Efter mødet med den tyske kansler: Ukraine vil stadig søge om at blive medlem af Nato

Den tyske kansler Scholz fastslog, at Tyskland står side om side med Ukraine.

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskij til højre og den tyske kansler Olaf Scholz til venstre ved pressemødet. I morgen går turen for Scholz til Rusland, hvor han skal mødes med præsident Putin. (Foto: © SERGEY DOLZHENKO, Ritzau Scanpix)

Det ligner ikke tysk punktlighed at komme for sent. Men på den anden side har der sikkert været nok at snakke om for Tysklands kansler, Olaf Scholz, og Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij.

De mødtes i dag i den ukrainske hovedstad, Kiev, for at diskutere den anspændte strid mellem Rusland, Ukraine og Vesten. Og de lod den spændte presse vente i cirka to timer, før de dukkede op til pressemødet om krisen langs den ukrainske grænse.

Scholz (bagerst) og Zelenskij (forrest) ankommer til pressemødet. (Foto: © sergei supinsky, Ritzau Scanpix)

Her har Rusland opmarcheret over 100.000 soldater, mens de i nabolandet Belarus har omkring 30.000 soldater, der har været i gang med militærøvelser.

Det har sat bekymringer i gang hos flere vestlige lande, og både Storbritannien og USA har advaret om, at en invasion af Ukraine kan komme snart.

Det har Rusland afvist at have planer om. Men hvis russerne skal trække deres tropper tilbage, kræver de blandt andet, at tidligere sovjetlande som Ukraine ikke bliver optaget i Nato.

Det har Nato afvist, og præsident Zelenskij understregede på pressemødet, at det er helt og aldeles Ukraines egen beslutning.

- Vi søger stadig medlemskab af Nato. Det vil sikre vores sikkerhed og territoriale integritet. Nogle lande er imod, at vi snakker så meget om og med Nato, men det er vores beslutning, sagde Zelenskij.

Understregede godt forhold til Ukraine

Olaf Scholz har haft tralvt med møder de seneste par uger. Han har både mødtes med USA's præsident, Joe Biden, nu Zelenskij, og i morgen går turen til Moskva, hvor han skal mødes med præsident Putin.

Inden møderne er den tyske regering blevet kritiseret for ikke at gøre nok for at vise deres støtte til ukrainerne og være for slappe i forhold til Rusland. En kritik, der også var kommet fra hovedstaden i Ukraine, Kiev.

Derfor gik mødet bedre end frygtet. Det fortæller DR's Rusland-korrespondent Matilde Kimer.

- Man har haft et lidt anstrengt forhold til Tyskland – ikke mindst, fordi tyskerne bliver ved med at ville holde fast i den russiske gasledning Nord Stream 2, der skal fragte gas fra Rusland til Tyskland. Man ønsker sig, at Tyskland står mere fast.

Zelenskij og Scholz i gang med mødet. (Foto: © Ukrainian Presidential Press Ser, Ritzau Scanpix)

Ukraines Zelenskij fortalte også pressen, at man stadig ser forskelligt på visse ting, såsom gasledningen.

Men Olaf Scholz understregede som noget af det første, da han fik taletid, at Ukraine bestemt har en allieret i Tyskland.

- Tyskland står ved jeres side. Og vi er imponerede over den demokratiske bevægelse, der har været i jeres land de seneste år, sagde han, henvendt til Zelenskij.

Han pegede desuden på, at Tyskland har givet økonomisk støtte til landet, der skal forhindre "udenlandsk indflydelse". Derudover annoncerede kansleren, at tyskerne både har planer om at give flere penge til ukrainerne i fremtiden og tilbyde dem flere lån.

På trods af kritik af Tyskland fra flere sider i ugerne op til mødet, var der rosende ord til hinanden på pressemødet. (Foto: © VALENTYN OGIRENKO, Ritzau Scanpix)

Samtidig understregede han, at han til mødet i Moskva i morgen vil understrege de alvorlige konsekvenser for russerne, hvis de skulle finde på at invadere Ukraine.

- De skal ikke være i tvivl om, at vi er klar til at træffe afgørende beslutninger sammen med EU, Nato og USA. Vi er klar til at handle, hvis der skulle komme yderligere aggressioner fra dem, sagde han.

Han fastslog, at man er klar til en "seriøs dialog" med Rusland om sikkerheden i Europa.

Om det sker, og hvad der kommer ud af det, finder vi ud af i morgen.