I krig er sandheden altid det første offer, lyder et gammelt ordsprog, og det synes også at gøre sig gældende i Afghanistan i disse dage.
Her hævder Taliban-kilder, at man har erobret Panjshir-dalen og nu har fuld kontrol over Afghanistan, mens oprørsstyrkerne i området afviser meldingerne som pure løgne.
Den tidligere vicepræsident, Amrullah Saleh, som er en af lederne af oppositionsstyrkerne, afviser, at Taliban har erobret Panjshir-provinsen:
Mens Taliban i sidste måned satte sig tungt på store dele af landet, og den afghanske regering kollapsede, meldte oprørsstyrker i Panjshir sig klar til at fortsætte kampen mod Taliban fra det bjergrige område, der tidligere har været en torn i øjet på både sovjetiske styrker og Taliban.
Siden har Taliban belejret provinsen, hvor hundredevis af personer meldes dræbt i kampe mellem Taliban og oprørsgrupper, som flere tidligere regeringsstyrker menes at have sluttet sig til.
Men mens der endnu er usikkerhed omkring situationen i Panjshir, så står det klart, at Taliban ikke sidder lige så tungt på magten, som de selv giver udtryk for, vurderer Peter Viggo Jakobsen, der er professor ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet.
- Uanset om de har fået kontrol med Panjshir eller ej, så har Taliban ikke kontrol over Afghanistan, siger han.
- De har ikke styr på grænserne, og der er stadig masser af våbenføre mænd, der kan gribe til våben igen og gøre modstand, hvis de får lyst til det.
Militant bevægelse i en sårbar situation
Peter Viggo Jakobsen peger på, at Taliban ikke har samme mulighed for at komme hurtigt rundt i Afghanistan som Nato-styrkerne, der under krigen i Afghanistan kunne gøre brug af fly og moderne kommunikationsmidler.
- Det var ret nemt for os at flytte folk rundt rigtig hurtigt. Det kan Taliban ikke. De har soldater i et meget uvejsomt terræn, hvor de ikke vil være i stand til at flytte deres styrker rundt hurtigt. Så de har ikke effektiv militærkontrol, siger professoren.
Han peger på, at Nato - selv i 2010, da der var 130.000 soldater udstationeret - ikke formåede at skabe reel militær sikkerhed i Afghanistan. Talibans styrke er omkring halvt så stor, og derfor skal man ikke forvente, at det lykkes for dem.
- Så Taliban er nødt til at forhandle sig til rette med de lokale magthavere og etniske grupper, for de har ikke militær magt nok til at sætte sig tungt på hele landet. De er også nødt til at forhandle sig frem med befolkningerne i de store byer, simpelthen af den grund at de ikke kan styre landet ellers, siger Peter Viggo Jakobsen.
Han siger, Taliban nu befinder sig i en fase, hvor de skal til at finde ud af, om de i det hele taget kan regere landet.
- De skal i dialog med de forskellige mennesker, der bor der, og hvis den dialog ender galt, så er der en meget stor risiko for, at vi får en ny borgerkrig, siger professoren.
- Derudover har Taliban ikke ret meget at handle med, for de har ingen penge. Så de står i en meget sårbar situation. Det er også derfor, at langt de fleste af mine kollegaer er meget skeptiske omkring, om det her kan holde, og om Taliban vil evne at få kontrol med landet på en måde, hvor der ikke er kampe, uro og ballade hele tiden.
Forventes at udpege ny regering
Mens der altså stilles spørgsmålstegn ved Talibans styrke, så sidder den militante gruppe formelt på magten i Afghanistan.
Her forventer man, at gruppen snart vil præsentere en ny regering med den ledende Taliban-skikkelse mullah Abdul Ghani Baradar i spidsen.
Baradar blev fængslet i Pakistan i 2010, men blev løsladt i 2018 efter pres fra USA og flyttede herefter til Qatars hovedstad, Doha. Her stod han i spidsen for Talibans politiske kontor og førte tilsyn med processen med den amerikanske tilbagetrækning fra Afghanistan.
I går fulgte EU og Storbritannien i kølvandet på USA ved at slå fast, at de vil arbejde sammen med Taliban, men at man ikke vil anerkende dem som Afghanistans regering, rapporterer BBC.
EU planlægger at genetablere en diplomatisk tilstedeværelse i Kabul for at holde øje med, om Taliban-styret lever op til forpligtelser om blandt andet menneskerettigheder.