- Jeg vil aldrig vakle i kampen for liv, indtil den dag vi ikke længere har aborter i dette land.
Sådan lød meldingen fra guvernøren i den amerikanske delstat Missouri, Mike Parson, forud for, at statens lovgivende forsamling i dag skulle stemme om at stramme delstatens abortlovgivning.
For kort tid siden blev den nye lovgivning vedtaget med 24 stemmer for og 10 imod, beretter NBC.
Dermed følger staten nu i fodsporene på Alabama, der natten til onsdag dansk tid godkendte et lovforslag, der vil forbyde stort set alle aborter, herunder aborter i voldtægtssager og ved incest.
Beslutningen har vakt stor debat, også i det republikanske parti, men det ser ikke ud til at have skræmt politikerne i det republikansk-dominerede Repræsentanternes Hus i Missouri.
Forslaget sætter abortgrænsen ved otte ugers graviditet og lægger op til, at læger skal risikere 15 års fængsel for at overtræde reglerne. Abort vil kun være tilladt, hvis moderens liv er i fare – man afviser dermed at tillade abort ved voldtægt eller incest.
Bliver ikke ført ud i livet
Man skal dog ikke forvente, at lovgivningen bliver til virkelighed.
For selvom der alene i år er 17 delstater, der har strammet reglerne for abort, så betyder det ikke, at lovgivningen reelt træder i kraft – eller at politikerne ønsker så stram en abortlovgivning i praksis.
Det fortæller Mette Nøhr Claushøj, ekspert i amerikansk politik.
- De fleste republikanere – også på den kristne højrefløj – mener, at det skal være muligt at få en undtagelse, hvis man er blevet voldtaget eller udsat for incest, siger hun.
- Det er der også nogle af dem, der har stemt for stramningerne, der synes, siger Mette Nøhr Claushøj.
Retten til abort er en grundlovssikret ret i USA, og det ændrer delstaternes nye love ikke på. Men ved at vedtage lovgivning, der er i strid med forfatningen, vil de tvinge Højesteretten til at forholde sig til abort, siger Mette Nøhr Claushøj.
Stater som Alabama og Missouri håber, at de kan få Højesteretten til igen at tage abortspørgsmålet op og omgøre en skelsættende dom fra 1973 – den såkaldte Roe vs. Wade-dom – der gav kvinder i USA ret til abort, forklarer USA-eksperten.
Usandsynligt at kvinder mister abortret
Man skal derfor ikke regne med, at læger bliver smidt bag tremmer for at foretage aborter i staterne, der har vedtaget stramninger af abortlovgivningen. Det ville nemlig kræve, at Højesteretten først omstøder den historiske Roe vs. Wade-dom, og det skal man ikke forvente, siger Mette Nøhr Claushøj.
- Det kan godt lade sig gøre, men jeg tror, at det er meget usandsynligt, at man helt vil fjerne retten til abort i USA, siger hun.
Mette Nøhr Claushøj peger på, at delstaternes forsøg på at presse Højesteretten hænger sammen med den nye sammensætning i USA's øverste domstol.
- Siden præsident Trump fik udnævnt sin anden højesteretsdommer i efteråret, er der kommet et flertal på den kristne højrefløj i Højesteretten. Derfor forsøger disse stater at gennemføre lovgivning, som de håber på et tidspunkt vil nå op til Højesteretten, siger hun.
Muligheden for at få abort taget op i den højeste instans er bedre nu, end den har været i meget lang tid, fordi der nu er fem ud af ni dommere, der er konservative, siger USA-eksperten.
Men chancen for, at de fjerner de amerikanske kvinders ret til abort er meget lav, understreger hun.
- Det er stadig ikke specielt sandsynligt, fordi hvis man kigger på Højesteretten i historisk perspektiv, så er den generelt meget utilbøjelig til at tage rettigheder fra folk, efter at de først er givet, lyder det fra Mette Nøhr Claushøj.
Ifølge en ny global meningsmåling foretaget af YouGov-Cambridge Globalism er amerikanerne betydeligt mere skeptiske omkring abort end andre dele af den vestlige verden. Her svarer 46 procent af amerikanerne, at abort er uacceptabelt.
Det sætter amerikanerne side om side med Indien og Tyrkiet.
Det tilsvarende tal blandt danskerne er 10 procent, fremgår det af undersøgelsen, som The Guardian citerer.