Ekspert: Magtkampen i Det Hvide Hus er langtfra slut

Stabschefen er ude, men der er lagt i ovnen til flere præsidentielle slagsmål.

En svingdørsmentalitet præger Det Hvis Hus, siger Anders Agner, redaktør på Kongressen.com, der dækker amerikansk politik. Her ses den nye pressechef Anthony Scaramucci. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

Det har været længe undervejs, men sent i aftes blev det en realitet. Stabschef i Det Hvide Hus, Reince Priebus, har fået en fyreseddel og må vinke farvel til 1600 Pennsylvania Avenue.

Det sker blandt andet efter nogle hektiske dage, hvor den nye pressechef Anthony Scaramucci i magasinet The New Yorker har kaldt sin kollega ”fucking paranoid” og ”skizofren”.

Men bare fordi Reince Priebus er fortid, så er magtkampen i Det Hvide Hus det ikke, vurderer Anders Agner, redaktør på Kongressen.com, der dækker amerikansk politik. I samme interview sagde Scaramucci nemlig også, at chefstrateg Stephen Bannon forsøgte at sutte sig selv.

- Den bemærkning er jeg ikke sikker på, at Scaramucci slipper godt fra, siger Anders Agner.

- Bannon er en børste, og han kender om nogen måder at slå igen på og positionere sig selv. Scaramucci kastede sig måske også over Priebus, fordi han vidste, at han var et let offer, men det her er anderledes. Magtkampen er langtfra slut.

Pressechef og stabschef er vidt forskellige

Som ny stabschef har Donald Trump udpeget general John H. Kelly, den nuværende minister for national sikkerhed. Hvordan det går, når han sættes i rum med Anthony Scaramucci, bliver også spændende, siger Anders Agner.

- Det er to vidt forskellige typer, og John Kelly kan nok også slå igen, hvis han føler sig truet.

Hvem der vinder en eventuel magtkamp og i sidste ende præsidentens gunst, vil også afhænge af, hvilke beføjelser den nye stabschef får, siger Anders Agner.

- Donald Trump håber, at John Kelly kan få orden i geleddet og styre huset, men det bliver spændende at se, om Trump vil give Kelly lov til at få beføjelser og autoritet til at blive en stærk stabschef. Eller om han som Priebus kun i begrænset omfang får autoritet. For så får han ikke gode kort på hånden.

Med til historien om Reince Priebus og hans korte tid på jobbet hører nemlig også, at han fra starten ikke havde de bedste odds. Reince Priebus talte i valgkampen mod Donald Trump, og af mange betragtes han som en slags håndsrækning til den republikanske ledelse. Priebus var formand for Republikanernes hovedbestyrelse (RNC) og en tæt allieret med formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan.

- Det har været en balancegang for Donald Trump, for han har ikke på noget tidspunkt stolet helt på Reince Priebus og har kritiseret ham ved flere lejligheder, og han blev aldrig en af de nærmeste, siger Anders Agner og peger også på ’Obamacare’ som en årsag til fyringen.

Donald Trump håbede angiveligt, at Reince Priebus kunne være med til at sikre de fornødne stemmer til en afskaffelse af sundhedsreformen, hvilket slog fejl.

Trump har set sig sur på justitsministeren

En anden faktor i husfreden er justitsminister Jeff Sessions. Han er nemlig ikke populær hos præsidenten – hvilket Donald Trump flere gange selv har givet udtryk for. På et pressemøde såede han tvivl om ministerens fremtid, da han blev spurgt til Sessions' fremtid som minister og sagde ”det vil tiden vise, det vil tiden vise”.

Og i et interview med avisen New York Times for nylig gjorde Donald Trump det klart, at han fortrød, at have udpeget Jeff Sessions til justistsminister.

Årsagen er, at Sessions kort efter sin tiltrædelse erklærede sig inhabil i Ruslands-undersøgelserne, fordi han selv havde haft kontakt til den russiske ambassadør i USA, Sergey Kislyak, under præsidentvalget.

Desuden har Donald Trump også angrebet Jeff Sessions på Twitter.

- Lige nu foregår der noget, der minder om voksenmobning, siger Anders Agner.

- Hans daglige udfald er aldrig før set i amerikansk politik. Det er en præsident, der nærmest forsøger at presse Jeff Sessions til at gå af, fordi det ikke ville være kønt, hvis han fyrer ham. Der er ikke noget, der tyder på, at han vil skrue ned for kritikken. Så er spørgsmålet, om Jeff Sessions vil blive ved med at finde sig i det, men lige nu er han den mest udsatte.

Stabschefen Reince Priebus er en af en lang række topfolk, der har forladt administrationen enten frivilligt eller med en fyreseddel i hånden, og det er usædvanligt seks måneder henne i en præsidentperiode, siger Anders Agner.

- Det er ikke usædvanligt med interne magtkampe, men det er usædvanligt, at de er så omfattende, at det har spændt ben for arbejdet og har skabt et utroligt dårligt arbejdsklima, siger Anders Agner, der kalder Det Hvide Hus "hersket af kaos."