I går blev en række store og etablerede medier udelukket fra en pressebriefing på pressesekretær Sean Spicers kontor, og det har vakt vrede og forundring i mediekredse.
CNN, New York Times, The Guardian, Politico, Los Angeles Times, Buzzfeed og BBC var blandt de etablerede medier, der blev nægtet adgang.
Til gengæld var konservative og højreorienterede medier som One America News Network og Breitbart News blevet inviteret.
Breitbart News blev tidligere ledet af Donald Trumps nuværende toprådgiver, Steve Bannon.
Det er som sådan ikke usædvanligt, at amerikanske præsidenter prøver at styre pressen, men Trump-administrationen har taget det et skridt videre, siger Mette Nøhr Carlshøj, der er ekstern lektor i amerikanske politiske kampagner på Københavns Universitet.
- Selvom det har altid været sådan, at præsidenter har forsøgt at styre medierne, så må man nok sige, at en udelukkelse af bestemte medier fra en briefing er usædvanligt, siger hun.
”Krig” på to fronter
Donald Trump har både under præsidentvalgkampen og sin første tid som præsident ført en selvproklameret "krig" mod det, han kalder ”fake news medier”, som han flere gange har omtalt som "fjender af det amerikanske folk."
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/835325771858251776
Ifølge Mette Nøhr Carlshøj fører Donald Trump krig mod pressen på to fronter.
- Helt overordnet så prøver Trump og hans administration at diskreditere pressen og medierne i det hele taget. Han prøver overordnet at fremstille medierne som nogen, man ikke kan stole på. Der fortsætter han i det konspirationsteorispor, som han har fastholdt siden starten af valgkampen.
- Derudover virker det til, at han simpelthen bliver sur, hvis medier skriver noget, han virkelig ikke kan lide. Så udelukker han dem. Det så vi under valgkampen, da han udelukkede Washington Post, som er et af de mest velansete medier i USA, fra sine vælgermøder. Det var dengang fuldstændig uset, siger Mette Nøhr Carlshøj.
- Vi finder os ikke i falske historier
I et lydklip med Sean Spicer, som Politico har offentliggjort i dag, forsvarer han udelukkelsen af medierne over for de medier, som fik adgang til briefingen.
- Det var min beslutning af udvide puljen (af medier red.). Vi vil skubbe aggressivt tilbage og sidder ikke lænet tilbage, alt i mens jeres falske vinkler, falske historier og unøjagtige fakta udkommer.
Hør lydklippet her:
https://twitter.com/politico/status/835315854556467200
Selvom medieudelukkelsen er usædvanlig og uhørt i Det Hvide Hus, er det for Mette Nøhr Carlsen vigtigt at påpege, at medierne ikke blev udelukket fra de officielle pressemøder.
- Det er vigtigt at forstå, at den briefing, som nogle meget velansete medier blev holdt ude fra, ikke var det daglige, officielle pressemøde, men en spørgsmål-svar-seance på Sean Spicers kontor.
"Krigen" kommer til at fortsætte
Mette Nøhr Carlshøjs vurdering er, at "krigen" mellem Donald Trump og pressen kommer til at fortsætte.
- Trump er meget åbenlys i sin krig mod pressen – også mere åbenlys end eksempelvis Richard Nixon var. Det er usædvanligt, og jeg tror ikke, at det kommer til at ændre sig.
Til gengæld forventer hun, at pressen meget hurtigt vil danne fælles front mod Trump-administrationen, hvis udelukkelsen af medier fortsætter.