Erdogan trækker nazi-kortet: Jeg troede den tid var forbi, men vi tog fejl

Tyrkiet skærper retorikken i den diplomatiske krise med Tyskland.

I Tyskland bor der 1,4 millioner tysk-tyrkere med stemmeret i Tyrkiet, som præsident Erdogan gerne vil have fat i. (Foto: © OZAN KOSE, Scanpix)

Formildende ord fra den tyske udenrigsminister, Sigmar Gabriel, ser ikke ud til at have nået Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

I en tale i Istanbul foran tusindvis af tilhængere siger han ifølge flere tyske medier, at tyskernes adfærd i dag ikke adskiller sig fra nazisternes i sin tid.

- Jeg troede, at den tid var forbi, men vi har taget fejl, lød det blandt andet fra Erdogan, der tilføjede, at Tyskland ikke har noget at gøre med et demokrati.

Tyskland maner til besindighed

Sigmar Gabriel har i dag optrådt i medierne om dybden af venskabet mellem de to lande og advarede mod at eskalere den diplomatiske krise, der er taget til efter en række aflyste tyrkiske vælgermøde i tyske byer.

- Vi må ikke lade fundamentet for venskabet mellem vores land blive ødelagt, lød det blandt andet fra Sigmar Gabriel.

I alt er tre vælgermøder, hvor tyrkiske ministre skulle deltage, blevet aflyst i denne uge af sikkerhedsmæssige grunde. Møderne er en del af Erdogans valgkamp for et ja til en afstemning i april om forfatningsændringer, der giver præsidenten mere magt, og er rettet mod det store tyrkiske samfund i Tyskland.

Et vælgermøde bliver der dog holdt. I aften taler den tyrkiske erhvervsminister, Nihat Zeybekci, på et hotel i Køln, hvor der er plads til 350 mennesker. Arrangementet er dog blevet beskrevet som "privat", men politiet i Køln har alligevel forberedt sig og kaldt ekstra betjente på arbejde, der kan sættes ind, hvis der skulle opstå ballade.

Vælgermøderne har mødt modstand fra flere tyske politikere, der har den holdning, at tyrkerne ikke skal føre valgkamp på tysk jord. Og i en rundspørge i den tyske avis Bild i dag siger 81 procent af tyskerne, at regeringen finder sig i for meget fra Erdogan.

Tyrkerne mener omvendt, at forbuddet mod valgmøderne er i strid med principperne om ytringsfrihed og demokrati.

Bundeskansler Angela Merkel har ikke ønsket at blande sig i sagen og henviser til, at de enkelte kommuner må tage beslutninger i forhold til sikkerheden ved forskellige arrangementer.

Flere andre lande har også talt mod tyrkiske vælgerarrangementer i deres lande, og Østrig har endda opfordret til et forbud mod at føre valgkamp i EU-lande for tyrkiske politikere.