Eksplosioner og skud har fyldt juledagene i Stockholm: 'Det er en ond spiral, der er eskaleret'

Mindst to personer er blevet dræbt af skud i den svenske hovedstad siden 25. december.

Politiet var talstærkt til stede i Stockholm efter de to eksplosioner. I løbet af morgenen pågreb man fem personer, der menes at være involverede. (Foto: © 10080 Fredrik Sandberg / TT, Ritzau Scanpix)

Natten til mandag blev den svenske hovedstad rystet af to eksplosioner.

Én ramte ved boligområdet Grimsta i det vestlige Stockholm og Bagarmossen i det sydlige Stockholm.

Ifølge politiets pressetalsperson Ola Österling har huset i Grimsta fået omfattende skader, men ingen er kommet til skade.

- En teori er, at det er en gengældelse for et skyderi nytårsaften, men vi låser os ikke fast på noget endnu, siger Ola Österling til SVT.

Nytårsaften blev en 20-årig mand skudt omkring Grimsta og døde senere af sine kvæstelser.

Eksplosionen i Bagarmossen var mindre og uden skader, men politiet er også til stede her.

I alt er fem personer blevet pågrebet af politiet efter nattens eksplosioner.

Politiet vil ikke udelukke, at der er en sammenhæng mellem eksplosionerne og de skudepisoder og drab, der har været mellem jul og nytår.

Og der har været en del.

- Det er ret almindeligt med eksplosioner og drab i Sverige. Men de seneste uger har man set en stigning i volden, siger DR's Europakorrespondent, Anna Gaarslev.

Her kan du se et kort over de skudepisoder og eksplosioner, der er fundet sted i Stockholm i juledagene:

Forbindelsen til Einár

Det er dog ikke tale om en ny bandekonflikt, men snarere en, der har været i Stockholm siden 2015-16, og som er blusset op igen. Det forklarer David Sausdal, der er ph.d. i kriminologi og adjunkt ved Lund Universitet:

- Det er ikke noget, der eksempelvis har spredt sig fra Malmø. I modsætning til Danmark, hvor bandekonflikt er mere centreret om de store bander i de større byer, så er det mere end bare det i Sverige. Det sker også i mindre byer i provinsen og med flere små udbrydergrupper og grene.

Den 25. december blev en 27-årig mand skudt og dræbt ved området Rinkeby i det nordvestlige Stockholm. Der var tale om rapperen 'Dumle', der udover at være rapper også var med i bandegrupperingen 'Dødspatruljen'.

27. december skete der en eksplosion ved et hus i Enskededalen i det sydlige Stockholm. Ifølge SVT havde manden, der boede på adressen, koblinger til samme kriminelle miljø som 'Dumle'. Vedkommende havde også forbindelser til mordet på den svenske rapstjerne Einár, der blev skudt og dræbt i 2021 - et drab, der stadig efterforskes.

Einár var en af Sveriges største musikstjerner og kendt for sine forbindelser i det kriminelle miljø.

Han blev kortvarigt bortført i 2020 og dræbt af skud i oktober 2021 - en uge før han skulle vidne i retssagen mod sine bortførere.

Og han spiller sandsynligvis en central rolle i den seneste tids stigning af skudepisoder og eksplosioner. For politiet mener, at den seneste tids stigning af voldsepisoder kan kobles tilbage til mordet på Einár, forklarer Anna Gaarslev.

- De mennesker, der har fået sprængt døren ind eller er blevet dræbt, er mennesker, der optræder i politiets efterforskning af mordet på Einár.

Det er værd at bemærke, at der muligvis kan trækkes tråde til en specifik person som Einár. For hvis man tror, at bandekonflikter udelukkende handler om kontrol med narkomarkeder eller områder, så tager man fejl.

Et spørgsmål om loyalitet

David Sausdal forklarer, at man flere gange kan se den her slags konflikter mere som en eller flere personkonflikter i stedet for en bandekonflikt. Og i centrum er unge mænd, der vil gå langt for ære og respekt.

- Det handler ikke kun om unge, der vil tjene nogle hurtige penge. Det handler for dem om at vise, at man ikke vil acceptere, at andre taler dårligt om en. Deres status og deres "gaderespekt" er det samme som kapital for dem, siger David Sausdal.

- Det handler om at vise, at man er hård. Hårdere end de andre og at man er villig til at begå drab - og vise de andre, at man er villig til det. Det er essensen, siger han.

En grund til en personlig konflikt kan være spørgsmålet om loyalitet. Eller mangel på samme.

- Vi har tit en fortælling om, at i bander er man brødre for livet. Men sådan er det langt fra altid. Der er flere eksempler på folk, der er skiftet fra den ene gruppering til den anden, siger David Sausdal.

Et eksempel er føromtalte rapper 'Dumle', der blev skudt 25. december. Han sagde i flere interviews - blandt andre med DR -, at han var ven med rapperen Einár. Men politiet formoder, at han var med til at lokke Einár i en fælde, så han blev kidnappet. Siden Einárs død har der været rapporter om, at 'Dumle' har været med i flere grupperinger, inden han selv blev skudt.

Skuddræbte slog rekord

Om natten den 28. december var der skud ved området Gubbängen i det sydlige Stockholm. To drenge på 14 og 15 år bliver pågrebet af politiet.

Samme aften sker der en eksplosion ved et hus i området Farsta, der også ligger i det sydlige Stockholm. Manden, der bor på adressen, har ifølge SVT forbindelser til bandemiljøet.

Nytårsaften springer en sprængladning ved en port i området Rågsved i det sydlige Stockholm. Ingen kommer til skade, men flere bliver tvunget til at evakuere. En person, der bor på adressen, var ifølge SVT også involveret i sagen om rapperen Einár.

Tre personer bliver også involveret i en skudepisode nytårsaften ved Vällingby i det vestlige Stockholm. En 20-årig mand dør senere af sine kvæstelser. Politiet ser dog ingen tydelig kobling mellem denne og de andre skudepisoder.

Antallet af skuddræbte i Sverige nåede op på 63 i 2022 med drabet nytårsaften. En markant stigning i forhold til året før, hvor 45 blev dræbt af skud i Sverige - hvilket i forvejen var det højeste i Europa, når man kigger flest skuddræbte per indbygger.

Fra den nye regerings side har man lovet, at politiet vil få flere redskaber. Blandt andet bedre muligheder for aflytning, og så har regeringen skærpet straffen for en lang række forbrydelser - dog har der endnu ikke været nogle konkrete resultater efter indsatsen.

Og selvom man kan håbe, at volden vil deeskalere i Stockholm, er der ikke meget, der tyder på det. For udover, at der er mange bander med mange medlemmer, så sidder flere af de gamle bandeledere nemlig fængslet.

- Det skaber yderligere uro og magtkampe. På den måde kan det i princippet fortsætte i det uendelige, siger Europakorrespondent Anna Gaarslev.

Ph.d. i kriminologi og adjunkt ved Lund Universitet David Sausdal er enig.

- Det er en ond spiral, der er eskaleret. Det er ikke lykkedes at sætte en prop i og få det deeskaleret tidligere, siger han.

- Nu er der et enormt konfliktpotentiale, for de her unge mænd vil hele tiden forsøge at svare endnu hårdere igen.