Philip Khokhar om nedbrud i atomforhandlinger: 'Et komplet nederlag for Trump'

Philip Khokhar svarer på de vigtigste spørgsmål om sammenbruddet i forhandlingerne mellem USA og Nordkorea.

Donald Trump går om bord på Air Force One efter at have afholdt pressemødet. (Foto: © LEAH MILLIS, Scanpix)

Fremskridt, men ingen aftale.

Det er konklusionen på to dages topmøde mellem USA og Nordkorea, som skulle have resulteret i en aftale om atomafrustning af Den Koreanske Halvø.

Det meddelte USA's præsident, Donald Trump, og udenrigsminister, Mike Pompeo, på et pressemøde i den vietnamesiske hovedstad Hanoi her til morgen dansk tid.

DR's Asien-korrespondent Philip Khokhar overværede pressemødet og svarer her på de vigtigste spørgsmål, det rejste:

Hvad gik galt?

Der var smil på læben så sent som tidligere i dag, da parterne mødtes på Sofitel Legend Metropole-hotellet in Hanoi. Kort efter faldt aftalen til jorden. (Foto: © Saul LOEB, AFP or licensors)

Det var et spørgsmål om sanktioner, der endte med at sætte en stopper for aftalen mellem Nordkorea og USA, forklarer Philip Khokhar.

- Kim Jong-un krævede, at USA skulle fjerne alle de sanktioner, landet har pålagt Nordkorea. Det blev antydet på pressemødet, at nordkoreanerne tilbød at lukke deres største atomkraftprøvestationen, Yongbyo, men Trump ved jo godt, at de har flere faciliteter, siger han.

- Det kom vist bag på nordkoreanerne, at USA vidste det.

Er det overraskende, at topmødet ender uden en aftale?

Asien-korrespondenten havde ikke store forventninger til topmødet, men havde dog regnet med en eller anden form for aftale, siger han.

- Amerikanerne havde jo selv offentliggjort, at der skulle være en underskriftsceremoni, så USA havde selv forventet at indgå en aftale. De fleste hernede, inklusive mig selv, havde regnet med en aftale.

- Det kunne så have været en aftale, der havde mindet om Singapore-aftalen fra 2018, som ikke havde nogen substans, men det undrer mig, at man vælger at flyve herfra uden en aftale, siger Philip Khokhar.

Er en aftale helt af bordet?

På pressemødet sagde USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, at man var tættere på en aftale nu, end man var halvandet døgn tidligere, men alligevel tror Philip Khokhar ikke, der er en afrustningsaftale i vente.

- Udenrigsminister Mike Pompeo siger, at man stadig vil forhandle på et lavere niveau, men det er svært for mig at se hvordan, når Trump og Kim ikke ansigt til ansigt kunne komme frem til en aftale. Hvordan skal folk med mindre magt og på lavere niveau så kunne gøre det, spørger Philip Khokhar.

Sådan så det ud på pressemødet i Hanoi tidligere i dag:

Hvad betyder det for atomtruslen fra Nordkorea?

Nordkoreanske studerende læser avisen Rodong Sinmuns dækning af topmødet på Kim Il Sung square i Pyongyang. (Foto: © KIM WON JIN, AFP or licensors)

Asien-korrespondenten tror ikke, at Nordkorea har tænkt sig at bruge sine atomvåben, men sammenbruddet i forhandlingerne om afrustning kan have mere langsigtede konsekvenser, mener han.

- Jo længere tid, der går før en aftale kommer i stand, jo længere tid vil Nordkorea jo have til at udvikle og raffinere deres atomvåben.

- Ved ikke at lægge et større pres, er USA med til indirekte at acceptere, at Nordkorea har atomvåben, siger Philip Khokhar.

Hvor stor en fiasko er det for Donald Trump?

Donald Trump indledte pressemødet med at tale om landets indblanding i krisen i Venezuela, hvor USA støtter oppositionsleder Juan Guaido. Men han kunne ikke skjule sin skuffelse, mener Philip Khokhar.

- Det her er et kæmpe nederlag ikke bare for Donald Trump, men for USA. Man kunne godt se på Donald Trump under pressemødet, at han ikke var i specielt godt humør. Han så en kende skuffet ud, siger han.

Hvad gør Kim Jong-un nu?

Vietnamesere flager med Nordkoreas og USA's flag. I pressemødet takkede Donald Trump det vietnamesiske folk for at have taget godt imod topmødets parter. (Foto: © Yonhap)

Selv om topmødet ikke endte i en aftale, er Nordkorea ikke afvisende over for at prøve igen, vurderer Philip Khokhar.

- Nordkoreas leder har ingen interesse i, at processen dør. Både fordi Kim Joung-un kan lide den opmærksomhed, han får på topmøderne, men også fordi han er interesseret i en åbning - ikke politisk men økonomisk, for hans befolkning lever ret fattigt.