Efter Nordkorea-dialog: USA og Sydkorea spiller mindre med de militære muskler

De to lande mindsker omfanget af den årlige militærøvelse efter diplomatisk tøbrud med Nordkorea.

Sydkoreanske tropper under sidste års fælles militærøvelse med USA i Pohang på den koreanske østkyst. (Foto: © Kim Hong-Ji, Scanpix)

Søndag har Sydkorea og USA – lidt forsinket - indledt en årlig, fælles militærøvelse.

Øvelsen skulle egentlig være afholdt i marts måned, men den blev udskudt i håbet om, at det nyligt overståede vinter-OL i den sydkoreanske by Pyeongchang kunne være med til at fremme dialogen med Nordkorea.

I Sydkorea såvel som i USA vejrer man da også morgenluft, efter at den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, og Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, har aftalt at mødes til et topmøde i slutningen af april.

Og det diplomatiske tøvejr får rent faktisk betydning for forløbet af USA's og Sydkoreas fælles militærøvelse, forklarer Liselotte Odgaard, lektor ved Forsvarsakademiet med speciale i Asien.

- USA og Sydkorea har indvilget i at nedskalere øvelserne, simpelthen for at man ikke virker truende på Nordkorea, siger Liselotte Odgaard.

Ifølge det sydkoreanske militær varer den første del af dette års militærøvelse halvt så lang tid som normalt, ligesom der er færre strategiske våben involveret. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Stadig en risiko

I marts udtalte en talsmand for Pentagon, at 23.700 amerikanske og 300.000 sydkoreanske tropper deltager i øvelserne den kommende måneds tid.

De foregår normalt både på land, til vands og i luften.

Og selvom man har skruet øvelsernes omfang ned, har dialogen med Nordkorea hverken fået deres naboer mod syd eller USA til at genoverveje, om man bør afvikle de militære øvelser.

- Det er aftalt spil, at øvelsen skulle afholdes efter OL. Og Nordkorea har ikke vist tegn på, at man vil skaffe sig af med sine atomvåben, så derfor fortsætter man med at gøre sig klar til at svare på et eventuelt angreb fra Nordkorea med militær magt.

Nordkorea har tidligere protesteret mod de to landes fælles øvelser og beskrevet dem som forberedelser til en invasion af Nordkorea. Denne gang har man dog sagt, at man accepterer øvelserne.

Der er omkring 28.500 amerikanske soldater udstationeret i Sydkorea, og USA er forpligtet til at forsvare landet, hvis det bliver angrebet af Nordkorea.

Også USA’s præsident, Donald Trump, kan se frem til at mødes med Nordkoreas Kim Jong-un. Efter planen skal de to mødes inden udgangen af maj – og dét møde er netop på dagsordenen på det inter-koreanske topmøde i slutningen af april.