EU-ambassadør vidner i Ukraine-sag - og placerer ansvaret i Det Hvide Hus

Både USA's udenrigsminister og vicepræsident er nu blevet trukket ind i sagen, vurderer ekspert.

Dagens fokus er rettet mod USA’s EU-ambassadør, Gordon Sondland. (Foto: © Michael Reynolds, Scanpix)

I disse timer sidder USA's EU-ambassadør, Gordon Sondland, foran efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus og afgiver forklaring i undersøgelsen af præsident Trump.

Her har han fortalt udvalget, at den amerikanske præsident lagde pres på Ukraine for at få dem til at efterforske Trumps politiske rival Joe Biden.

Samtidig bekræfter han også, at for at få et møde med præsident Trump skulle den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, offentligt erklære, at han ville iværksætte en efterforskning af landets rolle i USA's præsidentvalg i 2016 og energiselskabet Burisma - et selskab, hvor demokraten Joe Bidens søn, Hunter Biden, sad i bestyrelsen.

Samtidig peger Sondland også på, at den tidligere nationale rådgiver John Bolton samt udenrigsminister Mike Pompeo vidste besked.

- De vidste, hvad de gjorde og hvorfor, lød det fra Sondland i begyndelsen af høringen.

Sondland har med sin forklaring i dag trukket flere fra den amerikanske administration ind i moradset, siger Niels Bjerre-Poulsen, lektor i amerikansk politik ved Syddansk Universitet.

- Han har ikke tænkt sig at blive smidt under bussen med Rudy Giuliani (Trumps personlige advokat), og han har trukket vicepræsidenten, Mick Mulvaney (Trumps fungerende stabschef red.) og Pompeo med ind i det, siger han.

Lektoren peger på, at hvis det før var en redningsplanke for Trump-regeringen at sige, at Rudy Giuliani handlede alene og kørte i sit eget spor, uden Trump-regeringen var klar over, hvad han foretog sig, så ser det nu ud til, at det faktisk var regeringens politik.

- Det var måske ikke den officielle politik, men Det Hvide Hus var vidende om, hvad der foregik, siger Niels Bjerre-Poulsen.

- Og det var ikke at bekæmpe korruption, men at skaffe noget, der kunne være en politisk fordel for Trump, siger han om præsident Trumps interesse i Ukraine.

Oplagt at indkalde topfolk

Sondland bekræfter billedet af, at det var den amerikanske præsidents prioriteringer, han førte ud i livet, og at Rudy Giuliani var den direkte budbringer af Trumps ønsker - heriblandt at den ukrainske præsident, Zelenskyj, offentligt erklærede, at man ville efterforske landets indblanding i præsidentvalget i 2016 samt energiselskabet Burisma.

Det var i Burisma, demokraten Joe Bidens søn, Hunter Biden, sad i bestyrelsen for i 2014-2019.

Sondland har flere gange slået fast, at han til at begynde med ikke var klar over, at efterforskningerne involverede Hunter og Joe Biden - der kan blive Trumps modkandidat ved næste års præsidentvalg.

- Det, som Sondland har svært ved at forklare, er, at han ikke skulle have været klar over, at korruptionsbekæmpelse og efterforskningen af Burisma har betydet at undersøge Joe og Hunter Biden.

At flere højtstående medlemmer i den amerikanske administration nu bliver nævnt af Sondland, gør det oplagt for Kongressen at få dem indkaldt som vidner.

Men hidtil har Det Hvide Hus instrueret i ikke at møde op, selvom de bliver stævnet, påpeger Niels Bjerre Poulsen.