Det første vigtige skridt på vej mod corona-vaccinationer i Danmark og de andre EU-lande er nu taget.
En række eksperter fra Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, har nemlig givet grønt lys til vaccinen udviklet i samabejde mellem medicinalfirmaerne Pfizer og Biontech, der forventes endeligt godkendt af Europa-Kommissionen inden for meget kort tid.
- Dagens positive nyhed er et vigtigt skridt i kampen mod pandemien, som har forårsaget så meget lidelse og prøvelser for så mange, siger direktør for EMA, Emer Cooke.
- Vi har nået denne milepæl takket være indsatsen fra vores videnskabsfolk, læger, udviklere og testpersoner samt fra mange eksperter fra alle EU-medlemslandene.
Selvom det er en god nyhed, er EMA-direktøren endnu ikke klar til at kalde det et vendepunkt.
- Men det er et kæmpe skridt i den rigtige retning og en indikation af, vi går en lysere tid i møde i 2021, siger hun.
Hun understreger også, at intet tyder på, at vaccinen ikke også vil have en effekt på den mutation af coronavirus, der lige nu er fundet i Storbritannien, og som har fået flere lande - inklusive Danmark - til at lukke for al flytrafik fra landet.
Forventer godkendelse allerede i aften
Dagens nyhed betyder, at der nu ikke ér længe til, at lastbiler fyldt med vacciner sætter kursen mod Statens Serum Institut, og de første danskere kan se frem til at blive vaccineret mod coronavirus.
Formanden for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, glæder sig over udviklingen og udsigten til, at vaccinationerne i EU-landene snart går i gang.
På Twitter skriver hun, at hun forventer en afgørelse i Kommisionen allerede i aften.
- Det er et afgørende øjeblik i vores bestræbelser på at levere en sikker og effektiv vaccine til europæerne. EMA har netop leveret en positiv videnskabelig vurdering af Biontech og Pfizers vaccine. Nu vil vi handle hurtigt. Jeg forventer en afgørelse fra EU-Kommissionen i aften, skriver Ursula von der Leyen.
Det har hidtil været planen, at EU-Kommissionen først på onsdag skulle tage stilling til vaccinen, så den fremrykkede proces glæder direktør for Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senerovitz.
- Hvis der er en godkendelse af vaccinen allerede i aften, er det den hurtigste godkendelse, Kommissionen nogensinde har udstedt. Så betyder det, at vi forhåbentlig meget snart kan få vaccinen til landet, siger direktør for Lægemiddelstyrelsen.
Det er knap to uger siden, at briterne som de første tog vaccinen fra Pfizer og Biontech i brug, og kort efter valgte USA at følge trop med en godkendelse af vaccinen.
Og i Danmark er der en klar plan for, hvordan vaccinen skal fordeles til de fem regioner, når først den havner hos Statens Serum Institut.
- Så snart vi har godkendelsen fra EU, og vi har vaccinen på dansk jord, så går vi i gang med at distribuere vaccinen, og vi går i gang så hurtigt, som det overhovedet er muligt. Hvis det bliver over juledagene, er vi også klar til det, sagde direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm i sidste uge.
Det er i første omgang beboere på plejehjem, ældre med risikofaktorer og personale i blandt andet sundhedsvæsenet og ældreplejen, som står til at modtage de første vacciner.
Fremrykket møde
Mødet i EMA var oprindeligt planlagt til næste uge, men blev rykket frem efter blandt andet Tyskland pressede på for at få godkendelsesprocessen hurtigt afsluttet, så vaccinationerne kunne begynde.
- Vi må have en godkendelse fra EMA hurtigst muligt. EU har understøttet udviklingen af vaccinen. Alle data foreligger, og USA og Storbritannien har givet tilladelse til at bruge den. Dette handler om, at Europas borgere skal kunne stole på EUs evne til at handle, skrev den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, i et tweet for en uge siden.
Agenturet har forklaret det fremrykkede møde med, at det har modtaget yderligere data fra selskaberne bag vaccinen, og at mødet den 29. december stadig finder sted, hvis det er nødvendigt.
Vurderingen af vaccinen fra Pfizer og Biontech er foretaget af en række uafhængige eksperter, der har gennemgået materialet fra blandt andet de kliniske forsøg på 44.000 testpersoner. Forsøget har blandt andet vist, at vaccinen har vist sig at være 95 procent effektiv.
I begyndelsen af det nye år skal EU vurdere, om vaccinen fra selskabet Moderna kan godkendes. Ligesom vaccinen fra Pfizer og Biontech er den allerede taget i brug i USA. Foreløbig er det planen, at EMA vil tage stilling til Moderna-vaccinen den 6. januar, oplyser agenturet i dag.