Erdogan kræver ærkerival udleveret fra USA efter kup-anklager

Forholdet mellem USA og Tyrkiet bliver ikke nødvendigvis belastet af gårsdagens kupforsøg, vurderer lektor og Tyrkiet-kender.

Imam Fethullah Gülen er af den tyrkiske præsident Erdogan blevet beskyldt for at stå bag fredagens militær kupforsøg. Selv nægter han at være involveret. (Foto: © SELAHATTIN SEVI, Scanpix)

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan har lovet strenge straffe til enhver, der har været involveret i fredagens militære kupforsøg.

Det gælder også den USA-bosatte imam Fethullah Gülen, som Tyrkiets regering mener står bag forsøget. Derfor vil Erdogan ifølge nyhedsbureauet Reuters stille som krav til USA's præsident Barack Obama, at landet skal udlevere Gülen, der opholder sig i den amerikanske delstat Pennsylvania. Det har den tyrkiske præsident sagt i en tv-tale.

Beskyldningerne mod Gülen udfordrer dog ikke umiddelbart det diplomatiske forhold mellem landene, vurderer lektor ved Malmö Högskola og Tyrkiet-kender Ali Rahigh-Aghsan.

- Tyrkiet er medlem af Nato, og USA er interesseret i at bevare en god relation til Tyrkiet især i forhold til at bekæmpe Islamisk Stat og i forhold til Irak og Syrien. USA er bekymret over den nyere form for politisk islamisme, men er tilbageholdende så længe Tyrkiet opfylder sine forpligtelser i Nato, siger han.

Han påpeger desuden, at der stadig intet bevis er på, at Gülen er involveret i kupforsøget, som ifølge præsidentkontoret i Ankara har kostet 265 mennesker livet.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, har da også udtalt, at USA stadig afventer beviser på Gülens involvering i kupforsøget.

- Vi forventer naturligvis, at der vil blive nogle spørgsmål vedrørende Gülen, og vi har meddelt den tyrkiske regering - som vi altid gør - at den skal fremlægge beviser for anklagerne. Og så vurderer vi det og handler derefter, siger Kerry ifølge nyhedsbureauet AP.

Fordømmer kupforsøg

Fethullah Gülen selv har fordømt militærets forsøg på at overtage magten i Tyrkiet.

- Som en, der har lidt under adskillige militærkup i de seneste fem årtier, er det særligt fornærmende at blive anklaget for at have nogen forbindelse til forsøget. Det afviser jeg på det kraftigste, lyder det i en udtalelse, som Gülen har udsendt tidligere i dag.

Den amerikanske præsident Barack Obama mødes i dag ifølge CNN med en række sikkerhedsrådgivere for at diskutere situationen i Tyrkiet.

Konflikten vil eskalere

Den 75-årige Gülen, der har været i selvvalgt eksil i delstaten Pennsylvania siden 1999, vil ifølge Ali Rahigh-Aghsan fortsat være en kilde til bekymring for den tyrkiske præsident.

- Det er klart, at det bekymrer AKP (regeringspartiet, red.), at han kan få mere magt i Tyrkiet igen. Han er mere proamerikansk end Erdogan. Jeg tror, vi kommer til at opleve en større polarisering, siger Ali Rahigh-Aghsan og vurderer, at selvom gårsdagens kupforsøg foreløbig ser ud til at være afværget, garanterer det langt fra ro i Tyrkiet.

- Jeg tror ikke, vi har set den sidste aktion. Konflikten i Tyrkiet vil eskalere, idet AKP ikke har været i stand til at skabe den ro og stabiltet, det faktisk gik til valg på. Partiprogrammet er ikke lykkedes. Der har aldrig været så mange udenrigspolitiske konflikter med de omkringliggende lande, Syrien, Iran og Irak, siger han og uddyber:

- De seneste angreb i for eksempel Istanbul viser også, at AKP ikke kan håndtere Islamisk Stat. Heller ikke indenrigspolitisk har AKP som politisk bevægelse været i stand til at løse de centrale problemer, siger han.

Han peger på, at Tyrkiet er plaget af høj arbejdsløshed, og at den økonomiske vækst er gået i stå og nævner også forhandlingerne med PKK som en af Erdogans store udfordringer i forhold til at skabe normalitet i Tyrkiet.