Storbritannien og EU har med brexit-udkastet ifølge EU's chefforhandler, Michel Barnier, fundet en balance, hvor en grænse kan undgås på den irske ø.
- Vi har taget et afgørende skridt i retning af en velordnet udtrædelse i marts, siger Barnier.
EU-Kommissionen har efter opbakningen i den britiske regering offentliggjort aftalen, der fylder 585 sider.
Den indebærer blandt meget andet, at man kan opretholde en usynlig grænse på den irske ø, fastslår EU-forhandleren.
Det største knast har været bagstopperen - en betingelse fra EU - som netop skal sikre, at man undgår grænsekontrol mellem Irland og Nordirland af hensyn til fredsprocessen i området.
Løsningen er blevet, at hele Storbritannien bliver i EU's toldunion.
Dermed har briterne undgået det udspil, som EU-forhandleren tidligere har fremlagt, nemlig at man oprettede en toldgrænse i havet mellem Nordirland og resten af Storbritannien.
Barnier understreger, at det ikke er hensigten, at bagstopperen skal i anvendelse.
- Bagstopperen kommer kun i anvendelse, hvis parterne ikke formår at indgå en større aftale inden for overgangsperioden på 21 måneder, siger Barnier.
Barnier peger på, at Storbritannien og EU kender hinanden meget bedre, end det er tilfældet, når EU forhandler med andre tredjelande.
Overgangsperioden løber i første omgang i 21 måneder fra 30. marts 2019 til udgangen af 2020.
Løkke glad for aftale
Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V) siger, at den britiske regerings godkendelse af aftalen er et højdepunkt i de ellers lange, besværlige forhandlinger om briternes udtrædelse af EU.
- Brexit er og forbliver en trist ting, men alligevel har jeg lige nu svært ved at få armene ned, siger han i en skriftlig udtalelse.
- Det er overordentligt positivt, at den britiske regering giver grønt lys til udtrædelsesaftalen, som vores forhandlere blev enige om i går. Det er et stort skridt væk fra den grimme skilsmisse, hvor porcelænet ryger gennem luften.
Premierminister Theresa May erkender, at der stadig er lang vej igen, før der ligger en endelig aftale. Det samme gør Lars Løkke Rasmussen.
- Nu skal vi nærlæse aftaleteksten. Vi er klar til at rykke videre i forhandlingerne, og jeg ser frem til at drøfte udtrædelsesaftalen med vores europæiske partnere.
- Det er ingen hemmelighed, at der har været tale om meget vanskelige forhandlinger, og det er vigtigt at understrege, at vi ikke er helt i mål, før aftalen er endeligt godkendt både i Storbritannien og i EU, siger han.
/ritzau/