Et år efter: New York mindes politidræbte Eric Garner

Afdøde Eric Garners familie vil deltage i lørdagens protestmarch i New York.

Eric Garner blev dræbt af betjente i New York for et år siden - i weekenden mindes han med protestmarch i New York. Foto: Reuters/Eduardo Munoz (Foto: © Eduardo Muñoz, Scanpix)

Det er et år siden, at den sorte amerikaner Eric Garner blev dræbt af politibetjente og var med til at starte en bevægelse mod politidrab i USA.

I New York blev årsdagen markeret med en protestmarch gennem byen i går, og i dag finder endnu en march sted, hvor Eric Garners familie vil deltage.

- Der har jo hver lørdag i lang tid været marcher, men fordi det netop er et-års dagen, vil det få særligt stor opmærksomhed, fortæller DR’s USA-korrespondent Johannes Langkilde.

Kræver en undersøgelse

Eric Garner døde efter, at politiet forsøgte at anholde ham - mistænkt for at sælge cigaretter ulovligt.

Flere betjente holdt ham nede og én tog kvælertag. Selv om Garner flere gange sagde, at han ikke kunne få vejret, holdt politimanden ham fast - og det endte med at Eric Garner omkom.

Betjenten er stadig ikke blevet dømt, og ifølge Johannes Langkilde vil Garners familie bruge marchen til at sætte fokus på det.

- Eric Garners familie, ledsaget af borgerrettighedsforkæmperen Al Sharpton, vil protestere og plædere for, at der kommer en føderal undersøgelse af hele det her forløb, der førte til Eric Garners død, siger han.

Forventer fredelig march

Eric Garners død blevet et symbol for politiets behandling af sorte i USA, og i det forgangne år har der været flere opsigtsvækkende sager, hvor sorte er blevet dræbt af betjente.

Bare en måned efter Garners død blev den ubevæbnede sorte teenager Michael Brown skudt af en hvid betjent i byen Ferguson, og i april i år blev den 51-årige Walter Scott dræbt af seks skud i ryggen, da han forsøgte at flygte fra en betjent i staten South Carolina.

Drabene på sorte har ført til mange voldsomme demonstrationer i USA – blandt andet i Ferguson, hvor politiet brugte militært udstyr mod demonstranterne, og Baltimore, hvor det ifølge Johannes Langkilde fik lov til at løbe løbsk.

- Der har været meget stor forskel på, hvordan de forskellige stater har grebet de her demonstrationer an, forklarer han.

- I New York har man på en eller anden måde fundet en gylden middelvej, og jeg tror også, at det er det, som vi kommer til at se i dag.

Heller ikke betjentene, der dræbte Michael Brown og Walter Scott, er blevet dømt endnu.