Ekspert: Kina og Mellemøsten er de største hovedpiner for Trumps udenrigsminister

Rex Tillerson får hænderne fulde som udenrigsminister i en ny og usædvanlig administration.

Den tidligere topchef i olieselskabet ExxonMobil blev i nat dansk tid bekræftet i Senatet som USA’s nye udenrigsminister. (Foto: © Carlos Barria, Scanpix)

Rex Tillerson bliver en travl mand.

Den tidligere topchef i olieselskabet ExxonMobil blev i nat dansk tid bekræftet i Senatet som USA’s nye udenrigsminister, og der er nok at tage fat på.

Donald Trump har sin helt egen udenrigspolitiske stil, og siden han blev præsident for knap to uger siden, er han raget uklar med det allierede naboland Mexico, og som det seneste strides supermagten også med Australien i hårde vendinger om en gammel aftale om flygtninge.

Desuden vil der også en indkørselsperiode, som Rex Tillerson skal igennem. Det forklarer ekstern lektor i amerikansk historie ved Københavns Universitet, Rasmus Sinding Søndergaard.

- Han kommer ind i en administration, hvor det ikke er business as usual. Havde Hillary Clinton vundet, havde hun på forhånd linjerne og politikken klar. Hun havde også et helt andet hold og erfaring fra sin egen tid som udenrigsminister.

Dertil kommer det også, at Rex Tillerson ikke har nogen egentlig erfaring med udenrigspolitisk arbejde – eller politisk arbejde i det hele taget. Samtidig er Udenrigsministeriet vingeskudt, og flere embedsmænd har sagt deres job op eller er blevet fyret.

- Der er altid en indkørselsperiode, men den her bliver nok lidt længere, fordi der er en større udskiftning, og fordi Rex Tillerson ikke har erfaring med at varetage et ministerie eller har politisk erfaring, siger Rasmus Sinding Søndergaard.

Uvist hvad Tillersons rolle bliver

Når man taler om Rex Tillerson, og hvad man kan forvente af ham som udenrigsminister, så er det også vigtigt at holde for øje, at der stadig er en del usikkerhed omkring jobbeskrivelsen.

Det afhænger nemlig af, hvor meget snor Udenrigsministeriet og Rex Tillerson får, og hvor meget udenrigspolitik Donald Trump selv vil køre fra Det Hvide Hus. Senest har Donald Trump nedgraderet den rolle, som den militære leder for generalstaben og den øverste efterretningschef plejer at spille i præsidentens sikkerhedsråd. Højst usædvanligt har han valgt at give sin rådgiver Steve Bannon en plads i forsamlingen.

- Måske vil Trump uddelegere og overlade det til Mattis (forsvarsminister, red.) og Rex Tillerson, så i forhold til processen ved vi ikke, hvor meget Rex Tillerson har at skulle have sagt, siger Rasmus Sinding Søndergaard.

- Der er meget, der kan tyde på, at Donald Trump lidt vil køre sit eget spil. Han samler National Security Council (præsidentens sikkerhesråd, red.) omkring sig selv og laver de her umiddelbare reaktioner på Twitter, hvor han provokerer Mexico.

Syrien og Mellemøsten

- Situationen i Syrien og Mellemøsten vil fylde meget fra dag ét. Det er et af de to udenrigspolitiske områder, som Donald Trump har talt meget om under valgkampen, siger Rasmus Sinding Søndergaard.

Lørdag underskrev Donald Trump en bekendtgørelse, der giver det amerikanske militær 30 dage til at udtænke en plan for, hvordan Islamisk Stat (IS) "besejres".

Donald Trump har også suspenderet modtagelsen af flygtninge i 120 dage.

USA har i øjeblikket 5.000 tropper i Irak og 500 i Syrien.

Kina

- Forholdet til Kina og muligheden for at komme ind i en slags handelskrig kommer også til at fylde meget, siger Rasmus Sinding Søndergaard.

- Donald Trump modtog under transitionen et opkald fra Taiwan og har raslet med sablen i forhold til Kina, som han mener bruger unfair metoder i forhold til handel. Der har været spekulationer i, om USA på en måde vil tage forholdsregler mod til Kina.

- Her skal Rex Tillerson gyde olie på vandene og opholde en mere sober tone end Donald Trump. Han skal forsøge at holde det på et konstruktivt plan, og så er det klart, at der jo også er stridigheder omkring Det Sydkinesiske Øhav.

Mexico

Under valgkampen svor Donald Trump, at han ville bygge en mur på grænsen til Mexico, og de planer holder han fast i. Han holder også fast i, at Mexico skal betale. Det nægter Mexico, og i sidste uge aflyste den mexicanske præsident en tur til Washington efter flere skænderier i medierne.

Samarbejdet med Mexico har været vigtigt for USA, da man har været afhængig af et samarbejde for at dæmme op for indvandring fra både Mexico selv og Sydamerika. Samtidig har de to lande et stort samarbejde omkring bekæmpelse af narkokriminalitet i Mexico og indsmuglingen til USA.

- Det, som Trump har gjort, har den diametralt modsatte effekt og bryder med forholdet. Muren vil ikke have nogen mærkbar effekt, der er i forvejen mur og hegn. Meget tyder på, at han har forværret forholdet til en vigtig nabo. Tillerson skal ind og forsøge at lave et mere konstruktivt forhold og finde måder at samarbejde på omkring immigration og bekæmpelse af narko, siger Rasmus Sinding Søndergaard.

Rusland

Flere politiske modstandere har stillet sig kritisk over for Tillerson, fordi han via olieselskabet ExxonMobile har tætte forbindelser til Rusland og Putin. Tillerson har blandt andet modtaget det, der i gamle dage hed Lenin-ordnen.

- Rex Tillerson har et godt forhold til Putin og russerne fra sin tid i ExxonMobil. Hvis det går, som Trump vil, bliver forholdet godt, og der er der måske ikke det store behov for at gyde olie på vandene. Der er Rex Tillerson og Donald Trump nogenlunde på linje, siger Rasmus Sinding Søndergaard.

Tillerson og Putin tilbage i 2013 under uddeling af priser til energiselskaber i Rusland. (Foto: © SPUTNIK, Scanpix)

Europa og Nato

- Rex Tillerson har en udfordring i at berolige Europa og USA’s øvrige allierede. Det er vigtigt at berolige dem i, at USA stadig er til stede som en vigtig allieret. Donald Trump har lavet udfald mod Nato og snakket om, at Japan og Korea selv skulle forsvare sig og skaffe atomvåben. Der er en grundlæggende frygt for, at man én gang for alle har set det sidste til USA’s sikkerhedsgaranti, og at man selv skal beskytte sig mod Rusland i Europa og mod Kina i Asien, siger Rasmus Sinding Søndergaard.

- I forhold til EU er det jo også en udfordring, at Donald Trump støttede Brexit og har sagt, at han håber, at flere lande forlader EU. Det er et brud, for siden fødslen af EU har USA altid støttet op om projektet.