Om godt to år er det slut med at drikke sodavand af et plastiksugerør eller spise mad med engangsbestik af plastik, hvis man befinder sig i et EU-land.
Det står klart, efter at Europa-Parlamentet, Ministerrådet og EU-Kommissionen her til morgen nåede til enighed om det nye plastikdirektiv.
Parterne er blandt andet blevet enige om at forbyde en række engangsplastikprodukter, heriblandt vatpinde, ballonpinde, engangsservice og sugerør, fra år 2021 for at begrænse plastikforureningen i naturen.
Ifølge EU-Kommissionen udgør den slags engangsplastik omkring 70 procent af al det affald, der bliver fundet på de europæiske strande. Det kan både være skadeligt for dyr og mennesker, og det er samtidig dyrt at rydde op.
Derfor vil man nu forsøge at begrænse det i Europa, og forbuddet vil ifølge EU-beregninger medføre, at mængden af plastikaffaldsgenstande på europæiske strande bliver reduceret med 17 procent.
Kamp mod cigaretfiltre
Et andet sted, man fra EU’s side har valgt at sætte ind, er i forhold til plastikflasker.
Her har man besluttet, at mindst 75 procent af alle flasker, der er lavet af plast, i 2025 skal genbruges. Den andel skal stige til 90 procent i 2029, og derudover skal alle nye flasker bestå af mindst 30 procent genbrugsplast i 2030.
Ved siden af det, skal alle plastiklåg på flasker og kartoner fremover sidde fast, så de ikke ender i naturen.
Dertil har man besluttet at indføre et såkaldt ’forureneren betaler’-princip fra år 2025, som betyder, at blandt andre tobaksproducenter fremover skal betale for oprydningen af cigaretfiltre. Ifølge EU-Kommissionen er det den næstmest udbredte type skrald på de europæiske strande.
Glæde fra rød og blå blok
Forslaget om ændringer i plastikreglerne blev fremlagt af EU-Kommissionen i foråret, og i oktober blev det med stort flertal stemt igennem i EU-Parlamentet.
Ifølge den danske parlamentariker Margrete Auken (SF) er det en god aftale.
- Det er på tide, at vi ser alvoren i øjnene og gør op med vores enorme forbrug af engangsplastik. Derfor er jeg lettet over den aftale, vi står med i dag. Vi må og skal mindske vores forbrug, så vi ikke fortsætter med at brødføde de kæmpe plastiksupper i havene og kvæle dyr med vores brug-og-smid-væk kultur, udtaler hun.
Også den danske miljøminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), er begejstret.
- Der er virkelig tale om et ambitiøst tiltag, og fra dansk side bakker vi op om direktivet, siger han i en pressemeddelelse.
- Vi må skubbe på udviklingen af produkter af mere miljøvenlige materialer, tilføjer han.
Aftalen skal først formelt godkendes af de forskellige EU-instanser, før den kan træde i kraft. Det forventes formelt vedtaget til foråret.