Lederne af Den Europæiske Union har givet grønt lys for, at der bliver åbnet for den næste fase af forhandlinger om Storbritanniens exit fra EU.
Det oplyser EU-præsident Donald Tusk ifølge Reuters:
- EU-lederne er enige om at gå over til anden fase af Brexit-snakken, skriver han på Twitter.
At forhandlingerne går over i anden fase betyder, at man kan begynde at diskutere forholdet mellem EU og Storbritannien indenfor områder som handel og sikkerhed på længere sigt, skriver BBC.
- I dag er et vigtigt skridt på vejen til at nå et flydende og ordentligt Brexit og for at smede vores dybe og specielle fremtidige partnerskab, skriver den britiske premierminister, Theresa May, på Twitter.
Det første emne, der vil blive taget op i næste fases forhandlinger, vil være vilkårene for overgangsperioden, efter at Storbritannien forlader EU i marts 2019.
Formanden for EU-Kommisionen, Jean-Claude Juncker, har advaret om, at den del af processen vil blive markant vanskeligere end hidtil.
I den første fase har forhandlere fra den britiske regering og EU-komissionen brugt ni måneder på at diskutere over de første problemstillinger i forbindelse med det britiske exit.
De problemstillinger har blandt andet dækket over rettighederne for de 4,2 millioner borgere fra henholdsvis Storbritannien og EU, der lever inden for hinandens grænser.
Nu har Theresa May tre måneder til at nå til enighed med sit kabinet om Storbritanniens forestillinger om, hvordan en fremtidig handelsaftale med EU skal se ud.
Theresa May siger til Reuters, at hun sikre sig den størst mulige adgang til det europæiske markeder.
- Vi vil skabe fri handel med lande verden over, levere kontrol over vores grænser, love og penge, siger hun til Reuters.
Her er tidsplanen for briternes vej ud af EU
- •
Onsdag 29. marts 2017: Storbritannien meddeler officielt EU, at det vil melde sig ud af samarbejdet. Det indleder en nedtælling på to år til exit.
- •
Fredag 31. marts: EU-præsident Donald Tusk sender et udkast til retningslinjer for exit-forhandlinger til stats- og regeringscheferne for de 27 lande, der bliver i EU.
- •
Lørdag 29. april: Stats- og regeringscheferne for EU27-landene holder ekstraordinært topmøde i Bruxelles. Her vedtager de EU's retningslinjer for første fase i exit-forhandlingerne.
- •
Mandag 22. maj: De 27 landes europaministre melder klar til forhandlinger efter vedtagelse af et detaljeret brexitmandat til EU's chefforhandler, Michel Barnier.
- •
Torsdag 8. juni: Storbritannien holder parlamentsvalg. Premierminister Theresa May og hendes konservative parti taber det absolutte flertal. May bliver ved magten med støtte fra de nordirske unionisters parti, DUP.
- •
Mandag 19. juni: Michel Barnier og den britiske chefforhandler, brexitminister David Davis, indleder de formelle forhandlinger om den britiske exit fra EU.
- •
Tirsdag 3. oktober: Europa-Parlamentet vedtager en resolution, der opfordrer EU-lederne til at udskyde beslutningen om at indlede forhandlinger om fremtidens forhold. Parlamentet mener ikke, at der er sket nok fremskridt i de indledende forhandlinger om penge, borgernes rettigheder efter exit og forholdene ved den irske grænse.
- •
Torsdag den 12. oktober: Michel Barnier siger, at der ikke er sket tilstrækkelige fremskridt til, at han kan anbefale EU-topmødet i oktober at indlede forhandlinger om fremtiden.
- •
Torsdag 19. - fredag 20. oktober: EU-topmøde i Bruxelles. Der er ikke sket tilstrækkelige fremskridt, mener EU27-lederne. De vil dog gå i gang med "interne forberedende diskussioner" forud for kommende forhandlinger i næste fase.
- •
Fredag 8. december: Den britiske premierminister, Theresa May, og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, laver aftale i Bruxelles. EU-Kommissionen mener, at der er sket tilstrækkelige fremskridt til at begynde at forhandle om fremtiden.
- •
Fredag 15. december: EU27-topmøde i Bruxelles vedtager, at der er sket tilstrækkelige fremskridt om exit-betingelserne til at indlede anden fase i forhandlingerne. Den handler om overgangsordning og rammerne for det fremtidige forhold, herunder en frihandelsaftale.
- •
Mandag 29. januar 2018: EU27-landene ventes på et europaministermøde i Bruxelles at vedtage mandat til forhandlingerne om en overgangsordning efter exit.
- •
Fredag 23. marts 2018: EU27-lederne ventes på et topmøde at vedtage retningslinjer for forhandlinger om rammerne for det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien. Det handler ikke mindst om udformningen af en frihandelsaftale.
- •
Oktober 2018: EU ønsker at afslutte forhandlingerne om en udtrædelsesaftale med Storbritannien, herunder aftale om exit, en overgangsordning og rammerne for det fremtidige forhold. Det skal give tid til oversættelse til alle EU-sprog og ratificering i Europa-Parlamentet.
- •
Fredag 29. marts 2019 ved midnat: Storbritannien forlader efter planen EU. En overgangsordning, hvor briterne indvilger i at følge alle EU-regler uden at være med til at træffe beslutningerne, kan i givet fald træde i kraft.
- •
April 2019: Efter den britiske exit kan EU og Storbritannien forhandle en aftale på plads om fremtidens partnerskab, herunder en frihandelsaftale. Afhængig af aftalens omfang skal den vedtages i 38 nationale og regionale parlamenter i hele EU, herunder i Folketinget, og i Europa-Parlamentet
- •
Torsdag 31. december 2020 ved midnat: Mange forventer, at en overgangsperiode vil udløbe samtidig med udløbet af EU's langtidsbudget for perioden 2014 - 2020.
- •
Fredag 1. januar 2021: Det nye partnerskab mellem EU og Storbritannien kan efter den nuværende køreplan træde i kraft. Men vurderingen i Bruxelles er på forhånd, at det bliver særdeles svært at nå. Kilde: Ritzau