På et hotel i Marbella sidder 'Dumle'. Han rapper, og så er han med i den berygtede svenske gruppe 'Dødspatruljen'

Sverige er nu det land i Europa med flest skuddræbte per indbygger. Kriminalitet og drab rykker over Øresund til Danmark.

(Foto: © Lau Kræn Svensson)

CV Jørgensen sang nok så berømt, at solen den danser på Costa del Sol, men den nærmere bager, da DR besøger Mehdi Sachit - der bliver kaldt 'Dumle' - på et hotelværelse i Marbella.

Han er en del af den svenske bandegruppering Dødspatruljen. Og så er 'Dumle' tidligere dømt for både narko- og våbenbesiddelse – og har siddet i fængsel for grov voldtægt. Dødspatruljen er en hårdkogt svensk gruppering, der er notorisk berygtet for både drab, vold og narkokriminalitet i Sverige.

På hånden har Mehdi Sachit Dødspatruljens kendetegn tatoveret, men han er "ikke med i en bande", siger han.

- Det er journalister, og politiet som siger, "at vi er bander". Sådan ser jeg det ikke. Jeg ser det mere som venskaber. Og folk som har samme interesser.

Og hvad er det for interesser?

- Vi hænger ud og hjælper hinanden. Det er bare det.

Kommer politikerne nogensinde til at knække banderne?

- Nej, det er umuligt. Det er umuligt.

Hvorfor?

- For der kommer altid nye. Der kommer altid nye, der opstår bander overalt. Dem, som siger, "vi skal stoppe kriminaliteten". Held og lykke med det. Det er ligesom at ville stoppe krig.

"Dumle" er i Marbella - efter eget udsagn - for at lave musik.

26-årige Mehdi Sachit på hotel i Marbella i Sydspanien. (Foto: © Lau Kræn Svensson)

Han planlægger at returnere til Sverige, når sangene og optagelserne til musikvideoer er færdige.

Der er billeder af dig i Sverige, iført skudsikkervest. Hvorfor har du den på?

- Hvorfor? Fordi det er koldt udenfor.

Hvad er det bedste ved Sverige?

- Alt. Alt i Sverige.

Hvad er det værste?

At det ikke er så trygt. Ja, for mig.

Hvorfor ikke?

- Folk hader alt muligt. Det betyder noget. Folk hader folk, som ikke vil én det godt.

Einár (2002-2021)

DRs udlandsmagasin Horisont har sat Dødspatruljemedlemmet Mehdi Sachit stævne for at spørge indtil drabet på en af hans venner, rapstjernen Einár. Nils Kurt Erik Einár Grönberg bliver i 2021 et af de mere berømte ofre i Sveriges triste drabsstatistikker:

I 2011 var der 17 skuddrab i Sverige, sidste år var der 46.

Einárs Hans mor er den kendte svenske skuespiller Lena Nilsson. (Foto: © TT News Agency, Ritzau Scanpix)

Første gang Sverige hører om rapperen Einár er i 2014. Han skriver tekster om stoffer, våben og penge. I 2020 vinder han prisen som årets nye navn. Året efter bliver han først kidnappet af medlemmer af Dødspatruljens evige rivaler fra banden Shottaz og siden skuddræbt på klos hold af endnu ukendte gerningsmænd.

Mehdi Sachit er en af de sidste, som har set Einár i live på aftenen den 21. oktober 2021, hvor han blev skudt.

Hvad skete der den aften med Einár?

- Jeg vil ikke tale om det. Han er død – rest in peace. Må han hvile i fred. Det er det, som er vigtigst.

Men du var der jo?

- Mmh.

Og du har jo fortalt om andre steder, hvad der skete? Eller? Kan du fortælle os om det også?

- Han var min ven. Jeg kunne lide ham, så jeg vil ikke tale om det. For det hjælper ikke.

Den danske forbindelse

Dødspatruljen er i flere sammengænge blevet set sammen med den forbudte, danske bande Loyal to Familia. I Herlev i 2019 skød og dræbte to medlemmer af Dødspatruljen to svenske mænd fra den rivaliserende bande Shottaz med en AK47.

Et billede, der har floreret på sociale medier, viser medlemmer af LTF og Dødspatruljen sammen.

De to medlemmer af dødspatruljen, som begik drabene i Herlev, fik hver 16 års fængsel i landsretten i Danmark. Samtidigt idømte en svensk domstol et tredje medlem af samme bande tre år på en lukket ungdomsinstitution – efter at han som 16-årig skød og dræbte en mand på et pizzaria i Stockholm-forstaden Rinkeby.

Derfor kigger de svenske politikere i stigende grad mod Danmark og vores høje strafferammer for bandekriminalitet. Men i mellemtiden er båndene mellem den svenske bande Dødspatruljen og danske bandefolk kun blevet stærkere.

I denne uge blev syv personer anholdt i en sag om våben, der trækker tråde til Sveriges bandemiljø. En række kilder fortalte i den forbindelse til DR, at flere af de sigtede i sagen har tilknytning til den svenske bandegruppering Dødspatruljens mindre danske afdeling.

- I efterforskningen har der været et meget tæt og effektivt samarbejde mellem svenske myndigheder og dansk politi, og vi kan i NSK (National enhed for Særlig Kriminalitet, red.) med glæde konstatere, at det samarbejde og den konkrete efterforskning nu har ført til anholdelserne af de syv mænd, siger Torben Henriksen, vicepolitiinspektør, NSK, i en pressemeddelelse.

Anholdelserne sker følge NSK efter en "relativ kort, men intensiv efterforskning," der er foretaget i tæt samarbejde med de svenske myndigheder igennem grænsesamarbejdet mellem dansk politi og retshåndhævende myndigheder i Sverige.

Og i tillæg til dette trækker en række skudepisoder tilbage i december 2021 tråde på kryds og tværs af Øresund. En ung svensk mand er blandt de anholdte efter et skuddrab på Nørrebrogade. Dette drab antænder en ophedet konflikt - der kan have kostet fire liv - hvor både banden NNV fra Københavns nordvestkvarter og et kriminelt netværk fra Söderkulla i Malmø indgår. En af de omkomne er 25-årig dansk mand, der dræbes i Malmø den 15. december.

NNV har tidligere konfliktet med Dødspatruljens danske venner fra ulovlige LTF. Men "hjemme" i Sverige er Dødspatruljen i blodig konflikt med grupperingen Shottaz. En konflikt, som udover drabet på hans ven Einár også har påvirket Mehdi Sachits liv.

Kommer dødspatruljen og Shottaz nogensinde til at stoppe med at dræbe hinanden?

- Ingen kommentarer, siger han og smiler skælmsk.

Har du nogensinde tænkt på, om du skal dø af en kugle en dag?

(trækker på skuldrene)

Hvor gammel bliver du, tror du?

- Det ved jeg ikke. Ingen ved, hvornår man skal dø.

Drabet på Einár efterforskes stadig. Politiet har afhørt over 300 personer og fortæller, at mange vidner har set hele eller dele af drabet. Alligevel er endnu ingen anholdt i sagen.