Flere lande ruller coronavaccine ud: Nu kan vaccine blive godkendt i EU allerede før jul

Kommisionsformand Ursula von der Leyen håber, at de første EU-borgere kan vaccineres inden nytår.

I går begyndte Canada at rulle vaccinen fra Pfizer og Biontech ud til befolkningen. (Foto: © Andrej Ivanov, Scanpix)

- Indtil for to uger siden fik jeg hele tiden spørgsmålet: 'Går det ikke for hurtigt?'. Nu begynder folk at sige, at det går for langsomt. Det går lige præcis så hurtigt, som det skal gå.

Utålmodigheden efter en vaccine mod coronavirus stiger, fortæller Thomas Senderovitz.

Han er øverste direktør i Lægemiddelstyrelsen i Danmark og medlem af bestyrelsen i Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), der står for at godkende nye vacciner i EU.

Mens anden bølge af coronavirus har fået tag i Europa, stiger presset på agenturet for at få godkendt en ny vaccine.

- Det er jo ikke, fordi vi sidder og triller tommelfingre. Vi arbejder døgnet rundt, men jeg forstår udmærket utålmodigheden, siger Thomas Senderovitz.

Når man skynder sig for meget, risikerer man, at overse nogle detaljer, siger direktør i Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

EMA har i dag bekræftet, at det ekstraordinære møde, hvor agenturet skal tage stilling til vaccinen fra Pfizer og Biontech, er rykket frem til den 21. december. Mødet var tidligere planlagt til den 29. december.

Det betyder, at en vaccine formentlig kan blive godkendt til brug i EU inden jul.

Det første europæere kan sandsynligvis blive vaccineret allerede inden nytår, skriver formanden for EU-kommisionen, Ursula von der Leyen, på Twitter.

Både russere og briter er allerede blevet vaccineret. Der er derfor tale om, at de første EU-borgere kan blive vaccineret med en godkendt vaccine.

Processen er allerede accelereret

I Storbritanninen, USA og Canada er de allerede gået i gang med de første stik af vaccinen, der er udviklet af medicinalvirksomhederne Pfizer og Biontech.

Men fordi andre lande nødautoriserer eller godkender en vaccine, er det ingen garanti for, at den er ordenligt undersøgt, forklarer Thomas Senderovitz:

- Vi er nok noget grundigere. Amerikanerne er nok noget hurtigere. Man kan diskutere, hvad der er vigtigst, men det afhænger af, hvilke øjne der ser.

Margaret Keenan blev klappet tilbage på sin stue, efter hun havde modtaget vaccinen mod covid-19 som den første i Storbritanien. (Foto: © pool, Scanpix)

EMA har allerede acceleret processen for at godkende vacciner mod covid-19.

Medicinalvirksomhederne kan nu sende information om deres vacciner til lægemiddelagenturet, så snart den bliver tilgængeligt. Det betyder, at eksperter i EMA kan kigge på data løbende, modsat hvad de normalt kan.

Samtidig har EMA valgt, at vaccinen kan få en betinget godkendelse, før fase 3-studiet er færdigt.

Fase 3-studiet varer i to år, men i særlige tilfælde kan EU give en betinget godkendelse, der varer ét år.

Det betyder, at studierne fortsætter - og vaccinen kan trækkes tilbage igen, hvis det bliver nødvendigt.

Thomas Senderovitz påpeger, at det stadig ikke må gå for hurtigt:

- Det ville være trist og utilgiveligt, hvis det medførte problemer for borgere, der er vaccineret. Samtidig vil tilliden til systemet bryde sammen. Derfor er det vigtigt, at vi har blik for hastigheden - men et endnu større blik for grundighed, understreger han.

Storbritannien tyvstarter

Den 8. december blev 90-årige Margaret Keenan fra Nordirland den første i verden til at modtage en godkendt vaccine fra Pfizer pog Biontech, efter Storbritannien havde nødautoriseret vaccinen fra de to medicinalvirksomheder.

- Jeg er selvfølgelig begejstret og stolt over, at Storbritannien som det første sted i verden har en klinisk godkendt vaccine klar, sagde den britiske sundhedsminister, Matt Hancock, da vaccinen blev godkendt.

Personer over 80 samt ansatte og beboere på plejehjem står forrest i køen til at få en vaccine mod covid-19 i Storbritannien. (Foto: © pool, Scanpix)

Selvom Storbritannien er trådt ud af EU, er de underlagt unionens love og regler indtil den 31. december - herunder også lægemiddelagenturet EMA.

Briterne har dog benyttet muligheden for at nødautorisere vaccinen fra Pfizer og Biontech - en mulighed, som alle andre lande i EU også kan benytte.

Det kræver dog, at det enkelte land selv vurderer den data, de får fra medicinalvirksomhederne. Det er et kæmpestort arbejde - særligt fordi flere medicinalvirksomheder er i gang med at udvikle en vaccine, fortæller Thomas Senderovitz.

- Havde det været hvert land for dem selv, havde flere lande ikke en jordisk chance for at gennemført det her, siger han.

USA gav første stik i går

Mandag begyndte USA deres enorme vaccinationsprogram, hvor næsten tre millioner vacciner bliver rullet ud fra medicinalvirksomheden Pfizer og Biontech.

- Første vaccine er blevet uddelt. Tillykke, USA. Tillykke, verden, skrev præsident Donald Trump på Twitter.

Den amerikanske sundhedsstyrelse har i dag meldt ud, at også vaccinen fra firmaet Moderna er sikker. Det baner vejen for, at den snart kan blive godkendt i USA.

Vaccinen er 95 procent effektiv, og kan opbevares ved højere en temperatur. Vaccinen fra Pfizer og Biontech kræver minus 70 grader, mens Modernas kan holde sig ved minus 20.

Sygeplejersken Sandra Lindsay er den første amerikaner til at modtage covid-19 vaccinen, efter den er blevet nødgodkendt i USA. (Foto: © Mark Lennihan, Scanpix)

Flere medier har berettet om, at Donald Trump har lagt på pres på USA's føderale fødevare- og lægemiddelmyndighed (FDA) for at få godkendt vaccinen hurtigt. Ledelsen i FDA er angiveligt blevet truet med fyring, hvis de ikke gav vaccinen en nødautorisation hurtigt nok.

Opgaven er at gøre det hurtigt, uden det går på komprimis med grundigheden, forklarer Thomas Senderovitz.

- Er der noget, der ikke går godt i spænd, er det politisk pres og godkendelse af vacciner.

Rettelse: Tidligere fremgik det i artiklen, at de første europæere kunne vaccineres med en godkendt vaccine inden nytår. Det er ikke korrekt. Personer i Storbritannien og Rusland har allerede fået en vaccine. Der er derfor tale om de første EU-borgere.

Hvilke andre lande er begyndt at vaccinere?

  • Ifølge Wall Street Journal var omkring en million kinesere i november vaccineret med landets egen vaccine fra medicinalvirksomheden, Sinopharm

  • Rusland begyndte at massevacinere den 5. december med deres egen vaccine Sputnik V.

  • Ifølge Al Arabiya er De Forenede Arabiske Emeriater begyndt at vaccinere befolkningen med den kinesiske vaccine fra Sinopharm.