En enke i skudsikker vest, en mandsopdækket kiste og 4.000 sikkerhedsfolk til at flytte én mand: Narkobanderne fik fat i Ecuador på rekordtid

Myndighederne i Ecuador har gennemført en stor aktion efter et opsigtsvækkende mord på en af landets præsidentkandidater.

Myndighederne i Ecuador sendte i går 4.000 politi- og militærfolk ind i et af landets mest berygtede fængsler for "at få kontrol over våben, ammunition og sprængstoffer i fængslet".

Det beretter CNN.

Den store aktion kommer, efter den ecuadorianske præsidentkandidat Fernando Villavicencio i onsdags blev skudt ned for øjnene af utallige tilhængere og politifolk efter et vælgermøde.

  • Fernando Villavicencio blev angrebet, da han satte sig ind i en ventende bil efter et valgmøde. (Foto: © POLICIA NACIONAL DE ECUADOR, Ritzau Scanpix)
  • Han stod ikke til at vinde valget i Ecuador, der finder sted næste weekend, men var alligevel en markant skikkelse på den politiske scene. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Den 59-årige præsidentkandidat blæste blandt andet til kamp mod korruption og den vold, som narkosmuling har bragt til Ecuador i de senere år.

Ved Fernando Villavicencios begravelse i fredags var der skruet helt op for sikkerheden, og sikkerhedsfolk mandsopdækkende nærmest kisten:

Gårsdagens aktion med de 4.000 sikkerhedsfolk handlede blandt andet om at flytte den berygtede straffefange José Adolfo Macías Villamar - som regnes for at være leder af banden Los Choneros - til et højrisikofængsel.

Myndighederne i Ecuador har i skrivende stund endnu ikke peget på en klar forbindelse mellem den formodede bandeleder og attentatet mod præsidentkandidaten, og en anden bande har faktisk taget ansvaret for det.

Men samtidig er det kun to uger siden, at præsidentkandidaten sagde, at Villamar havde truet ham og advaret ham mod at tordne mod Ecuadors bandekriminalitet, påpeger CNN.

José Adolfo Macías Villamar, der menes at have forbindelser til Mexicos berygtede Sinaloa-kartel, blev i går hentet ud af fængslet med hjælp fra soldater og pansrede køretøjer. Videoen er optaget af Ecuadors militær:

’Vi har aldrig før været i en sådan situation’

Ecuador har i årevis været relativt fredelig, selv om landet ligger mellem verdens største kokainproducenter, Peru og Colombia.

Men i de senere år er Ecuador blevet en af hovedeksportørerne af kokain til Europa og USA, og det engang fredelige land er blevet et voldeligt arnested for narkosmugling og bandekriminalitet, påpeger nyhedsbureauet AFP.

- Vi har aldrig før været i en sådan situation, lyder det fra Nathalie Jimenez, journalist på den landsdækkende ecuadorianske tv-kanal TeleAmazonas.

- Det er noget helt nyt for os. Det er i år, at situationen er blevet så grel, siger journalisten til CBS News.

Hun siger, at mordet på Villavicencio skaber endnu mere frygt i befolkningen.

- Folk er bange. Han var præsidentkandidat og havde sikkerhed omkring sig. Men hvis dette kan ske for en person, der har en masse sikkerhed, hvad kan vi andre så forvente?

Og hun er ikke ene om at pege på, at udviklingen i det sydamerikanske land har været dramatisk.

- Vi er ikke vant til det. Vi har aldrig oplevet en situation som dette, lyder det fra den politiske konsulent Gustavo Isch, som siger, at det er i løbet af de seneste to år, at situationen er eskaleret voldsomt.

Det bliver efterhånden mere klart, at der ikke er en vej tilbage for landet, siger den politiske konsulent.

- Det vil sige, at det der sker i Mexico eller i Colombia allerede er en realitet i Ecuador, og det kan ikke løses med et snuptag, siger han.

Uklarhed om bagmænd

Efter onsdagens attentat blev der erklæret undtagelsestilstand i Ecuador, og landet anmodede det amerikanske forbundspoliti, FBI, om hjælp til at efterforske sagen.

Kort efter annoncerede myndighederne, at man havde anholdt seks mistænkte og dræbt en under en skudduel. Her lød meldingen, at de alle er colombianere, og at man jagtede bagmændene.

Hvem der gav ordren, er dog fortsat uvist.

Men tidligere på ugen tog banden Los Lobos altså skylden for drabet. Banden, der har over 8.000 medlemmer siddende i landets fængsler, har været involveret i flere blodige fængselsmassakrer, og alene i 2021 resulterede det i mere end 315 døde indsatte.

  • Fernando Villavicencios vicepræsidentkandidat Andrea Gonzalez blev - iklædt skudsikker vest - præsenteret som hans arvtager i fredags. (Foto: © Carlos Noriega, Associated Press)
  • Sikkerhedsstyrkerne holdt sig ikke ligefrem i baggrunden under fredagens begravelse. (Foto: © HENRY ROMERO, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Under et pressemøde natten til i går beskyldte Fernando Villavicencios enke, Verónica Sarauz, som var iklædt skudsikker vest, dog dele af Ecuadors politiske system for at være involveret.

Hun sagde, at alle præsidentkandidaterne drog nytte af hendes mands død og beskyldte da medlemmer af den politiske bevægelse Correísmo for at være involveret.

- Jeg vil sige til correisterne, at jeg ved, at det var dem, der stod bag, lød det fra enken.

- Men det var i denne regering, at min mand blev slået ihjel, og det er denne regering, der er mig svar skyldig, sagde hun.

Veronica Sarauz blev mandsopdækket ved pressemødet i går, hvor hun blev iklædt hjelm og skudsikker vest. (Foto: © Dolores Ochoa, Associated Press)

Journalisten Nathalie Jimenez påpeger, at Fernando Villavicencio havde fået trusler fra Ecuadors farlige bandemiljø.

- Det fortalte han, men vi ved også, at han havde nogle politiske fjender. Derfor har vi sagt, at det er for tidligt at pege fingre, fordi han var en kontroversiel journalist, sige hun.

- Han konfronterede altid magten, korruptionen, banderne. Så han havde formodentlig også mange fjender.