Det har skabt international bekymring, at Kinas økonomi tilsyneladende har tabt pusten.
Kinas centralbank har for anden dag i træk devalueret sin valuta, Yuan, i forhold til den amerikanske dollar for at regulere den kinesiske markedsøkonomi. Den kinesiske valuta er faldet til det laveste niveau i næsten fire år mod den amerikanske dollar, skriver Reuters.
I går satte centralbanken kursen ned med næsten to procent. I dag er den nedsat med yderligere 1,6 procent, og på grund af Kinas store plads i den globale økonomi har enhver nationaløkonomisk nyhed fra den asiatiske stormagt betydning for hele verden.
Billigere kinesiske varer
Den umiddelbare påvirkning er, at efterspørgslen af kinesiske varer stiger, samtidig med at eksempelvis amerikanske og europæiske varers popularitet kan falde. Det kan gå ud over danske virksomheder, der vil eksportere varer.
- Generelt er det sådan, at en devaluering af en udenlandsk valuta er dårlig for danske virksomheder, der eksporterer, og det er godt for danske turister, som skal rejse til Kina, siger Jesper Berg, der er vicedirektør i Nykredit.
En af grundene til devalueringen er netop, at kineserne vil styrke deres eksport, som har været faldende, og at selve valutaens status på den verdensøkonomiske scene er vigtig.
Det vil dog ikke have betydning, hvis man som dansker skal på ferie i Europa og derfor skal veksle penge.
Kan skabe uro
Devalueringen er et beskedent tiltag i forhold til, hvad man tidligere har set, forklarer Jesper Berg.
- Det er et relativt begrænset udsving over for den amerikanske dollar. De udsving, der har været over for euroen og dollaren over det seneste års tid, har været større, siger han.
Spørgsmålet er, om Kina fortsætter med at devaluere. Det kan på sigt skabe røre i resten af verden.
- Hvis man har en helt uge af den slags, kan det skabe større uro. Det er ikke bare et Kinafænomen, men har også betydning for resten af Asien, siger Jesper Berg.
Et særligt problem i den kinesiske økonomi har de seneste år været valutaens styrke, der er steget 3,5 procent i værdi siden 2012.