover annonceret et stop for fremtidig handel med Canada, og de vil samtidig have omlagt de tusindvis af saudiarabiske studerende i Canadas udvekslingsprogrammer, så de studerende i stedet må læse videre i et andet land end Canada.

Flyselskabet Saudia har stoppet sine flyvninger til og fra Toronto i Canada som følge af krisen. (Foto: © Chris Donovan, Scanpix)

Det fik dog ikke den canadiske regering til at ændre kurs over for Saudi-Arabien.

- Canada vil altid kæmpe for menneskerettigheder i Canada såvel som i Verden, og kvinders rettigheder er menneskerettigheder, sagde udenrigsminister Chrystian Freeland tidligere på ugen.

Tidligere på ugen udtalte DR's Mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, at det ikke er tilfældigt, at det saudiske styre reagerer så kraftigt over for Canada.

- Man ønsker at signalere, at fremmede nationer som Canada ikke skal tro, at de på nogen måde har ret til at blande sig i landets interne anliggender, sagde hun.

- Styret ønsker at signalere, at det er dem, der alene bestemmer udviklingen i landet. Landets indbyggere skal ikke tro, at de kan stille krav til, hvordan de gerne vil leve deres liv, siger korrespondenten.