- Goldman, generals and gazillionaires.
Sådan beskriver den demokratiske senator, Claire McCaskill, på drillende vis Donald Trumps foreløbige ministerhold, der i hendes øjne består af folk med tilknytning til det store erhvervsliv, generaler og folk, der er afsindig rige.
Den karakteristik er Jørn Brøndal, lektor i amerikansk historie ved Syddansk Universitet, enig i og fremhæver blandt andet Rex Tillerson, som er nomineret til udenrigsminister.
Han er øverste leder i det multinationale selskab ExxonMobil, mens den nominerede finansminister Steve Mnuchin har rødder i Goldman Sachs, og Andrew Puzder, der er nomineret som beskæftigelsesminister, råder over et fastfood-imperium.
Udnævnelserne af blandt andet beskæftigelsesministeren kan ifølge Jørn Brøndal kollidere med det budskab, som fik mange frustrerede, hvide arbejdere og lavere middelklassevælgere til at stemme på Donald Trump:
- Det er næppe den slags personer, som mange hvide arbejdere havde håbet på at få i en position som beskæftigelsesminister, hvor forventningen vel var, at det skulle være en type, der i højere grad ville forsøge at fastholde industrielle jobs i USA snarere end at tale om at svække minimumslønnen.
Anders Agner Pedersen, som er redaktør på Kongressen.com, peger på, at flere af ministrene – ligesom Trump selv – ikke har politisk erfaring:
- Med Tillersons udnævnelse er han klar på at favorisere flere folk, der har samme baggrund som ham. Det vil sige hvide, ældre forretningsmænd med et par milliarder eller tre på kontoen. Folk, som ikke nødvendigvis har politisk erfaring, men har erfaring fra erhvervslivet.
Ny administration vil have amerikansk fokus
Spørgsmålet er så, hvilken politik Trump og resten af hans ministerhold vil repræsentere.
Her hæfter Anders Agner Pedersen sig særligt ved Trumps nomineringer af Rex Tillerson som udenrigsminister, James Mattis som forsvarsminister og Wilbur Ross som handelsminister.
- De flugter med den linje, han selv har lagt for dagen under valgkampen. Det vil sige, at det er en America First-linje. Det handler først og fremmest om USA, og så må resten af Vesten komme i anden omgang.
Europæerne og danskerne vil derfor opleve, vurderer Anders Agner, at nogle ting bliver anderledes. For eksempel i forhold til Nato, hvor Trump ønsker, at europæerne selv skal løfte en større del af byrden.
- Det er klart, at det vil vi kunne mærke i Europa – at der kommer en ny amerikansk administration, som først og fremmest ligger an til at være noget mere amerikansk fokuseret og ikke så globalt fokuseret.
Trumps politik vil desuden være præget af markante ændringer i forhold til Obamas politik – både i forhold til arbejdsmarkedspolitik, retspolitik, udenrigspolitik og sikkerhedspolitik, vurderer Anders Agner Pedersen.