Knapt havde Tyrkiets præsident Erdogan i nat forsikret sin befolkning om, at nattens kupforsøg var nedkæmpet, før hans støtter på den centrale Taksimplads i Istanbul i kor råbte, hvem der stod bag:
”Dæmonen fra Pennsylvania” – en 75-årig mand, der bor over 8000 kilometer væk i en beskyttet bolig i USA.
Den 75-årige tidligere imam Fethullah Gülen er ukendt for de fleste uden for Tyrkiet.
Men i Tyrkiet er han et kendt og indflydelsesrigt navn, der nu igen udpeget af regerings støtter som den magtfulde mand, der konspirerer mod den tyrkiske regering. Ifølge Erdogan styrer Gülen en række folk, der besidder flere embedsposter i det tyrkiske magtapparat.
Mindst 90 mennesker meldes dræbt og mere end 1.000 er blevet såret i forbindelse med kuppet. Samtidig melder de tyrkiske myndigheder, at mere end 1.500 er blevet anholdt - heriblandt flere generaler og oberster.
Arbejder for demokrati og oplysning
Gülen-bevægelsen opfatter sig selv som en civil borgerorganisation, der med et religiøst afsæt i moderat islam arbejder for oplysning og demokrati. Bevægelsen driver blandt andet private skoler, universiteter og tænketanke i 180 lande verden over. I Tyrkiet har præsident Erdogan forsøgt at nedkæmpe antallet af skoler for begrænse bevægelsens magt.
Hvor kampen om magten i Tyrkiet traditionelt befinder sig mellem de sekulære militærstøtter Kemalisterne og islamister, så placerer Gülen sig midt imellem.
Men i løbet af de seneste år er Fethullah Gülen raget alvorligt uklar med præsident Erdogan, der har foretaget masseanholdelser af embedsfolk og politimænd, der er blevet anklaget for at være Gülen-støtter og derved planlægge et kup mod statsmagten. Gülen-bevægelsen styrede også den stærkt regeringskritiske avis Zaman, der i marts blev overtaget af regeringsfolk med vold og tåregas efter en dommerkendelse.
17 år gammel optagelse skræmmer stadig
Det er en 17 år gammel videooptagelse, der bliver ved med at runge i de tyrkiske regeringskontorer og skaber frygt for bevægelsens formåen:
Fethullah Gülen emigrerede i 1999 til USA - officielt som følge af helbredsproblemer. I den forbindelse modtog tyrkiske tv-stationer optagelser af Gülen, hvor han angiveligt skulle sige, at bevægelsen havde venner i toppen af det tyrkiske statsapparat, der skulle være klar til at udføre en ’national genoprettelse’.
- Men de skal vente indtil omstændighederne er mere favorable. Med andre ord, skal de ikke komme ud for tidligt.
Opsigtsvækkende ord i et land, der har oplevet militærkup som tilbagevendende ti års-jubilæummer: i 1960, 1971, 1980 og et såkaldt ’blødt kup’ i 1997. Fethullah Gülen forsvarede sig straks med, at ordene var taget ud af kontekst og manipuleret.
Tidligere kammersjukker
Paradoksalt nok var Recep Tayyip Erdogan og Fethullah Gülen allierede, da Gülen-bevægelsen støttede Erdogan og AKPs vej til regeringsmagten.
Men i december 2013 brød fjendskabet ud, da bevægelsen offentliggjorde en række båndoptagelser, der knyttede regeringens topfolk til massiv korruption, blandt andet præsident Erdogans søn.
Fethullah Gülen lever i dag i selvvalgt eksil i delstaten Pennsylvania i USA. I dag står pressen foran hans bolig og forsøger at få svar på beskyldningerne. Men møder kun stilhed.