Ekspert: Aflyst præsidentmøde og Twitter-fejde er højst usædvanligt

Konflikten om grænsemuren mellem Mexico og USA har fået sindene i kog hos landenes præsidenter.

En stor del af kommunikationen mellem de to præsidenter i Mexico og USA foregår i øjeblikket via det sociale medie Twitter. (Foto: © EDGARD GARRIDO, Scanpix)

På mindre end 48 timer er forholdet mellem nabolandene USA og Mexico endt i en sump, det bliver svært at komme fri af.

Med hele verden som tilskuere meddelte den mexicanske præsident, Enrique Peña Nieto, i går på Twitter, at han ikke møder op til det møde, der var planlagt til næste uge med USA's præsident, Donald Trump.

Situationen er i flere henseende usædvanlig, lyder det fra USA-ekspert Philip Christian Ulrich, der er udenrigsredaktør på Kongressen.com.

https://twitter.com/EPN/status/824660333964824576

- Man ser selvfølgelig indimellem, at møder bliver aflyst af forskelige grunde, men her er det blevet aflyst, fordi Mexicos præsident er blevet så provokeret, at han ikke har lyst til at møde op. Det er usædvanligt, siger Philip Christian Ulrich:

- Det er sjældent, at statsledere bliver så sure på hinanden, at de ikke engang gider møde op, og specielt når det gælder Mexico og USA, som traditionelt har haft et tæt samarbejde, fordi de har så mange fælles interesser.

På mødet skulle de to præsidenter blandt andet tale om den mur, Donald Trump ønsker at opføre ved grænsen til Mexico for både at dæmme op for ulovlig indvandring og kriminalitet.

Selv om det er USA's ønske, har Trump flere gange fastholdt, at det er mexicanerne, der skal betale regningen for muren, hvilket man syd for grænsen igen og igen har afvist.

Diplomati via Twitter

Twitterbeskeden fra Enrique Peña Nieto kom efter flere tweets fra Donald Trump, hvor han blandt andet skrev, at "hvis Mexico er uvillige til at betale for muren, som vi har så hårdt brug for, så er det bedre at aflyse det kommende møde". I et andet tweet skrev han, at den eksisterende handelsaftale mellem de to lande fra begyndelsen kun er kommet Mexico til gode.

- Det er højest usædvanligt, at diplomati på den måde foregår i offentligheden. Det foregår oftest bag lukkede døre, for her har embedsmænd og diplomater det bedst, fordi man i ro og mag kan snakke om tingene, siger Philip Christian Ulrich:

- Når det kommer ud i offentligheden, er der en masse andre faktorer, som spiller ind. Trump lægger sine beskeder ud på Twitter, hvor man er nødt til at reagere hurtigere, for pludselig kigger alle på en, mens man laver tingene, siger Philip Christian Ulrich, der understreger, at Trumps store brug af Twitter er så nyt, at det stadig er svært at sige, om det kommer til at blive et fast redskab i hans diplomati.

Trods Mexicos modvilje har Trump holdt fast i, at mexicanerne kommer til at betale for muren. I går blev det så mere konkret, da Trumps pressechef, Sean Spicer, sagde, at muren skal finansieres med en ny skat på 20 procent på alle varer fra Mexico.

Senere modererede Trump-lejren dog udsagnet ved at sige, at skatteidéen blot var en af flere ting, der blev overvejet. Under alle omstændigheder kommer situationen til at fylde meget det næste stykke tid, hvor Donald Trump blandt andet har lovet også at ville se på handelsaftalen (Nafta, red.) mellem de to lande.

- Det er svært at forudse, hvad det kommer til at betyde. Det vil i hvert betyde, at man starter med en dårlig stemning til forhandlingerne om Nafta, og så er det generelt dybt problematisk, at der er så dårligt et forhold mellem de to naboer, siger Philip Christian Ulrich.