Efter topmøde uden aftale: Trump beskyldes for ikke at gøre sit hjemmearbejde

Den amerikanske præsident møder kritik fra egne rækker efter topmødet i Hanoi.

Donald Trump og Kim Jong-un afbrød deres topmøde uden at enes om en aftale. (Foto: © Saul LOEB, Scanpix)

Ja, reaktionerne på den anden side af Atlanten har stukket i flere retninger, siden det i morges dansk tid kom frem, at USA og Nordkorea ikke kunne nå til enighed om en atomaftale på et topmøde i Hanoi.

Dagen i dag skulle blandt andet byde på en underskrivningsceremoni og en frokost mellem præsident Donald Trump og Nordkoreas leder, Kim Jong-un. Begge dele blev aflyst, og Trump gik i stedet ombord på Air Force One og rejste hjem før tid.

Det slipper Trump ikke godt fra på hjemmefronten, og generelt er reaktionerne, at præsidenten har lidt et markant nederlag, siger Steffen Kretz, DR Nyheders korrespondent i USA.

- Trump bliver i dag kritiseret - også af fremtrædende medlemmer af hans eget parti, som påpeger, at fiaskoen i Vietnam i høj grad skyldes, at Trump ikke har gjort sit hjemmearbejde - at han ikke har forberedt sig.

Kritik af mavefornemmelse

Præsident Trump har tidligere selv understreget, at han hellere vil følge sin mavefornemmelse og gå ind til forhandlinger uforberedt, end han vil studere briefinger og efterretningsrapporter på forhånd, påpeger Steffen Kretz.

- Det har han åbenbart også gjort her, og resultatet er set fra Washington, at USA har givet noget uden at få noget igen, siger korrespondenten, der henviser til, at USA har standset en årlig fælles militærøvelse med Sydkorea.

- Desuden har Trump givet en af verdens mest brutale diktatorer legitimitet ved bare at mødes med ham - for slet ikke at tale om at overøse ham med lovord. Omvendt er det svært at se, at USA har fået noget til gengæld, siger korrespondenten.

Der er dog også kritik af, at præsidenten overhovedet gik med til topmødet på nuværende tidspunkt.

- Det centrale spørgsmål, som mange stiller sig her i Washington i dag, er: 'Hvorfor går USA's præsident overhovedet ind til et topmøde trods advarsler fra sine nærmeste rådgivere om, at Nordkorea ikke er villig til at gå med på USA's betingelser?'

- Svaret er formentlig, at Trump er så overbevist om egne evner som forhandler - om at han med personlig karisma og lovord kan charmere en modpart til at gøre, som han ønsker - at han har set stort på advarslerne, siger Steffen Kretz.

- Men her har han altså måtte sande, at rådgiverne havde ret, og at storpolitik er en helt anden liga end ejendomshandler på Manhattan i New York.

Kritiseres for kommentarer om afdød studerende

Præsident Trump har i dag forsvaret sig med, at han hellere ville være grundig end at sige ja til en dårlig aftale.

- Vi har gjort stor fremgang. Desværre kom vi ikke hele vejen, sagde han tidligere i dag og forsikrede, at parterne er tættere på en aftale, end de var for halvandet døgn siden.

Den udlægning køber oppositionen i Det Demokratiske Parti ikke:

- Det er resultatet af en dårligt planlagt strategi, siger det demokratiske medlem af Repræsentanternes Hus Adam Schiff.

Han kritiserer i samme ombæring Trumps udtalelser om den amerikanske studerende Otto Warmbier, som i 2017 døde kort tid efter, han var blevet løsladt fra nordkoreanernes varetægt.

Otto Frederick Warmbier blev fængslet for at stjæle en plakat i Nordkorea. Da han blev løsladt omkring et år efter retssagen, blev han fløjet til USA - dybt bevidstløs. Han døde to dage senere. På forældrenes ønske blev hans lig ikke obduceret. Dødsårsagen er derfor ikke klar. (Foto: © Kyodo, Scanpix)

- Der skete nogle rigtig slemme ting med Otto, lød det fra præsident Trump ved topmødet, beretter The Guardian.

- Men Kim fortæller mig, at han ikke kendte til det, og jeg tager ham på ordet.

Udtalelsen har også vakt kritik fra republikaneren Rick Santorum, som ved flere lejligheder har støttet præsidenten.

Mens han kalder præsidentens beslutning om at forlade topmødet "et vidunderligt øjeblik i hans præsidentskab", forholder han sig meget kritisk til præsidentens beslutning om at acceptere Kim Jong-uns forklaring om den afdøde amerikaner.

- Det er forkasteligt, siger han til CNN.

- Han gav dækning til en leder, der vidste præcis, hvad der foregik med Otto Warmbier.