For fire måneder siden annoncerede Nordkorea, at landet nu var en atommagt.
I dag meddelte den amerikanske præsident, Donald Trump, at han har takket ja til at mødes med Nordkoreas leder, Kim Jong-Un, for at tale om nedtrapning af atomvåben på den koreanske halvø.
Mødet skal foregå på et endnu ikke offentliggjort stedet på en endnu ikke offentliggjort dato i maj måned.
Selvom det kan undre, at USA og Nordkorea kan gå fra at true hinanden med bål og brand til at aftale topmøder om forhandling, så hænger det faktisk godt sammen.
Det fortæller Liselotte Odgaard, ekspert i asiatisk sikkerhedspolitik ved Forsvarsakademiet.
- Grunden til, at Nordkorea har atomvåben, er fordi, de føler sig truet af USA. Så de kan mødes på den baggrund, at de begge har atomvåben, og derfor kommer det nu, siger hun.
Sydkorea har gjort benarbejdet
Detaljerne omkring det forestående møde er endnu ikke afklarede, men ifølge USA's præsident, Donald Trump, er der ved at blive lagt planer for et møde mellem de to landes ledere til maj.
Mødet er aftalt i kølvandet på, at forholdet mellem Syd- og Nordkorea er tøet betragteligt op i den seneste måned.
Under OL i Sydkorea var Kim Jong-Uns søster med, og der blev efterfølgende afholdt møder mellem Syd- og Nordkorea.
Sydkorea har længe udtrykket ønske om en nedtrapning af konflikten på den koreanske halvø gennem forhandling.
Netop Sydkoreas diplomatiske arbejde – og deres frygt for Nordkorea, har gjort en betydelig forskel i forhold til, hvor hurtigt et møde mellem Kim Jong-Un og Donald Trump er blevet stablet på benene, vurderer Lise-Lotte Odgaard.
- Der har været et forarbejde fra Sydkoreas side, og det har USA sandsynligvis også været involveret i.
- USA har accepteret at forhandle med et atombevæbnet Nordkorea, og de har slugt den kamel, fordi de regner med, at de kan indgå en eller anden form for aftale, der betyder, at Nordkorea kan føle sig sikker og ikke behøver at true omgivelserne med atomvåben.
Sanktionerne forbliver
Mødet er kommet i stand efter, at en sydkoreansk delegation under et besøg i Det Hvide Hus overrakte Donald Trump en personlig invitation fra Kim Jong-Un.
Den amerikanske præsident kaldte tidligere i dag aftalen for et ”stort fremskridt”, men fastholder, at samtlige sanktioner mod Nordkorea vil fortsætte, indtil man er blevet enige om en nedtrapningsaftale.
Nordkorea er underlagt strenge sanktioner fra FN og USA for fortsat at trodse advarsler fra blandt andet FN’s Sikkerhedsråd.
Hvis USA og Nordkorea kommer frem til en aftale, vil det ikke nødvendigvis betyde, at Nordkorea vil sige farvel til deres arsenal, vurderer Lise-Lotte Odgaard.
- Det, de formentlig kan blive enige om - hvis altså de bliver enige - er at pakke Nordkoreas atomvåben ned.
- Det vil betyde, at de kan opfinde dem igen, hvis de alligevel ikke føler, at USA har udstedt troværdige sikkerhedsgarantier overfor dem.
- Så det bliver en nuklear nedtrapning, hvor Nordkorea stadig har mulighed genopfinde de atomvåben.
Man kan skabe ro
Ifølge Nordkorea selv har landet atomvåben og missiler, der kan nå ind i hjertet af USA.
Men det holder ikke vand, mener Lise-Lotte Odgaard.
Til gengæld er man helt sikker på, at Nordkorea faktisk har atomvåben, så det primære mål er en nedtrapning.
- Det vigtigste her vil være, at man skaber ro på den koreanske halvø. Truslen om at Nordkorea kan finde på at angribe nogen, hvis de føler sig truet, forsvinder, og det er det væsentlige.
Spændingsniveauet forsvinder ikke
En mulig aftale vil få stor betydning i regionen, men det vil ikke løse det øgede spændingsniveau, som den eskalerede konflikt med Nordkorea har skabt.
- Det, man ikke kan rulle tilbage, er det øgede spændingsniveau for det nukleare område, i forhold til missilforsvar og andet. Det er muligt, at Sydkorea kan overtale USA til at fjerne sit missilforsvar, men det er heller ikke den vigtigste spiller.
- Japan har fået opgraderet sit missilforsvar som følge af det her høje spændingsniveau på den koreanske halvø, og Kina og Rusland arbejder på at kunne gennembryde det.
- Og det høje spændingsniveau forsvinder ikke, selvom man finder en løsning på det koreanske spørgsmål.